Türk bilim insanları üretti: Milimetrik motor

0

TÜBİTAK BİLGEM ve Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) iş birliğiyle milimetre boyutuna kadar küçültülebilen yeni nesil motor üretildi.

 

TÜBİTAK’ın 1005 kodlu “Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı” çerçevesinde desteklenen bilgisayar destekli sonlu elemanlar analiz yöntemleri kullanarak üretilen yeni nesil ultrasonik motorlar, GTÜ Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Sedat Alkoy, Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Araştırma Görevlisi Sinan Dursun ve Maltepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ebru Menşur Alkoy’dan oluşan araştırma ekibi tarafından tasarlandı.

 

Gazetecilere açıklama yapan proje yürütücüsü Prof. Dr. Alkoy, üstün özellikli ultrasonik motor uygulamasının TÜBİTAK destekli bir proje olduğunu söyledi.

 

Alkoy, standart elektrik motorlarına alternatif olarak minyatür boyutlarda üretim ve motora üstün özellik kazandırma amacıyla geliştirdikleri seramiği 4 kişilik ekiple 18 ayda tamamladıklarını belirtti.

 

Bu seramiği yeni nesil bir motor tasarımıyla bir araya getirdiklerini anlatan Alkoy, “Sadece Türkiye’de değil dünyada da örneği olmayan, literatürde ve bilimsel camiada bir ilk olan bir motor tasarımı ortaya çıkardık. Projede güzel sonuçlar elde ettik.” dedi.

 

Projeyle ilgili patent başvurusu aşamasında olduklarını, daha sonra uygulamaya sokmayı planladıklarını dile getiren Prof. Dr. Alkoy, projenin savunma sanayisinde, insansız hava araçlarında, uzay araçları ve uydularda da kullanılabileceğini kaydetti.

 

HÜRRİYET  02.06.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here