L’Oreal Türkiye altı genç bilim kadınını ödüllendirdi

0

Dünyanın bilime, bilimin kadınlara ihtiyacı var felsefesinden yola çıkan L’Oréal Türkiye’nin 13 yıldır başarıyla sürdürdüğü ve 2013 yılından itibaren UNESCO Türkiye Millî Komisyonu tarafından desteklenen “Bilim Kadınları İçin” programı kapsamında genç bilim kadınlarına verilen destek bursları, anlamlı bir törenle 2015 yılı sahiplerini buldu

 

Koç, Bilkent, Dokuz Eylül, Hacettepe, Ordu ve Abdullah Gül Üniversiteleri’nden 6 Genç Bilim Kadınının her biri, başarılı araştırmaları ile L’Oréal Türkiye’den 15 Bin Dolar değerinde burs kazandı.

Yüz yılı aşkın bir süredir güzellik alanında fark yaratan çalışmalara imza atan L’Oréal’in UNESCO desteği ile uyguladığı uluslararası “For Women In Science” programı 17 yıldır, 110 ülkede uygulanarak 2250’nin üzerinde kadına ulaştı.

L’Oréal Türkiye 13 yıldır devam eden ulusal programında 76 kadını destekleyerek, en fazla kadın destekleyen ilk 5 ülke içerisinde yer alıyor.

L’Oréal Türkiye; kadınların bilimsel araştırmalardaki başarısına ve bilim dünyasındaki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekme amacıyla kurguladığı ödül töreni ile 2015 yılı bursiyerlerine, 9 Nisan 2015 tarihinde ödüllerini takdim etti.  Akademisyenler, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşen tören büyük ilgi gördü.

Bilim Gündemine Işık Tutan Kadınlar Ödüllendirildi.

2015, UNESCO’nun liderliğinde Birleşmiş Milletler Uluslararası Işık Yılı olarak belirlendi. Bilgi, bilgelik ve zeka için bir mecaz olan ışık; bilimin kendisini, getirdiği ilerlemeyi temsil ediyor. 2015 yılının Ödül Kazananları da daha iyi bir dünya için yolumuza ışık tutuyorlar.

Bu yıl rekor sayıya ulaşan başvurular UNESCO jürisi tarafından değerlendirildikten sonra Koç, Bilkent, Dokuz Eylül, Hacettepe, Ordu ve Abdullah Gül Üniversiteleri’nde görev yapan 6 Bilim Kadını’nın başarılı araştırmaları ödüle layık görüldü. Projesi seçilen Bilim Kadınları’na L’Oréal Türkiye, bursla destek oluyor.

Yaşam Bilimleri ve Malzeme Bilimleri kategorilerinde UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun oluşturduğu bağımsız jüri tarafından seçilen araştırmalarda projenin inovatif yaklaşımı, niteliği, uygulanabilirliği, sürdürülebilirliği, bilime ve insanlığa/ekosisteme yapacağı katkı ölçüt alındı.

Araştırmalarıyla Burs Almaya Hak Kazanan Projeler:

Yaşam Bilimleri

Doç. Dr. Güneş Özhan / Dokuz Eylül Üniversitesi

Hücreler yaşamlarını sürdürebilmek için sürekli iletişim kurmak zorundadır. Bu proje ile beyinde iki tip sinyal yolağının birbirleri ile olan bağlantısının anlanması, böylece Alzheimer gibi hastalıkların mekanizmalarının anlaşılmasına ve hedeflenen tedavilerin geliştirilmesine katkı sağlanması.

Doç. Dr. Elif Fırat Karalar / Koç Üniversitesi

Hücrelerin nasıl çalıştığını anlayabilirsek birçok farklı hastalık için etkili tedavi yöntemlerini geliştirmek mümkün olacağı noktasından hareketlelösemiye sebep olan hücresel ve moleküler bozuklukların belirlenmesi.

Doç. Dr. Emine Eren Hacettepe Üniversitesi

Depresyonun moleküler düzeyde daha iyi anlaşılması ve yeni antidepresan geliştirilmesi için çalışmalara yön verecek potansiyel hedeflerin belirlenmesi.

 

Malzeme Bilimleri

Doç. Dr. Filiz Kuralay / Ordu Üniversitesi

Doğal ve çevresel faktörler etkisi ile DNA’da oluşan hasarların ve değişimlerin tespiti ile hasarın daha ciddi boyutlara gelmeden ve ciddi hastalıklara yol açmadan önceden önleminin alınması.

