ABD’deki en etkin Türk kadınları

0

Hürriyet İK, bilimden teknolojiye, modadan siyasete sadece ABD’de değil dünyada adından söz ettiren Türk kadınlarının, başarı öykülerini araştırdı.

ABD’de yayın yapan TurkOfAmerica dergisi, ABD’de değişik meslek gruplarında önemli başarılar elde etmiş 30 Türk kadınına ödül verdi. Kadınların ortak noktaları, yüksek eğitim görmeleri.

ABD Başkanı Obama’nın da gönderdiği bir mektupla onurlandırdığı ABD’deki ‘En Etkin 30 Türk Kadını’, her başarılı kadının arkasında yine kendisinin olduğunun bir ispatı.

OBAMA’NIN MEKTUBU

Başkan Obama 30 Türk kadınına hitaben yazdığı mektubunda şunları söyledi: “Amerika’nın hikayesi cesur adımlar atmaktan korkmayanlar tarafından yazıldı, iş dünyasının liderleri olan Türk- Amerikan kadınları bu mirasımızda gurur verici bir rol oynamıştır. Bu öncü liderler bize, kim olursanız olun ve nereden gelirseniz gelin, hedeflerinize yeteneğiniz ve hırsınızla sıkı çalışarak ulaşabileceğinizi hatırlatıyor. Camdan tavanları yıkan ve engelleri aşan kadınlar ve azınlıklar tarafından yaşanan bu tecrübeler gençlerimiz için güçlü bir örnek teşkil ediyor.”

İşte ABD’deki başarılı Türk kadınlarının hikayeleri:

 

Kitabı en çok satanlar listesinde

image002

Yazar ve Amerika’nın ABC televizyonundaki ‘The Chew’ programının sunucusu. Dünyaca ünlü Türk doktor Mehmet Öz’ün kızı olan Defne Öz, babasının diyet konusundaki uzmanlığına rağmen 17 yaşına kadar fazla kilolarından şikayetçiydi. Princeton Üniversitesi ‘Institute for Integrative Nutrition’da öğrenime başladığında zayıflamak için kendi formülünü geliştirip zayıflamayı başardı. 2006’da daha öğrenciyken yazdığı ‘Defne Öz’den Genç Kızlara Diyet Formülleri başlıklı kitabı, ABD’nin en çok kitapları arasına girdi. 2013 yılında da New York Times’ın en çok satan kitaplar listesine girmeyi başaran ‘Lezzet: Yiyecek, Stil ve Gündelik Eğlencede Macera’ başlıklı kitabını yazdı.

Şirket kurdu, Nasa’dan ihale kazandı
image003
Eren Özmen, çok az bir İngilizce ile gittiği ABD’de master öğrenimini tamamladıktan sonra Sierra Nevada Corporation’da (SNC) çalışmaya başladı. Aynı işyerinde tanıştığı Fatih Özmen ile evlenerek eşi ile birlikte 1994 yılında iflas eşiğindeki SNC’yi devraldılar. Uzay sistemleri, ticari yörünge taşımacılığı, mikro uydular, tele-tıp, ve nano-teknoloji gibi konularda uzmanlaşmış elektronik sistem sağlayıcısı bir teknoloji şirketi olan SNC’nin, 30 farklı merkezdeki tesisleri ve 3 bin kadar çalışanı bulunuyor. Eren Özmen, elektronik üzerine 19 firmayı da satın alarak, güçlü mali yapısı, teknik yatırımları ve geliştirdikleri teknolojiler sayesinde NASA’dan ihale kazanmayı başardı.

En yaratıcı ilk100 kişi arasında
image004
Ayşegül İldeniz, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdikten sonra, San Francisco Eyalet Üniversitesi’nde dijital iletişim üzerine yüksek lisans derecesi aldı. 67 ülkeyi kapsayan Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nden sorumlu Pazarlama Müdürü olarak Intel’e katıldı. Intel’in Türkiye Genel Müdürlüğü’nü üstlendikten sonra merkeze geri döndü. Fast Company’nin iş dünyasının en yaratıcı ilk 100 kişisi arasında gösterilen İldeniz, şu anda Intel Corporation İş Geliştirme ve Strateji Başkan Yardımcısı.

Google’ın insansız aracını yönetti

image005 Doktor Mehmet Öz’ün kız kardeşi Seval Öz, Silikon Vadisi’ndeki akıllı taşımacılık sitemi Continental Intelligent Transportation Systems firmasının CEO’su. MIT’de ekonomi ve siyaset bilimi eğitimi alan Öz, 2014 yılına kadar Google’ın merkezinde yeni teknolojilerden sorumlu müdür olarak çalıştı. Google’un insansız araç projesinde çalıştı.

