Nobelli Prof. Dr. Aziz Sancar Türk öğrenci ile buluştu

0

Nobel Kimya Ödülü’nün sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, Stockholm Nobel Müzesi’nde Fizikte Nobel Ödülüne İlk Adım Yarışması’nda onur ödülü alan Onat Yapıcı ile bir araya geldi. Prof. Aziz Sancar öğrenciye önemli bir konu belirleyip bunun üzerinde çalışması tavsiyesinde bulundu.

Prof. Dr. Aziz Sancar, Stockholm’deki Nobel Müzesi’nde bilim dünyasında alanında prestijli bir ödül olarak kabul edilen ‘Fizikte Nobel Ödülüne İlk Adım Yarışması’nda onur ödülü alan Onat Yapıcı ile buluştu. Onat Yapıcı kanser hastalığına yönelik geliştirdikleri projeyle onur ödülü almaya hak kazanmıştı.

“Mutlaka üzerinde çalışmaya değer bir konu belirleyin”
Aziz Sancar öğrencilerin, çok çalışmaları gerektiğini dile getirdi. Sancar öğrencilere önemli bir konu belirleyip bunun üzerinde çalışmaları tavsiyesinde bulundu. Sancar kendisinin DNA üzerine çalışmaya karar verdiği dönemde, DNA onarımının yeni keşfedildiğini ve bu keşfin hocası tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, öğrencilerin mutlaka üzerinde çalışmaya değer bir konu belirlemeleri gerektiğinin altını çizdi. Bilim alanındaki son teknikleri öğrenmenin, soru çözmede yardımcı olduğunu ifade eden Nobelli bilim adamı, literatür okumanın da bilimsel çalışmalarda önemli bir yer tuttuğunu dile getirdi.

 

“Odamda saatlerce oturur ve düşünürüm”
Prof. Dr. Aziz Sancar
öğrencilere eğitim ve araştırma için yurt dışına çıkmalarını tavsiyesi etse de kesinlikle ülkelerine dönmeleri gerektiğini söyledi. Kendisi için bunun artık geç olduğunu belirten Prof. Dr. Aziz Sancar’ın öğrencilere bir diğer önerisi ise günün belli bir bölümünü hiçbir şey yapmaksızın düşünmeye ayırmaları yönünde oldu. “Gereği kadar öğrenin, aşırıya kaçmak da yaratıcılığı öldürüyor. Okumanın yanı sıra düşünmek için de kendinize zaman ayırın. Ben odamda saatlerce oturur ve düşünürüm. Herkesin farklı bir tarzı olabilir, benim yöntemim bu” dedi.

 

“Dünya’ya yeniden gelsem öğretmen olmak isterdim”
Prof. Dr. Aziz Sancar bu önemli buluşmada ilkokul 1. sınıf öğretmeninin adını anmadan da geçmedi. İlk öğretmeninin “Cemal Öğretmen” olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aziz Sancar “Dünya’ya yeniden gelsem öğretmen olmak isterdim.” Sözleriyle öğretmenlik mesleğinin kendisi için ne denli önemli olduğunu vurguladı. Öğretmenlerin dünya genelinde yeterince takdir göremediğini ifade eden Prof. Dr. Aziz Sancar “Ülkemizde de, dünyada da öğretmenlerimize daha çok kıymet vermeliyiz” dedi.

 

“Yunus Emre’yi tekrar tekrar okuyorum”
Türkiye’yi özledikçe Yunus Emre’yi tekrar tekrar okuduğunu, bunun yanı sıra Türk ve Osmanlı tarihine ilgi duyduğunu belirten Prof. Dr. Aziz Sancar spora olan ilgisinin de daha çok futbol ve voleybola yönelik olduğunu belirtti. Aziz Sancar buluşmanın öğrencilere çikolata ikram etti.

 

“Türkiye’nin ikinci bilim Nobel Ödülü’nü almanı diliyorum” 
Prof. Dr. Aziz Sancar ‘Fizikte Nobel Ödülüne İlk Adım Yarışması’nda onur ödülü alan Eyüboğlu Koleji öğrencisi Onat Yapıcı’yı gönülden kutladığını söyleyerek “İnşallah Türkiye’nin ikinci bilim Nobel Ödülü’nü alırsın” sözleriyle başarı dileklerini ifade etti.

 

HÜRRİYET 13.12.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here