Ar Ge ve Tasarıma Destek!

0

Hükümet nitelikli üretimi artırmak için harekete geçti. Tasarım merkezlerine vergi indirimleri dahil kapsamlı destek sağlanacak
Hükümet, Ar-Ge yatırımlarını ve nitelikli üretimi artıracak paketi tamamladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı Ar-Ge Reform Paketi ile tasarım merkezlerine vergi indirimleri başta olmak üzere kapsamlı destek sağlanacak. Ar-Ge için yurtdışından getirilen ürünlere gümrük vergisi uygulanmayacak. Tekno girişim sermaye desteği 100 bin liradan 500 bin liraya kadar çıkarılacak.

TASARIMA DESTEK

TÜBİTAK’ta düzenlenen Ar-Ge Reform Paketi Tanıtım Programı’nda konuşan Davutoğlu, tasarım merkezlerinin, Ar-Ge’nin yararlandığı desteklerden faydalanacağına dikkat çekti. Davutoğlu, “Tasarım harcamalarının tamamı vergi indirimine tabi olacak. Sigorta primi işveren hissesinin yarısı, 2023 yılına kadar bütçeden karşılanacak. Tasarım merkezlerine gelir vergisi stopajı desteği ve damga vergisi istisnası da sağlanacak. Teknoloji geliştirme bölgelerindeki bütün tasarım faaliyetleri de destek kapsamına alınacak” dedi.

ORTAK PROJEYE TEŞVİK

Ar-Ge ve tasarım çalışmalarını sipariş yoluyla yapan firmaların da vergi indiriminden faydalanacağına işaret eden Başbakan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sipariş yoluyla gerçekleştirilecek Ar-Ge ve tasarım harcama tutarının yüzde 50’si sipariş veren ve geri kalan yüzde 50’si de sipariş alan firmalara da vergi indirimi uygulanacak. Bakanlar Kurulu bu oranı yüzde 100’e kadar çıkarabilecek. Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde istihdam edilecek temel bilimler mezunlarının maaşlarının brüt asgari ücret kadarlık kısmını 2 yıl süreyle devlet karşılayacak. Firmaların ortak proje yapmalarını teşvik amacıyla rekabet öncesi işbirliği projelerine de destek verilecek. Bu firmalara gelir vergisi stopajı, damga vergisi istisnası gibi destekler sağlanacak.”

GÜMRÜK VERGİSİ YOK 

Ar-Ge’de kullanılacak makine, teçhizat, fizibilite ve danışmanlık giderleri için yüzde 50’ye kadar hibe desteği verileceğini aktaran Davutoğlu, “Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri kapsamında yurtdışından temin edilen ürünlere gümrük vergisi istisnası getirilecek. Yurtdışından Ar-Ge için getirilmesi zorunlu ürünler Mavi Hat uygulamasına alınarak bunların gümrükten beklemeden geçişi sağlanacak” diye konuştu. Başbakan, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde çalışan personelin dışarıda bir saha araştırması yapması veya uluslararası bir konferansa katılması durumunda bu sürelerin tamamının da teşvik kapsamına alınacağını kaydederek, “Yüksek lisans için 1.5, doktora için ise 2 yıllık süreyle muafiyet sağlanacak” dedi.

İKİ YILLIK MAAŞ DEVLET TARAFINDAN VERİLECEK

Tasarım merkezinin tasarım harcamalarının tamamı vergi indirimine tâbi olacak.
Ar-Ge merkezi kurmak için gerekli Ar-Ge personeli sayısı yüksek teknolojili sektörlerde 30’dan en az 15’e düşürülecek.
Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilecek temel bilimler mezunlarının maaşlarının brüt asgari ücret kadar olan kısmı 2 yıllığına devlet tarafından karşılanacak.
Rekabet Öncesi İşbirliği projelerine vergisel ve hibe destekleri sağlanacak.
Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri kapsamında dışarıdan temin edilen ürünlere mümrük vergisi istisnası getirilecek.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri’nde çalışan personelin, projeler ve lisansüstü eğitimleriyle ilgili olarak dışarıda geçirmeleri gereken süreler de muafiyet kapsamına alınacak.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde yer alan, Teknogirişim Sermayesi Desteği ile kurulan firmalara doğrudan girişim sermayesi sağlayan firmalara vergi indirimi kolaylığı getirilecek.

TASARIM YAPAN ÇOK KAZANIYOR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, imalat sanayinin genelinde, tasarım yapan firmaların, yapmayanlara göre daha yüksek faaliyet kârı elde ettiklerini gördüklerini anlattı. Işık, “2014 yılında hazır giyim sektöründe tasarım yapmayan firmaların faaliyet kârlılığı yüzde 4.5 iken tasarım yapanların faaliyet kârlılığı ise yüzde 7.3 olmuş. Bu gerçekten hareketle, pakete firmalarımızın tasarım faaliyetlerini desteklemeye yönelik unsurların yer almasını önemsedik. Pakette hedefi 12’den vuran eylemler yer aldı” açıklamasında bulundu.

DESTEK LİMİTİ 500 BİN TL’YE ÇIKTI

Teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan veya tekno gelişim desteğiyle kurulan firmalara vergi indirimi kolaylığı getirileceğini bildiren Davutoğlu, “100 bin lira olan destek limiti, projenin niteliğine göre 500 bin liraya kadar çıkarılacak. Bu desteğe mezuniyetten sonraki 5 yıl için başvurma şartı da 10 yıl olarak uygulanacak. Üniversite-sanayi işbirliği faaliyetlerinde bulunan öğretim üyelerinin bu faaliyetlerden elde ettiği gelirlerden gelir vergisi kesintisi yapılmayacak. Üniversitenin bu gelirle ilgili döner sermaye kesintisi en fazla yüzde 15 olacak şekilde sınırlandırılacak. Eskiden öğretim üyesi bu gelirin yaklaşık yüzde 54’ünü kazanırken artık yüzde 85’ini kazanabilecek” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here