Türkiye, İHA yol haritasını revize edecek

0

İnsansız hava araçları (İHA) ve bunların alt sistemlerinin millileştirilmesinde önemli kazanımlar elde eden Türkiye, bu alandaki yol haritasını revize edecek.

 

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) koordinasyonunda, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), sektörde yer alan ilgili sanayi kuruluşları, enstitüler ve üniversite temsilcilerinin katılımı ile ortaya konulan ve 2011-2030 yıllarını kapsayan İHA yol haritasında değişikliğe gidilecek.

 

Operasyonel, endüstriyel ve teknolojik anlamda nasıl bir İHA yetenek düzeyine ulaşılmak istendiğinin ortaya konulduğu yol haritası, tedarik ve Ar-Ge projelerinin yönlendirilmesine, şirket ve devlet kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasını sağlamaya yönelik planlamalara yardımcı olacak bir başvuru kaynağı niteliği taşıyor.

 

İHA yol haritası, Türkiye’nin bu alanda aldığı mesafe ve teknolojik gelişmeler dikkate alınarak revize edilecek ve bu şekilde güncel tutulması sağlanacak.

 

Yol haritasının, “Taktik sınıf İHA platformu dahil bütün alt sistemlerin milli olarak geliştirilmesi” stratejisine yönelik çalışmalar kapsamında 2 taktik sistem Bayraktar TB2 ve Karayel İHA’ları üretildi. Her 2 platform da TSK tarafından kullanılıyor.

 

Taarruzi İHA’nın rotası milli proje

 

“Stratejik, taarruzi ve muharip sınıf İHA sistemleri için çok uluslu konsorsiyum programlarına katılım sağlanması” stratejisinde değişikliğe gidildi. Taarruzi İHA’da yurt dışında tedarik ya da konsorsiyum seçenekleri milli geliştirme projesine dönüştürüldü. SSM, taarruzi İHA’lara yönelik teklife çağrı dosyası hazırlama çalışmalarını sürdürüyor.

 

İHA teknolojilerine yönelik bu gelişmeler ve oluşan yeni beklentiler ışığında İHA Yol Haritası güncellenecek. Bu kapsamda ilk olarak mayıs ayında İHA’lar konusunda farkındalığı artırmak için kapsamlı bir sempozyum yapılması planlanıyor. Daha sonra mevcut dokümanın güncellenmesine yönelik alt çalışma grupları oluşturulacak ve bu çalışmalar sonunda taslak doküman çıkarılacak.

 

İHA yol haritasının revize halinin Mart 2017’de yayımlanması bekleniyor.

 

TRTHABER 31.12.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here