Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı

0

Savunma Sanayii Müsteşarlığınca 2011 yılında imzalanan işbirliği protokolleri ile hayata geçirilen ‘Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı SAYP Protokolü’ imzalandı.

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, “Artık savunma sanayisini ilerletebilmek için satmamız lazım. Sadece Türk ordusu için Türk insanı için bunu yapmak yetmiyor” dedi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığınca ODTÜ, ASELSAN, ROKETSAN ve TAI arasında 2011 yılında imzalanan işbirliği protokolleri ile hayata geçirilen ve 7 üniversite ile 9 savunma sanayi firmasının dahil olduğu “Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) Protokolü” imzalandı.

Tüfekçi, Savunma Sanayii Müsteşarlığı olarak son 10 yılda çok değişik, inanılmaz projelere imza attıklarını vurgulayarak şöyle devam etti:

“Uçan hava platformlarından tutun da kara araçları, çok büyük gemi platformları. Bunları yapmış olmaktan büyük gurur duyuyoruz ama şu geldiğimiz nokta bile bizi rahatsız ediyor. Neden? Artık savunma sanayisini ilerletebilmek için satmamız lazım. Sadece Türk ordusu için Türk insanı için bunu yapmak yetmiyor. Savunma sanayisinin daha ileriye götürmek için çok değişik kurgular yapmamız gerekir. Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı da bunlardan birisidir. Akıllı insan aklını kullanır, daha akıllı insan başkalarının aklını kullanır. SAYP ile bunu yapmaya çalışıyoruz.”

Türkiye’de genelde karşılaşılan sıkıntıların başında herkesin kendi kabuğuna çekilmesi geldiğine işaret eden Tüfekçi, ” Bizim ekosistemi bir sanayi kenti haline getirmemiz lazım. Güçlü ülke olabilmenin anahtarı bu yaptığımız ürünleri bütün dünyaya, her yere satabilmekten geçiyor. Türkiye bu yolda ilerliyor, kimsenin şüphesi olmasın. Oldukça iyi bir yere geldik” diye konuştu.

“Savunma sanayi şirketlerine GTÜ’de eğitim verilecek”

SAYP çerçevesinde savunma şirketlerinde çalışan araştırmacıların akademik eğitimin Gebze Teknoloji Üniversitesi tarafından verileceğini belirten Görgün, “Enstitümüz, ülkemizin önünü açacak ve bilgi birikimi oluşturacak projelerde öncü olacak. Savunma teknolojilerine yön veren buluşların bu protokollerle filizleneceğine inanıyorum” diye konuştu.

TRTTURK 12.11.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here