Yaratıcı fikirler İSO KOZA’dan ‘uçacak’

0

İSO ve İTÜ ARI Teknokent’in işbirliğiyle belirlenecek yaratıcı fikirlere sahip girişimci gençlere toplam 500 bin lira tutarında mentörlük desteği sağlanacak.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve İTÜ ARI Teknokent, Türkiye’nin girişimcilik ekosistemine önemli katkı sağlayacak stratejik bir ortaklığa imza attı. İki kurum, ‘İS0-İ- TÜ Çekirdek Girişimcilik Ekosistemi İşbirliği”ne gitti. Bu işbirliği ile İSO, İTÜ Çekirdek’in ana paydaşlarından biri haline geldi. İşbirliği ile yaratıcı fikirlere sahip olan genç girişimcilerle deneyimli sanayiciler düzenli olarak buluşturulacak. İSO, bu kapsamda 2015 yılı itibariyle girişimci başvurularının değerlendirilmesi sürecinde yer aldı. Aynı kapsamda 14 Kasım’da yapılacak ‘BigBang’ büyük finalinde belirlenecek girişimcilere “İSO Geleceğin Sanayicisi” ödülü verilecek. Bu ödülü alan girişimciler ile birlikte İTÜ Çekirdek Ekosisteminde 1 yıl boyunca yer almaya hak kazanan girişimciler, ‘İSO KOZA’ çatısı altında buluşturulacak. İSO KOZA, modeli ile girişimcilere toplamda 500 bin lira tutarında ‘mentörlük’ desteği sağlanacak.

İSO’nun, Türkiye ihracatına katkı sağlayacak, inovasyona dayalı projeleri geliştirmeyi ve büyütmeyi misyon edindiğini belirten İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İTÜ ARI Teknokent ile sağlanan ortaklık ile ilgili olarak şöyle konuştu: “İSO KOZA ile yaratıcı fikirleri; üretim kültürü ve bilinci eşliğinde üretici sanayicilerle buluşturarak, girişimci-sanayici eşleşmeleri ile sanayiye yönelik olarak çalışan girişimcilerimizin üretim ve fabrika ortamını deneyimlemesinin yanı sıra yaratıcı fikirlerin hayatiyet kazanmasına imkân sağlayacağız. Bu şekilde yaratıcı fikirlerin koza kabuğu içinde kalmayıp, ortaya çıkarak özgür bir kelebek gibi uçmasının önünü açacağız. Toplamda 500 bin lira Girişim Hızlandırma tutarında İstanbul Sanayi Odası’nın katkısını içeren İSO KOZA Girişim Hızlandırma Modeli ile girişimcilerimize, çalışma stratejilerini geliştirmelerine katkı sağlayacak olan ‘mentörlük’ desteğini de sağlayacağız. Yenilikçi fikirlerin ticari değere dönüştürmek amacıyla ‘sanayici antrenör’ destekleri sunacağız.”

‘Erdal Bey, Erdal Abimiz oldu’ 

Türkiye girişimcilik ekosisteminin örnek projelerinden biri olarak gösterilen İTÜ Çekirdek’in İSO desteği ile güç kazandığının altını çizen İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan ise Türkiye’nin en büyük sanayi odası İSO’nun İTÜ Çekirdek’e verdiği desteğin üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanmasında örnek model teşkil ettiğini vurguladı. Çolpan, “Türkiye’nin gelişimi için Ar-Ge, teknoloji, inovasyon içeren fikirlerin yeşerdiği yeni şirketlere, yeni sanayicilere ihtiyacı var. İSO’nun bize bu dokunuşu çok değerli. Erdal Bey yönetim kurullarını birkaç tanesini burada yapmaya başladı. O kadar çok konuşuluyor ki sanayi odasındaki iş adamlarını gelip burada yönetim kurulu yapmak istiyor. Diğer kuruluşlardan çok talep alıyoruz. Genç arkadaşlarımızın bu işi başarmış sanayici abi, ablalara ihtiyacı var. Bu anlamda Erdal Bey ve ekibi bizim Erdal Abimiz oldular” dedi.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da, “İTÜ ARI Teknokent sahip olduğumuz en önemli mekanizmalardan biri. Ar-Ge yapan 200’ü aşkın şirket, 6 bin 500’den fazla personel ile gurur duyduğumuz bir yapılanma. Bugün İTÜ ARI Teknokent, 13. yılında artık farklı bir yola girmiş durumda. Bu yol, girişimcilik ekosistemini geliştirmek adına yeni projeler üretmekten eğitime, yurtdışı iş ağlarını geliştirmekten fon kullandırımına kadar geniş bir yelpazenin farklı parçalarından oluşuyor. Bu anlamda Türk sanayisinin en güçlü temsilcilerinden biri olan İSO ile İTÜ ARI Teknokent’in gerçekleştirdiği ortaklık da bu büyük girişimcilik ekosistemine güç katacak” dedi.

İTÜ Çekirdek BigBang’de 20 firma 2 milyon lira için yarışacak

İTÜ Çekirdek 2012 yılında başladı. Hem bir ön kuluçka merkezi, hem de bir girişimcilik yarışması. İTÜ Çekirdek’e her sene farklı dönemlerde girişimciler başvurabiliyor. İTÜ Çekirdek’te 3 yılda 27 firma kuruldu. Bu firmaların pek çoğu artık kayda değer ihracat rakamlarına ulaşmış durumda. Bu yıl 3 bin 904 başvuru alındı. 260 tanesi ön kuluçkaya kabul edildi. 70 tanesi yarı finalde. 20 tanesi de 14 Kasım’da Big Bang sahnesinde olacak. Toplam ödül değeri 2 milyon lira olacak. Bunun 1 milyon lirası nakit. İTÜ Çekirdek’e bugüne kadar yapılan başvuru sayısı 6 bin 400’e ulaştı. Bu yılki İTÜ Çekirdek teması ‘Geleceği Kaçırma’. İTÜ ARI Teknokent’in bu yılki ihracat hacmi 150 milyon dolar.

DUNYA 06.11.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here