Türkiye’nin yerli baz istasyonu ULAK tamamlandı

0

4.5G ihalesine sayılı günler kala, Türkiye’nin yerli baz istasyonu ULAK tamamlandı. Cep telefonu operatörlerinin testlere başladığı ULAK, yıl sonunda kullanıma hazır hale gelecek.

26 Ağustos’ta gerçekleştirilecek 4.5G ihalesine sayılı günler kala, Türkiye’nin yerli baz istasyonu ULAK tamamlandı. Operatörlerin testlere başladığı ULAK, yıl sonunda kullanıma hazır hale gelecek. Türkiye, ULAK projesi ile dünyada baz istasyonu üreten 6 ülke arasına girdi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM) öncülüğünde NETAŞ, ASELSAN, ARGELA tarafından ortaklaşa üretilen ilk yerli baz istasyonu ULAK’ta önemli bir aşama geride kaldı. ULAK üzerinde uyumluluk ve özellik testlerine başlandı. GSM şirketleri testlere başladı. GSM şirketlerinin test sonuçlarına göre yerli baz istasyonunda bazı iyileştirmeler ve eklemeler yapılacak.

ULAK’ın, diğer baz istasyonları ile şebekeye uyumuna bakılıyor. ULAK testlerinde, baz istasyonunun her türlü cep telefonu modeli ile uyumlu olup olmadığı da inceleniyor. Üç operatör de bu testleri yıl sonuna kadar tamamlayacak ve ürün nihai halini alacak.

SERİ ÜRETİM HAZIRLIĞI

Ürünün seri üretimi için de kollar sıvandı. Seri üretim için şirket kurulacak. Şirkete; NETAŞ, ASELSAN, ARGELA ve SSM’nin yanı sıra GSM operatörlerinin de ortak olması gündemde. Ardından üretimin yapılacağı tesisler için karar verilecek. Baz istasyonu üretiminin NETAŞ, ASELSAN, Vestel, Beko ve Karel gibi üreticilerin tesislerinde yapılabileceği belirtiliyor. ULAK için ayrı bir üretim tesisi kurulması ise pazardaki talebe göre önümüzdeki yıllarda gündeme gelecek.

ULAK TEŞVİK ALMADI

Ürünün tasarım ve yazılımı tamamen yerli olarak hazırlandı. ULAK’ın fikri mülkiyet hakkı, SSM’ce alındı. Türkiye, bu proje ile dünyada baz istasyonu üreten 6 ülke arasına girdi. Finlandiya, Kore, Fransa, İsveç ve Çin baz istasyonu üretiyor. ULAK, SSM tarafından ayrılan 40 milyon dolarlık bütçeyle üretildi. Teşvik söz konusu olmadı.

AVRUPA VE AFRİKA’YA SATILACAK

ULAK’ın Türkiye piyasasında tutunmasının ardından ihracat planı devreye girecek. ULAK’ın satışı için yurtdışında pazar arayışına başlandı. ULAK, önümüzdeki yıllarda Kuzey Afrika, Doğu Avrupa ve Türk cumhuriyetlerine satılacak. ULAK’ın, diğer üreticilerin girmediği 450 megahertz kapasitesinde üretim yapması planlanıyor. Bu frekans, daha çok acil haberleşme amacıyla kullanılıyor. Dünya pazarında bu frekans bandında bir boşluk bulunuyor. ULAK’ın bu pazar için de çalışma yapması planlanıyor.

HABERTÜRK 12.08.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here