Türkiye İnovasyon Haftası, Üçüncü defa İzmir’de

0

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde önemli olanın dünya dış ticaretinden alınan pay olduğunu belirterek, “Eğer 2023’te dünya dış ticareti 25 trilyon dolar olursa ve Türkiye 375 milyar dolar ihracat gerçekleştirirse hedefi tuttururuz. O zaman yüzde 1 pay almış oluruz. Önemli olan rakam değil, dünya dış ticaretinden, pastadan alacağımız pay” dedi.

Ekonomi Bakanlığı’nın katkılarıyla TİM ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ev sahipliğinde inovasyon kavramını Anadolu’ya yaymak amacıyla düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri, Anadolu turuna İzmir’den başlayacak. 17-18 Mart 2016 tarihlerinde başlayacak etkinliğin tanıtımı amacıyla bir otelde bilgilendirme toplantısı yapıldı

“YENİ TÜRKİYE İNOVASYON HAMLESİDİR”
Toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, inovasyon haftasının geçen 2 yılda olduğu gibi bu yıl da İzmir’den başlayacağını belirterek, “İnsan hayal kurabilirse, ortaya bir fikir koyabilirse, bunu ticari ve sosyal değere dönüştürebilirse o zaman inovatif bir şeyler ortaya çıkıyor. Bu açıdan yeni Türkiye’nin inşası başlı başına bu toprakların son dönemde gördüğü en önemli inovasyon hamlesidir” diye konuştu.

İnovasyonun geleceğin müteahhidi olduğunu vurgulayan Büyükekşi, “İnovasyon geleceği inşa ediyor. Her yeni inovasyon bir öncekini yıkıyor. Milli gelirin yüzde 3’ü AR-GE’ye dayanan yüksek teknolojili markaların olduğu bir Türkiye oluşturmak zorundayız. Son 2 yıldan bu yana doğal kaynaklara dayanan ülkelerin ekonomileri aşağı doğru gidiyor. Bu yüzden o ülkelere baktığımızda ekonomik güçlerini büyük ölçüde bu kaynaklardan elde ettikleri için sürdürülebilir bir yapı olmuyor. Türkiye’nin zengin yeraltı kaynakları bulunmuyor ancak genç, dinamik, hayalleri kabına sığmayan bir insan kaynağı bulunuyor. Bu noktada önemli olan insanlara cesaret vermektir” ifadelerini kullandı.
İnovasyon haftası etkinlikleriyle her yıl on binlerce kişiye ulaştıklarını kaydeden Büyükekşi, geçen yılki etkinliğe 50 bin kişinin katıldığını, bu rakamlara bakıldığında inovasyon konusunda farkındalık oluşturma amaçlarına büyük ölçüde ulaştıklarını gördüklerini belirtti.

2023 İHRACAT HEDEFİNE DESTEK SAĞLAYACAK
Büyükekşi, 7 yıl önce ihracat hedefi belirlemeye çalışırken önemli ekonomistlerle görüşerek 2023’te dünya dış ticaretinin ne olacağına yönelik öngörülerini istediklerini belirtti. Görüşmeler sonunda 25 trilyon dolar, 34.5 trilyon dolar ve 50 trilyon dolar olarak üç senaryonun ortaya çıktığını kaydeden Büyükekşi, senaryolardan 25 trilyon doların düşük, 50 trilyon doların çok yüksek olduğunu düşündüklerini ve bu nedenle 34,5 trilyon doları benimsediklerini ifade etti. Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünya dış ticaretinde yüzde 1.5 pay almayı hedef olarak koyduk. 34,5 trilyon doların yüzde 1,5 ’i 500 milyar dolar yapıyor. Bu hedef tek bacaklı değil. Bir taraftan 500 milyar dolar, öbür taraftan hedef dünya dış ticaretinde yüzde 1,5 pay almak. İçinde olduğumuz ortamdan örnek vereyim, 2015 yılı dünya dış ticareti 15.2 trilyon dolar. Türkiye iki tane şeyde rekor kırdı. Dünya dış ticaretinden aldığı pay yüzde 0.8 iken, yüzde 0.95 e çıktı. 2018 yılı hedefi bizim yaptığımız programda dünya dış ticaretinden yüzde 1.2 pay almak. Böyle gidersek inşallah gerçekleştiririz. 2023’te de yüzde 1.5’i gerçekleştiririz. Ben şunun altını çizmek istiyorum. Eğer dünya dış ticareti 25 trilyon dolar olursa, Türkiye 375 milyar dolar ihracat gerçekleştirirse hedefi tuttururuz. Ya da tersini söyleyelim, 50 trilyon dolar olursa biz de 500 milyar dolar yaparsak hedefi gerçekleştirmemiş oluruz. O zaman yüzde 1 pay almış oluruz. Önemli olan rakam değil, dünya dış ticaretinden pastadan alacağımız pay. Bunu da yapabilmemiz için katma değeri yükseltmek, teknoparklar, ARGE, inovasyon, marka konusundaki çalışmalar çok büyük destek sağlayacak.”

