John Nash trafik kazasında öldü

0

Nobel ödüllü matematikçi John Nasj trafik kazasında hayatını kaybetti.

Akıl Oyunları filmine ilham veren ünlü matematikçi John Nash, New Jersey’de içinde bulunduğu taksinin kaza yapması sonucu eşi Alicia’yla hayatını kaybetti.

John Nash 86 eşi ise 81 yaşındaydı. Polis olayın taksinin sollama yaparken şoförün kontrolü kaybederek korkuluklara çarpması sonucu meydana geldiğini bildirdi.

Nash 1994’te Oyun Teorisiyle Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanmıştı.

John Nash kimdir?

John Forbes Nash Jr, 1928’de ABD’nin Batı Virginia eyaletinin Bluefield kentinde dünyaya geldi. Çocukken kimya ve matematik, sevdiği konular arasındaydı. Üniversiteye sanayi şehri Pittsburg’a gitti. Üniversiteye ilk gittiğinde kimya mühendisliği okumak istiyordu, çünkü babası öyle istemişti. Ama kısa sürede bundan vazgeçti. Bir süre fizikle oyalandıktan sonra matematiğe geçti.

Görünüşte hiç ders çalışmıyordu. Hemen hemen hiç arkadaşı yoktu. Çoğu öğrenci onun homoseksüel olduğunu düşünüyordu ve bu yüzden daha da yalnızlığa mahkumdu. Ama o hırslıydı ve akıllıydı.

Pek çok efsanevi matematikçinin aksine, çocukluğunda bir ‘deha’ olduğunu pek belli etmemişti ama üniversite yıllarında deha ortaya çıkıyordu. Kitap okumadığı, dersleri pek takip etmediği için bütün matematik teorisini kendi kendine keşfediyordu. Bunları düşünerek yapıyordu. Hep yalnızdı.        

Üniversite bittiğinde, master ve doktora derecesi için hem Harvard, hem de Princeton tarafından kabul edildi. Onun gözü Harvard’daydı ama Princeton daha fazla para veriyordu, oraya gitti. Nash’ın Princeton’ı seçmesinin tek nedeni para değildi. Bilimin bütün devleri oradaydı. Harvard ise geriliyordu.

 

Dünya – 24.05.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here