Yrd. Doç. Dr. Hümeyra Çağlayan / Abdullah Gül Üniversitesi

Tıp, çevresel izleme ve savunma gibi pek çok konuda oldukça kritik bir öneme sahip sensörlerin daha geniş alanlarda, daha etkin bir şekilde kullanılmasının sağlanması.

Doç. Dr. Bilge Baytekin / Bilkent Üniversitesi

Çevreye ve sağlığa zararlı ‘kalıcı organik kirletici’ sınıfındaki kimyasal maddelerin yapısındaki bazı maddeleri mekanokimyasal yöntemle yok edilmesi ve sağlığa zararsız ürünlere dönüştürülmesi.

 

‘Türkiye’nin Bilim Kadınları’ paneline Nasa’dan konuşmacı…

Tören kapsamında ayrıca ‘Türkiye’nin Bilim Kadınları’ paneli de gerçekleştirildi. Nasa Johnson Uzay Merkezi’nde daha önce görev yapmış ilk Türk olan Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu Banes, Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyesi olan ilk Türk Dr. Canan Dağdeviren, L’Oréal Türkiye Bilim Direktörü Fügen Soykut ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Meral Özgüç kadınların bilim alanındaki çalışmalarda üstlendiği öncü rolleri konuştu. Bilim kadınları bu alanda karşılaştıkları zorlukları ve bilim dünyasına dair en güncel gelişmeleri masaya yatırdı.

 

Bilimsel araştırmalar gelecek çalışmalara yön verecek

Düzenlenen törende açılış konuşmasını yapan L’Oréal Türkiye Genel Müdürü Claude Rumpler, programın temel amacının, bilim alanındaki cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi, bilimde kadınların çalışmalarının daha görünür olması ve rol modelleri ön plana çıkarak genç bilim kadınlarının teşvik edilmesi olduğunu ifade etti.  Rumpler,”Dünya’da bilim insanlarının sadece %30’u kadın, Nobel ödülü sahiplerinin ise sadece %3’ü kadın. L’Oréal olarak bir bilim insanı tarafından kurulduğu ilk günden itibaren bilimin sınırlarını zorluyoruz. Bizim için güzellik eşittir bilim demek. Araştırma ve Geliştirmeye her yıl 900 milyon € yatırım, 4000 çalışan ile en fazla yatırım yapan sektör şirketiyiz. L’Oréal’de çalışan bilim insanlarının %70’i kadın. Bilimdeki cinsiyet eşitsizliğini azaltmaya, kadınların bilime katılımını teşvik etmeye yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz”.

“Kadınlara ilham vererek başarılarını ödüllendirmek amacıyla kurguladığımız program ve bugüne kadar desteklediğimiz 76 Türk bilim kadını ile dünyada programa en fazla bursiyer kazandıran ilk 5 ülke arasında bulunmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz. “

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’na, araştırmaları ile bilim gündemine ışık tutan tüm bilim insanlarımıza, üniversitelerimize teşekkür ediyor; bilime olan ilginin ve desteğin  güçlenerek artmasını diliyorum. Dünyanın bilime, bilimin de kadınlara ihtiyacı var.”

 

Bilim Kadınları İçin Projesi Hakkında : L’ORÉAL-UNESCO ortaklığında gerçekleşen ‘Bilim Kadınları İçin’  programı ile kadınların bilime olan katkısına farkındalık yaratmak ve bilim kadınlarına dikkat çekerek toplumları bilinçlendirmek hedefleniyor. Program ile olağanüstü kadın araştırmacılar tespit edilerek genç nesiller ile rol modellerin buluşturulması sağlanıyor. Programın uluslararası kısmında her kıtadan 1 üstün bilim kadını olmak üzere toplam 5 bilim kadını ödüllendiriliyor. Biyo-çeşitliliğin korunmasından genlerin sırlarını çözmeye, hastalıklar için çare bulmaktan, evreni keşfetmeye kadar; her kıtada, bilimin her seviyesinde çalışan bu olağanüstü kadınlar, hayatlarını bilginin ilerlemesine ve insanlığın iyileştirilmesine adıyorlar. Programın ulusal kısmında ise 40 yaş altı genç bilim kadınlarının araştırma ve projeleri burs ile ödüllendiriliyor.

L’Oréal Vakfı, bilim kadınlarına adanmış ilk çevrimiçi ortam olan DiscovHER’ü 2014 yılında hayata geçirmiştir. www.discov-her.com

.

www.loreal.com.tr/  www.facebook.com/LorealTurkey  / twitter.com/lorealturkey

Bilgi için:  kurumsal.iletisim@loreal.com

 

LOREAL 10.04.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here