“İNOVASYON ŞİRKET KÜLTÜRÜMÜZÜN BİR PARÇASI”

Arçelik A.Ş. İnovasyon Direktörü Erkan Duysal, toplantıda 10 Ar-Ge merkezi, binin üzerinde Ar-Ge çalışanı ve 2 binden fazla patent başvurusu ile sektöründe Ar-Ge lideri olduklarını vurgulayarak, “Tüm süreçlerimizde inovatif yaklaşımları hayata geçiriyor ve her aşamada geliştirdiğimiz inovatif çözümleri ile sektörde fark yaratıyoruz. İnovasyon, şirket kültürümüzün ve iş yapış tarzımızın önemli ve ayrılmaz bir parçası.” dedi.

TEB Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gülümser Özgün Henden de “Ülke ekonomimiz inovasyona ve girişimciliğe dayalı katma değerli bir yapıya doğru ilerlerken, bunda Anadolu’nun payının büyük olduğunu görüyoruz. Bugün, Anadolu şirketleri dünya ekonomisiyle ve ticaretiyle çok daha fazla entegre olmuş durumda.” şeklinde konuştu.

DÜNYACA ÜNLÜ İSİMLER İZMİR’E GELECEK
İzmir Buluşmaları’na ev sahipliği yapacak Ege İhracatçı Birlikleri’nin Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, bu yılki programı interaktif etkinliklerle zenginleştirmeyi amaçladıklarını dile getirerek, program hakkında bilgi verdi. Ünlütürk, iki gün sürecek etkinlik boyunca inovasyon, markalaşma, pazarlama gibi konularda panel ve konferanslar olacağını dile getirdi. Gerçekleşecek organizasyonda inovasyonun her yönünün anlatılacağını söyleyen Ünlütürk, birçok etkinlik düzenleyeceklerini belirterek, “İnovasyonun sınırsızlık masalı, globalde iz bırakan Türkler, çevrenin sesine inovasyonla ses ver, pazarlama ve markalaşma, çocuğun hayal gücü inovasyonun gerçek gücü, tasarımı markalaştıranla, sıra dışı kadınlar, girişimcinin şifreleri, globalleşen Türk mutfağı gibi birçok paneller gerçekleştirilecek” dedi.

Türkiye İnovasyon Haftası’nın İzmir ayağına katılacak uluslararası ünlü konuşmacılar arasında, Trend Avcılığı kitabının yazarı Magnus Lindkvist, Alibaba.com’un 2008 yılına kadar başkan yardımcılığını yapan Porter Erisman, e-bebek.com Genel Müdürü Halil Erdoğmuş ve Refika’nın Mutfağının kurucusu Refika Birgül gibi birçok isim bulunuyor.

Öte yandan İzmir etkinlikleri kapsamında dünyaca ünlü birçok isim İzmir’e gelerek bilgi ve deneyimlerini inovasyon meraklıları ile paylaşırken, yenilikçi birçok proje de sunulacak.

 

Türkiye  İnovasyon Haftası-2016 Online Kayıt  için

 

http://www.turkiyeinovasyonhaftasi.com/tr/online-davetiye.html

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here