TÜBA ‘uluslararası başarıları’ ödüllendirecek

0

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, uluslararası düzeyde başarılı bilim insanlarını daha çok teşvik etmeyi hedeflediklerini belirterek, “Bu yıl başlattığımız Akademi Madalyası ve 30 bin dolardan oluşan ‘TÜBA-Akademi Ödülleri’ ile uluslararası düzeyde başarılı bilim insanlarını ödüllendirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Acar, fen, mühendislik, sağlık, yaşam, sosyal ve beşeri bilim alanlarından uluslararası düzeyde aday gösterilenler arasından seçilecek üç bilim insanına “TÜBA Akademi Ödülü” vereceklerini söyledi.

TÜBA’nın bilim insanlarını onurlandırmanın yanında, ülkenin bilim düzeyinin yükselmesine ve dünya bilim camiasıyla entegrasyonuna katkıda bulunmak üzere sunduğu Akademi Ödüllerinin, Türkiye’de ilk defa verileceğine dikkati çeken Acar, bu yıl başlattıkları Akademi Madalyası ve 30 bin dolardan oluşan ‘TÜBA-Akademi Ödülleri’ ile uluslararası düzeyde başarılı bilim insanlarını ödüllendirmeyi amaçladıklarını belirtti.

“Çalışmalar özgün, öncü ve çığır açıcı olmalı”

Ödül programının Türkiye’nin dünya bilim camiasıyla ilişkilerine katkı sağlayacağına işaret eden Acar, “Her yıl 3 alandan birinde ödül, dönüşümlü olarak Türk veya Türkiye bağlantılı çalışan bilim insanlarına verilecek. Bu yıl başlattığımız ödül programını geliştirerek sürdürme kararındayız. Tüm üniversitelerimizi ve paydaşlarımızı, aday göstermeye davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

Değerlendirilme sürecinde adayların çalışmalarının özgün, öncü ve çığır açıcı olmasının yanında eğitim ve toplumsal hizmetleri ve katkılarının da dikkate alınacağının altını çizen Acar, Akademi Ödülleri için TÜBA üyeleri, TÜBA’nın ilişkili olduğu bilim akademileri, akademiler arası kuruluşlar, davet edilen diğer bilim kuruluşları ve bilim insanlarının aday gösterebileceğini dile getirdi.

Acar, aday gösterilen bilim insanlarının çalışma ve katkılarının 3 ödül alanında oluşturulan TÜBA ödül komitelerince hakem ve danışman görüşleri alınarak değerlendirileceğini anlattı. Değerlendirme sonucunda önerilerin Akademi Konseyine sunulacağını, ödül sahiplerinin Konsey kararıyla belirleneceğini ve ödüllerin aynı yıl içinde düzenlenecek törenle sahiplerine takdim edileceğini belirten Acar, aday göstermek isteyenlerin istenen bilgi ve belgeleri “akademi.odulu@tuba.gov.tr” adresine e-posta yoluyla ya da “Piyade Sokak No: 27 06690 Çankaya Ankara” adresine posta yoluyla göndermeleri gerektiğini bildirdi.

 

HÜRRİYET 09.06.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here