Güneş enerjili uçak beklenmedik iniş yaptı

0

Güneş enerjisiyle çalışan ve dünya turuna başlayan Solar Impulse 2 uçağı, Japonya’ya beklenmedik bir iniş gerçekleştirdi.

Çin’in doğusundaki Nancing şehrinden dün havalanan uçağın, Japonya’nın orta kesiminde yer alan Nagoya Havalimanı’na güvenli bir şekilde indiği belirtildi.

Solar Impulse 2’nin Nancing’den Hawaii’ye şimdiye kadarki en uzun uçuşunu gerçekleştirmesi hedefleniyordu. Güneş enerjisiyle çalışan uçağın, 8 bin 175 kilometrelik mesafeyi altı günde kat etmesi planlanıyordu.

Solar Impulse projesinin sözcüsü Elke Neumann, Japonya ile Hawaii arasında duraklama yapılabilecek havaalanı olmadığından, kötü hava koşullarıyla mücadele eden pilot André Borschberg’in ve uçağın güvenliği göz önünde bulundurularak Solar Impulse 2’nin Japonya’ya iniş yapmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Neumann, uçağın, hava koşulları değişene kadar birkaç günlüğüne Japonya’da kalacağını sözlerine ekledi.

Dünya turuna 9 Mart’ta Abu Dabi’den başlayan Solar Impulse 2’nin, temmuz sonunda başladığı noktaya döneceği belirtiliyor. Umman, Hindistan ve Myanmar turunu tamamlayan uçağın, Çin’in ardından ABD, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’ya uğraması planlanıyordu.

Beş yıl önce geliştirilen uçağın daha hafif versiyonu olan Solar Impulse 2’nin ağırlığı sadece 2,3 ton. Kanat genişliği 72 metre olan Solar Impulse 2’nin, kanatlarında toplam 17 bin 248 güneş hücresi bulunuyor. Uçak, gündüzleri elde ettiği enerjiyi bataryalarında depolayabildiği için geceleri de uçabiliyor.

TRT HABER – 01.06.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here