Y kuşağı ‘okul şirketleri’ tercih ediyor

0

Universum İdeal İşveren Araştırması’na göre; Y kuşağı kendisini sorumluluk sahibi ve sadık buluyor. Holdingler ve ‘’okul şirket’’ özelliğine sahip, gençlerin gelişimlerine katkıda bulunan şirketler öne çıkıyor.

Universum İdeal İşveren Araştırması 2015, Türkiye’de, 30’dan fazla üniversitede, 34 bin 465 öğrenci ile gerçekleş tirildi. Bu yıl üçüncüsü yapılan araştırmada, ilk defa bu yıl 0-3 yıl arasında iş tecrübesi olan, genç profesyonel Y kuşağı temsilcilerinden 7 bin 672 kişiye de sorular yöneltildi. Böylece Y kuşağının iş hayatına girdikten sonra bakış açısındaki değişimler ortaya konuldu. İktisadi İdari Bilimler, Mühendislik, Sosyal Bilimler gibi farklı eğitim alanlarından öğrencilere ulaşılarak; fonksiyonlar arasında tercihlerin nasıl değiştiği de araştırıldı. Bu yıl Koç Holding hem İktisadi ve İdari Bilimler, hem de Sosyal Bilimler alanında eğitim gören öğrenciler ve genç profesyoneller arasında birinci sırada yer aldı. Mühendislik ve IT okuyan öğrencilerin birinci tercihi ise Aselsan oldu. Mühendislik ve IT kökenli genç profesyonellerin ideal işveren sıralamasında ilk sırada Google yer aldı.

Universum Ortadoğu Direktörü ve Dinamo Danışmanlık Yönetici Ortağı Evrim Kuran, gençlerin kendilerine ulaşan, dijital dünyada yer alan ve kurum değerlerini yansıtan sosyal sorumluluk çalışmalarını yürüten şirketleri tercih ettiklerini belirtti. Holding yapılarının farklı sektörlerde deneyim kazanma ve yurtdışına açılım yapabilme imkanı sunmasından dolayı da öne çıktığını söyleyen Kuran, gençlerin girişimci arzularını fark eden ve bunu kurum içinde tatmin edebilen şirketlerin önümüzdeki dönemde tercih edileceğini sözlerini ekledi. Araştırma kapsamında, Y kuşağı temsilcilerine kendilerini nasıl tanımladıkları soruldu. Y kuşağı hakkında sadakatsiz, sık iş değiştirir ve sorumluluk düzeyi düşük gibi görüşlerin hakim olmasına rağmen; araştırma kuşaklar arasında sadakat ve sorumluluk kavramlarına bakış açılarının farklı olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 73’ü kendilerini sorumluluk sahibi ve sadık olarak görürken; diğer öne çıkan özellikleri arasında yüzde 71 oranla network kurabilme becerisi, yüzde 55 dikkatli ve yüzde 52 meydan okuyan olma yer alıyor. Universum’un araş tırmasında çıkan çarpıcı sonuçlardan birisi de Türkiye’deki öğ rencilerin yüzde 18’inin mezun olunca kendi iş ini kurmayı düş ünmelerini söylemeleri. Araştırmanın gerçekleştirildiği 55 ülke arasında, buna en yakın oran yüzde 11 ile Polonya.

 

DÜNYA 30.09.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here