Nobel Tıp Ödülü üç bilim insanına verildi

0

2015 Nobel Tıp Ödülü, parazitler ve sıtma konusunda araştırma yapan üç bilim insanına; William C. Campbell, Satoshi Omura ve Youyou Tu’ya verildi.

İrlandalı bilim insanı William Campbell ve Japon araştırmacı Satoshi Omura parazitlerin yolaçtığı hastalıkların tedavisi için geliştirdikleri ilaçtan dolayı Nobel’e layık görüldü.

Çinli bilim insanı Youyou Tu da sıtma hastalığına karşı geliştirdiği ilaçla 2015 Nobel Tıp Ödülü’nün sahibi oldu.

1 milyon dolarlık ödülü paylaşacaklar

Sıtma  ve parazitlerle ilgili araştırmaları nedeniyle Nobel Tıp Ödülü’nü kazanan İrlandalı William Campbell, Japon Satoshi Omura ve Çinli Youyou Tu yaklaşık 1 milyon dolar (960.000 dolar) değerindeki ödülü paylaşacak.

Nobel Komitesi’nden yapılan açıklamada, yüzyıllardır insanlığın başına bela olmuş parazitlerin yol açtığı sıtmanın tedavisinde yaptıkları devrim nedeniyle üç bilim insanının ödüle layık görüldüğünü belirtti.

Sıtmaya her yıl 450 bin kurban

Sivrisinek yoluyla bulaşan sıtma hastalığı her yıl 450 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Yeryüzünde 1 milyona yakın insan da sıtmanın bulaşması riskiyle yaşamak zorunda.

Yarın ve çarşamba günü ise fizik ve kimya alanında 2015 Nobel Ödülü’nü kazanan bilim insanlarının açıklanması bekleniyor.

Kazanan isimler Nobel Ödülü’nü 10 Aralık’ta düzenlenen törende alacak. Nobel Ödülleri, Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık’ta sahiplerini buluyor.

HÜRRİYET 06.10.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here