AIAA Uçak Motoru Tasarım Yarışmasından Üçüncülük

0

Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Uçak Mühendisliği Bölümü öğrencilerimizden oluşan Muta Genesis Takımı, Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü (AIAA) ve Amerikan Makine Mühendisleri Odası Uluslararası Gaz Türbin Enstitüsü (ASME-IGTI) tarafından ortaklaşa düzenlenen motor tasarım yarışmasında üçüncü oldu.

Yarışmada Üniversitemizi, Uçak Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Onur Tunçer ve Muta Genesis takım üyeleri Mohamad Barada, Utku Çaylan, Tim Roos ve Alberto M. Contreras temsil etti.

Genesis isimli motor tasarım projeleri ile yarışmaya katılan takımımız, toplam puanlarının % 70’ini hazırladıkları rapordan, kalan kısmını ise gerçekleştirdikleri sunumdan aldı. Raporların değerlendirilmesi sonucu seçilen beş finalist arasında yer alan takımımız, Amerika’nın Orlando Kenti’nde düzenlenen 51. Joint Propulsion Conference etkinliğinde jüri üyelerinin karşısında tasarımlarını sundu.

Yarışmanın 2015 yılı konsepti yeni nesil Airbus A380 & A 350 ve Boeing 787 uçaklarında 2025 yılı ve ötesinde kullanılması öngörülen ultra yüksek by-pass oranlı turbofan motorların kavramsal tasarımlarının geliştirilmesi olarak belirlendi. Takım üyeleri projelerinde kullandıkları yenilikçi seramik matris kompozit malzeme teknolojisinin çekirdek motorun ısıl verimini arttırdığını ve bu sayede çekirdek motorun ultra yüksek by-pass oranlı motorun fanını kolaylıkla çevirebildiğini, ayrıca tasarımda kullandıkları yeni yakıt ve gürültü azaltıcı teknolojiler sayesinde motorun baz motor olarak kullanılan Trent 100 ve Trent XWB motorlarına nazaran çok daha çevreci özellikleri olduğunu belirtti.

Uluslararası arenada Ülkemizi ve Üniversitemizi temsil eden öğretim üyemizi ve öğrencilerimizi kutlar, başarılarının devamını dileriz.

 

http://www.itu.edu.tr  06.08.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here