BM Kalkınma Programı ona emanet

image006İstanbul’daki Amerikan Robert Koleji mezunu olan Cihan Sultanoğlu, New York’taki Barnard Koleji’nde ekonomi lisansını aldıktan sonra Columbia Üniversitesi’nde kalkınma ekonomisi ve uluslararası ilişkiler dallarında lisansüstü çalışmalarına devam ederken, BM Kalkınma Programı’nda (UNDP) kısa bir staj yapma olanağı buldu. “Genç Profesyoneller” projesi çerçevesinde Birleşmiş Milletler’in New York merkezindeki kariyerine UNDP ile başladı. Son dört yıldır da UNDP’de Avrupa ve Bağımsız Ülkeler Topluluğu’ndan sorumlu Başkan Yardımcısı konumunda.

Ünlü markaların danışmanı

image007 Bağlan Nurhan Rymes, internet kullanıcılarına gizlilik ve güvenlik sağlayan tüketici tabanlı VPN programı HotSpot Shield’in yaratıcısı AnchorFree firmasının Reklam ve Gelirlerden sorumlu yöneticisi. AnchorFree firmasına katılmadan önce medya başkanlığı yaptığı Fransız reklam ajansı LSF Interactive’de Gucci Şirketler Grubu’ndaki Balenciaga, Yves Saint Laurent, Stella McCartney ile Lancome Canada ve Clarins markaları için internet stratejileri geliştirdi. Silikon Vadisi teknoloji firmalarından ‘yousendit.com’da çalıştı.

ABD’nin en büyük eğitim vakfını yönetiyor

image008Esra Özer, nükleer enerji mühendisi olan babasının görevi nedeniyle küçük yaşta gittiği ABD’de eğitimini New York Syracuse Üniversitesi’nde halkla ilişkiler üzerine aldı. İş hayatına Siemens’de b aşladı, daha sonra kariyerine hafif metal teknolojisinde faaliyet gösteren ALCOA’da devam etti. ALCOA’da iletişim yöneticisi ve yönetim kurulu asistan sekreteri olarak görev aldı. Daha sonra aynı firmanın kurduğu vakıf olan ALCOA Vakfı’nın Başkanlığı görevine atandı. ALCOA Vakfı’nın yaklaşık 500 milyon dolarlık özkaynağı bulunuyor ve bu kaynakları yoğun olarak eğitime harcıyor.

MinneapolIs Merkez Bankası’nın asistanı

image009 Mesude Cıngıllı, Minneapolis Merkez Bankası’nın Başkan Yardımcısı asistanlığı görevinde bulunuyor. ODTÜ İşletme mezunu olduktan sonra bir süre Türkiye Kalkınma Bankası ve Yatırım Bank’ta çalışan Cıngıllı, master eğitimini Minnesota Üniversitesi’nde finans üzerine aldıktan sonra bir süre Target firmasında proje müdürü olarak çalıştı. 2002 yılında Minneapolis Merkez Bankası’nda Finans Müdürü olarak göreve başladı.

Obama’nın seçim kampanyasını değiştirtti

image010Hüma Alpaytaç Gruaz, Pensilvanya’daki Bryn Mawr College’den hem İktisat hem de güzel sanatlar alanlarında çift diploma ile mezun oldu. 1991’de Türkiye’ye dönüp Moran Ajans’ta çalışmaya başladıktan sonra evlenerek Hollanda’ya yerleşti. Orada beş yıl bir şirketin pazarlama müdürlüğünü yaptı, Rotterdam Sanat Akademisi resim bölümünde mastır diploması aldı. Şikago’ya yerleşerek 4 yıl boyunca halkla ilişkiler şirketinde çalıştı. Şikago’da kendi halkla ilişkiler şirketini kurdu. ABD seçim kampanyası sırasında Obama’nın nerede yanlış yaptığını tespit etti. Obama’nın seçim kampanyası onun eleştirisi doğrultusunda düzeltildi. Obama’nın başkan seçilmesinde önemli rolü var.

Manhattan’ın tasarımcısı

image011Tasarımcı Sara Bengür, Main eyaletindeki Colby College’de baba mesleği olan ekonomi öğrenimi gördü. Daha sonra New York’taki The New School ve Parsons School of Design’da iç tasarım eğitimi aldı. 1992 yılında New York’ta ‘Sara Bengur Interiors’ adıyla firmasını kurdu. Derlenmiş kozmopolitan mekan tasarımlarıyla ün yaptı. 2013’de ise Manhattan’da ‘Sara Bengur Shop’ adıyla ev mobilyaları mağazasını açtı.

Altın borsasının tek Türk firmasını kurdu

image012 İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler ve Siyaset okuyan Çiğdem Bostan, New York Institute of Technology’de
MBA’yaptıktan sonra ilk işine satış müdürü olarak New York’taki bir lojistik firmasında başladı. Sonra Hallach Gold ve Gold Gram firmalarını kurdu. New York’taki altın piyasası küçülürken 2008 yılında kurduğu firmalarla 200 milyon dolarlık ciroya ulaştı. New York’taki atölyelerinde işledikleri altın ve alyanslarla tasarladıkları mücevherler büyük ilgi gördü. ABD’nin en prestijli değerli metaller borsası olan Şikago’daki Commodity Exchange’e kabul edilen tek Türk firması oldu.

