Geleceğin iş yeri beynimiz olacak

0

Seminerden seminere koşuyor; hem eğitim veriyor, hem de eğitim alıyor. Sürekli kendini geliştiriyor. Fütürist Ufuk Tarhan’dan kariyer planlaması yapacak gençlere gelecek ile ilgili ipuçlarını aldık.

Gelecekte geçerli mesleği edinmek için şimdiden nasıl hazırlanmalı?
Gelecekte iş sahibi olmak için gençler öncelikle yeni iş ve başarı tariflerini temize çekmeli. Bu iki kavram ve durumun gelecekteki anlamı konusunda kafaları net olmalı. Yardımcı olmak adına bir fütürist olarak kendi tariflerimi paylaşayım:

İş ve iş yeri: Her an online, birbirine bağlı yaşadığımız ve yaşayacağımız için mekandan, zamandan bağımsız, her türlü ortam, ofis iş yeri olacak. İnsanlar becerikli-uzman oldukları konuda diledikleri zaman, istedikleri yerden, diledikleri başka bir yerdeki bir projeye, işe dâhil olabilecekler. Birlikte ya da bir şirket/kurum için çalışmak adına fiziksel olarak aynı ortamda bulunmak zorunluluk olmaktan çıkacak. Dijital ortamlarda, giyilebilir teknolojilerle uzaktan erişim ile her şey mümkün olacak. Geleceğin iş yeri ‘beynimiz!’ olacak. Aklımızın, beynimizin içi; iş yerimiz, ofisimiz olacak. Hatta sonraki aşamalarda buluta (birbirimizin beynine) diret, kafadan bağlanacağız.
Bu yüzden insanlar yakın gelecekte ‘alın teri ya da parmak tıpırtısı ile değil, beyin teri, akıl/fikir gücü’ ile iş yapacaklar. Bilek kuvveti değil, akıl gücü, fikirlerimiz, yaratıcılık yeteneklerimiz, tasarım kabiliyetimiz iş aletlerimiz, iş ortamımız olacak.

Beceri: Gençlerin her şeyden önce yetenekli oldukları yani sevdikleri alanı, konuyu bulmaları gerekiyor. Çünkü kendilerini ancak ve ancak sevdikleri şeye adayabilirler. Ancak ve ancak adandıkları, tutkuyla sarıldıkları şeyin uzmanı, becerikli insanı olabilirler. Ancak ve ancak becerikli oldukları alanda bir işleri olabilir…

Kişisel gelişim için neler yapmalı?
Bilfiil çalışmalı. Fikir, yaratıcılık çok önemli ancak bir şeyler ortaya çıkarmak için mutlaka ‘yapmak’ lazım. Gelişmeden bahsederken bu kısmı son yıllarda çok ihmal edildi. Yani kişisel gelişim için ikinci maddedeki liste için ‘düşünmek ve aksiyon’ daima yan yana gidecek şekilde ilerlemeli.

Başarı için küçük bir tüyo verirseniz?
Başarı, sırf sen varsın diye başkasının/larının mutlu olma halidir… Gençler, bunu içselleştirsin ve her şeyin merkezine ölçüt, kriter, metik vb. olarak onu koysunlar.

Gelecekte iş sahibi olmak için hangi yönlerimizi geliştirmeliyiz?
– Beceri sahibi olmalı, kendine güvenmeli, disiplinli olmalı ve çok ama çok çalışmalı,
– Yaratıcılığını sürekli besleyip, geliştirmeli, inovatif düşünmeli,
– Olumlu, uzlaşmacı bakmalı, saygılı olmalı,meraklı ve her an öğrenmeye açık olmalı,
– Fütürist bakış açısına sahip olmalı, hibrid düşünebilmeli, teknolojiyle entegre olmalı.

Geleceğin meslekleri
Önümüzdeki 20 yılda hangi meslekler öne çıkacak?
Mesleklerin önemi kalmayacağını, alan ve becerilerin dikkate alınması gerektiğini her fırsatta yineliyorum. Hali hazırda bilinen mesleklerin, işlerin çoğu ya da hepsi 20 yıl sonra ya yok olacaklar. Ya da bugünkü şekilde yapılmayacak. Önemli olacak yeni meslekler ve beceriler şu popüler kısaltma ile ifade edilen çerçevede gelişecek: STEAM (Scince, Technology, Engineering, Art, Mathematics). Yani bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik temelli eğitimlerle aşağıdaki alanlarda uzmanlaşanlar işsiz kalmayacaklar. Öne çıkacak alanlar, nano, genetik, robot teknolojileri, uzay, yenilenebilir enerji, 3D teknolojiler, IoT (Internet of Things/Şeylerin Interneti), big data (büyük veri), bulut bilişimi, giyilebilir teknolojiler, hologram teknolojiler, yapay zeka, augmented reality (arttırılmış gerçeklik).

Olası bazı İşler
Büyük veri işlemciliği, dijital analist (her alanda), vücut parça üreticisi, nano-doktor, genetik organizma çiftçisi, ikinci bahar yöneticisi, hafıza artırma cerrahı, yeni bilim etik danışmanı, uzay pilotu, rehberi ve mimarı, dikey tarımcı, iklim değişikliği uzmanı, karantina yöneticisi, bilgi bankacısı, iklim polisi, sanal avukat, avatar öğretmen geliştiricisi, alternatif taşıt tasarımcısı, kişiselleştirme uzmanı, sanal bilgi düzenleyicisi, zaman yöneticisi, sosyal ağ/medya gönüllüleri, kişisel marka yöneticileri.

Ufuk Tarhan kimdir?
ODTÜ Ekonomi mezunu. 1982-2005 arasında çoğunluğu teknoloji olmak üzere çeşitli sektörlerde üst düzey yöneticilik yaptı. 2006’da M-GEN Gelecek Planlama Merkezi’ni, 2011’de M-GEN Dijital Ajansı kurdu. 2009-2011 yıllarında Fütüristler Derneği Başkanlığı yaptı. 1 Mart Gelecek Günü’nün yaratıcısı ve küratörü. Halen Türkiye’nin ilk ve tek fütürist kadın konuşmacısı. Gelecekçi, sürdürülebilir iş modelleri, dijital iş stratejileri tasarlar ve uygular, İş Avatarlığı yapar. Dünyanın en iyi 100 Kadın fütüristi listesinde (tek Türk olarak) yer aldı.

 

HÜRRİYET Nuran Çakmakçı 28.12.2105

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here