Uzay merakı olan herkes NASA’da çalışabilir

0

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) Jet Propulsion Laboratory (JPL) bölümünde çalışan Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, uzay merakı olan her meslekten insanının NASA’da çalışabileceğini ifade etti. Dr. Yıldız, kendisinin uzaya merakının 7 yaşında başladığını belirterek, bugün NASA’da önemli çalışmalar ve araştırmalar yaptığını anlattı. 

NASA’da çalışan Dr. Umut Yıldız, Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nün davetiyle Kayseri’ye geldi. Yıldız, Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi’nde ‘Gözlem Teknolojileri, Büyük Veri ve Uzay Araştırma Robotları’ konulu konferans verdi.

Programa Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük, bölüm öğrencileri ve öğretim üyeleriyle ortaokul 7 ve 8’inci sınıf öğrencileri katıldı. Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. İbrahim Küçük, uzayla ilgili çok önemli bilgilerin olduğunu ve bu bilgilerin paylaşımı noktasında konferans düzenlediklerini söyledi. Prof. Dr. Küçük, düzenlenen konferansla geleceğin uzayla ilgili bilim adamlarının yetişmesi adına faydalı olacağına inandıklarını dile getirdi.

Düzenlenen konferansları önemsediğini dile getiren Dr. Umut Yıldız, kendisinin 7 yaşından itibaren uzay merakı başladığını ve bugün NASA’da çalıştığını anlattı. NASA’nın nasıl kurulduğunu ve bugünlere nasıl geldiğini anlatan Dr. Yıldız, uzayla ilgili bilimin Amerika’da gelişmesini ise uzay kültürüne orada yaşayanlar arasında uzayla ilgili meraklı kişi sayısının çok fazla olmasına bağladı. Türkiye’de uzay merakının insanlar arasında, toplum arasında çok az olduğuna işaret eden Yıldız, “Türk insanının ilgisi çok az. Amerika’da çok fazla insan var. Birkaç yüz bin kişi bu işle uğraşıyor ve ilgileniyor. Meslekleri çok farklı olsa da uzayla ilgili çok meraklı insanlar var. Gençlerimizde de uzayla ilgili merak oluşması ve mesleklerinin beraberinde uzayla ilgili çalışmalar yapması önemlidir. Farklı bölümlerde okuyabilirsiniz. Ama buna rağmen mesleğinizle bağlantılı uzay konusunda da çalışmalarınız olacaktır. Uzayla ilişkilendirilemeyecek bir meslek yok gibi. Uzay kültürünün oluşması içinde her türlü mesleği uzayla ilişkilendirmek gerekir.” diye konuştu.

“NASA’da çalışmak için sadece uzay bilimleri fakültesinden mezun olmaya gerek yok.” diyen Dr. Umut Yıldız, şu bilgileri verdi: “NASA öyle bir disiplinler arası kuruluş ki neredeyse her alandan, her meslekten insan orada bulunuyor. Uzayla ilgili eğitim almanıza gerek yok. Uzayı sevmek önemlidir. Jeolojiyi mühendisliği okuyabilirsiniz ve sadece dünya jeolojisi yapmazsınız. Mars ile ilgili çalışırsınız. Mars nasıl oluştu o merak ediliyor. Uzay hukuku var. Sonuçta hukuk fakültesini bitirince hemen avukat olmak yerine Türkiye uzaya uydular gönderiyor ve uluslararası mevzuatlar oluşturuyor. Burada faydalı olabilir. Meslekler arasında farklı disiplin oluşturulursa herkes NASA’da çalışabilir.”

Dr. Umut Yıldız, yıldızların oluşumu ile ilgili katılımcılara bilgiler vererek, bir yıldızın 10 milyon yıl içinde oluştuğunu ve ömrünün 10 milyar yıl olduğunu dile getirdi. Yıldız, yıldızların oluşumunun izlenmesi için büyük değeri 100 milyon dolara ulaşan teleskoplarla çalışmalar yapıldığını anlatarak, yıldızların toz ve gazlardan başka yıldızların patlamasıyla oluştuğunu, oluşum sırasında önemli miktarda su oluştuğunun gözlendiğini aktardı. Yıldız, uzay robotları ve robotların nasıl çalıştığı ile ilgili de bilgiler verdi ve öğrencilerin sorularını cevapladı.

Konferans sonrasında Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük, Dr. Umut Yıldız’a teşekkür ederek çiçek ve plaket verdi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here