 

Taksim’den, Marmara Park Avenue’ye

image013 Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatını bitirip, UCLA’daki işletme mastırına başlamadan önce The Marmara Taksim’in satış bölümünde çalışan Nur Ercan, Türkiye’ye döndükten sonra Şanlıurfa’daki 4 yıldızlı yap-işlet-devret otel açılışı yaptı. Ercan, New York’a giderek The Marmara Manhattan’ın Satış ve Pazarlama Direktörü, ardından da Genel Müdürü oldu. Şimdi The Marmara Park Avenue da Ercan’ın yönetimi altında.

ABD’nin tasarım avcısı

image014Yıldız Blackstone, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra ABD’de yaşamanın hayaliyle New York’a master yapmaya gitti. New York Fashion Institute of Technology’de moda üzerine eğitim aldıktan sonra İzmir’e dönecekken Versace’den ilk iş teklifini aldı. 1992 yılına gelindiğinde ise yeni kurulan bir marka olan Luca Luca’nın yaratıcısı İtalyan modacı Luca Orlandi’nden genel müdürlük teklifi aldı. 2011 yılına kadar Luca Luca’yı yöneten Yüksek, modaevini ABD’nin en önemli ve lüks markalarından biri haline getirmeyi başardı. Yüksek, Orlandi’nin markayı özel bir fona satması sonrasında 2011’de kendisi görevi bırakıp BeLuxury firmasını kurdu.

 

30 yıllık siyaset lobicisi

image015 George Washington Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi okuduktan sonra MBA’ini Virginia Polytechnic Institute and State Universitesi’nde alan Lydia Borland, Washington’da 30 yıllık siyasi lobicilik tecrübesi kazandı. 2011-2013 yılları arasında Washington’daki düşünce kuruluşu Caspian Group’da İcra Direktörü olarak çalışan Borland, buradan ayrıldıktan sonra LB Interbational Solutions’u kurdu. Türk Amerikan Siyasi Eylem Komitesi’nin (PAC) kuruluşunda da önemli rol oynadı.

 

Elektronik uzmanları onun öğrencisi

image016Prof. Füsun Özgüner, İTÜ Elektrik Fakültesi’nden mezun olduktan sonra doktora çalışmaları için Illinois Üniversitesi’ne gitti. Ohio Üniversitesi’nde öğretim elemanı olarak çalışmaya başladı. 1991’de profesör unvanını kazandı. 2004-2006 arası elektrik ve bilgisayar mühendisliği bölüm başkanlığı da yaptı. 18 doktora tezi ve 50’den fazla yüksek lisans tezi yöneten Özgüner’in öğrencilerinin birçoğu IBM, Intel, Apple ve Microsoft gibi şirketlerinde çalışıyor.

ABD’nin geri dönüşümcüsü

image017 Nurgül Yavuzer, din görevlisi olan babasının ABD’ye tayini ile lise mezunu olarak geldiği ABD’de Maryland Üniversitesi’nde Bilgisayar Bilimi’nden mezun oldu. Kurduğu NurTech firması ile internet üzerinden bilgisayar satışına yoğunlaşan Yavuzer, zaman içerisinde satışı yavaş olan ya da piyasada değeri kalmayan elektronik ürünlerin birikmesi ve onları temizlemek düşüncesiyle NT Recling firmasını kurdu. Yavuzer, senede ortalama 120 bin bilgisayar, 60 bin lcd ekran, 27 bin laptopun geri dönüşümünü yapıyor.

İlk bilim insanı olarak tarihe geçti

image018 Northwestern Üniversitesi’nde Les Turner ALS Araştırma Laboratuvarı’nın kurucu başkanı Doç.Dr. Hande Özdinler, Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Louisiana State Üniversitesi’nde Hücre Biyolojisi, Anatomi ve Sinirbilim konularında doktora çalışmaları yaptı. Dr. Özdinler ALS’de ölen motor nöronları izole eden ilk bilim insanı olarak tarihe geçti. Dünyada ilk defa beyindeki motor nöronları ‘floresan yöntemiyle’ izole ederek görmeyi sağlayan çalışmayı gerçekleştirdi.

50 milyar dolarlık aktifi yönetiyor

image019ABD’de daha 33 yaşındayken finans profesörü olan Gaye Erkan, 2009’daki kriz sonrasında ABD yönetiminin el koyduğu 50 milyardolar aktife sahip First Republic Bank’da Kıdemli Başkan Yardımcısı, Yatırım Bölümü Başkanı ve Risk Yönetimi Eş Başkanı görevlerine aynı anda getirildi. Erkan, First Republic Bank’a katılmadan önce Goldman Sachs’ta Finansal Kurumlar Analiz Grubu ve Statejileri Başkanı ve Genel Müdürü olarak görev yaptı.

HÜRRİYET  28.03.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here