Türk akademisyenler uluslararası zirvede buluştu

0

Yurtdışındaki Türk bilim insanları ile öğrenciler İstanbul’da bir araya geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde TAF Network tarafından gerçekleştirilen 4’üncü ‘Yurt Dışı Farkındalık Zirvesi’ne ABD’den Japonya’ya kadar dünyanın birçok farklı ülkesinde çalışan onlarca Türkbilim insanı katıldı. Akademisyenler öğrencilerin yurtdışında eğitimle ilgili sorularını yanıtladı, önerilerde bulundu.

 

Uluslararası akademik bilgi paylaşım ağı TAF Network’unİstanbul Teknik Üniversitesi’nde düzenlediği 4’üncü ‘Yurt Dışı Farkındalık Zirvesi’nde konuşan ağın genel koordinatörü Cemal Alçık, ”Bu oluşumun rehberliğinde yurtdışındaki akademisyenler ile öğrencileri bir araya getiriyoruz. Bu sayede Türkiye’de öğrenciler gerek online, gerekse de yüz yüze önde gelen üniversite ve araştırma merkezlerinde çalışan bilim insanları ile iletişime geçebiliyor, onlardan faydalanabiliyor” diye konuştu.

 

TAF Network 4’üncü Yurtdışı Farkındalık Zirvesi’ne dünyanın önde gelen yükseköğretim kurumlarındaki birçok Türk rektör ve akademisyen katılarak seminerler verdi.

 

“Niteliksel büyüme sağlanmalı”

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’de yükseköğretimde niceliksel gelişimin sağlandığını fakat nitelikte eksikliklerin olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de sonyıllarda üniversite sayısında büyük bir artış olduğunu dile getiren Acar, “Türkiye’de yükseköğretimde niceliksel açıdan büyümeyi yakaladık. Ancak keşke daha öncede bu süreçle paralel gidebilseydi dediğimiz niteliksel gelişme noktasında eksiklerimiz söz konusu. Bu konuda ilerlemek için uluslararası etkileşimin büyük faydaları var. Ayrıca eskiden devlet bilim insanlarına burs verdiğinde, Türkiye’de mecburi hizmet zorunluluğu koyuyordu. Ancak artan ulaşım ve iletişim olanakları ile yurtdışında çalışan bilim insanlarının ekonomimize katkı sunmalarını daha kolay bir hale getirdi” diye konuştu.

 

“Bilimde iyi olmadan, güçlü bir ülke olamazsın”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu da bir ülkenin güçlü olmasının yolunun bilimden geçtiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Bilimde güçlü olmadan, bir ülkenin güçlü olması imkansız. Bugün çok turist çekmek ya da çok fazla petrole sahip olmak güçlü bir ülke olmak için yeterli değil. Ülkenin bilimde ileri bir konuma gelmesi için iyi bilim insanlarına sahip olmalısınız, bunun yolu da kaliteli üniversitelerden geçiyor. Türkiye olarak bu anlamda hala hedeflerimizin çok uzağındayız. Ancak bunun için çalışıyoruz.”

Prof. Kavranoğlu, yurtdışındaki üniversitelerdeki bilim insanlarının iyi öğrenciler aradığını dile getirerek, “ABD’nin önde gelen üniversiteleri iyi öğrenciler arıyor. Yanlarında araştırmalarda çalışabilecek nitelikli öğrencilere bu ülkelerde büyük bir ihtiyaç var. Onlara bilim ile ilgili vizyonu doğru bir şekilde gösterirseniz, bu üniversitelerde eğitim alabilir ve araştırmalarda çalışabilirsiniz” dedi.

Bu yılki temasını ‘Sınır Tanımayan Başarılar’ olarak şekillendiren TAF Network, yurtdışındaki bilim insanlarının çalışmalarına, akademik hayatın farklı ülkelerde nasıl olduğuna ve farklı ülkelerdeki üniversitelerin eğitim sistemlerine yer veren birçok program düzenliyor. Zirveye TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Arif Engin ve Türk Hava Yolları(THY) Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil gibi birçok isim de çeşitli oturumlarla katılarak destek verdi. Ayrıca Waterloo Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feridun Hamdullahpur, Fransa Rouen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cafer Özkul, EPFL öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Leblebici, Boston College’dan Prof. Dr. Utku Ünver,  Stanford Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Utkan Demirci gibi birçok akademisyen de katıldı.

 

HÜRRİYET 21.05.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here