12’nci Teknoloji Ödülleri ‘teknoloji ve insan’ temasına odaklandı

0

12’nci Teknoloji Ödülleri törenle sahiplerini buldu. ‘Teknoloji ve insan’ temalı törende, dijital dünyada başarının yollarını anlatan Wesley Clover Yönetim Kurulu Başkanı Sir Terry Matthews, en büyük hammaddesinin gençler olduğunu söyledi.

 

Bundan 44 yıl önce 4 bin dolar borç alarak çıktığı girişimcilik yolculuğunda üçü 1 milyar doların üzerinde ciroya sahip, toplam 100’ün üzerinde firma kuran Wesley Clover Yönetim Kurulu Başkanı Sir Terry Matthews, “En büyük hammaddem genç insanlardı” dedi. TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD tarafından bu yıl 12’ncisi düzenlenen Teknoloji Ödülleri töreninde konuşan Matthews, dijital dünyada başarılı olmanın yollarını anlattı. Matthews, “Teknoloji şirketlerinde başarıya ulaşmak için birinci kural eğitimli gençlerle çalışmak. Onlara maaş değil, firma ortaklığı verdiğinizde haftanın 7 günü çalışabiliyorlar. Ve diğer bir önemli konu ise müşterileri dinlemek, onlara bir şey satmak yerine isteklerini hayata geçirmek. Şu an Türkiye’de 7 start-up firması ile çalışıyorum. Bazı firmalar 2 yaşına geldi. Türkiye muazzam gençlere sahip. Teknoloji dönüşümünün başlangıcındayız. Tarımda, otomotivde, hayvancılıkta teknolojinin kullanımı ile önemli projeler hayata geçirilebilir, yeni başarı hikâyeleri yaratılabilir. Yetenekli gençlerimize nasıl çalışabileceklerini, nasıl başarılı olabileceklerini doğru aktarabilirsek, Türkiye başarıyı yakalayabilir” dedi.
 
Tükettiğimizden daha fazla teknoloji üretmeliyiz
 “İnsan Odaklı Teknolojiler – teknoloji@insan” temalı organizasyonun açılış konuşmasını XII. Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Başkanı C. Müjdat Altay gerçekleştirdi. İlki 1998’de gerçekleştirilen Teknoloji Ödülleri’ne 35 müracaat varken, bu yıl sayının 170’e çıktığını belirten Altay, “Türkiye’de teknolojinin gelişimini gösteren bu büyük artış bizi yüreklendiriyor, geleceğe güvenle bakmamızı sağlıyor. Genç ve dinamik nüfusumuzla ve bilhassa son 10 yılda Ar-Ge’yi odağına alan hükümetlerimizin, teşvik politikalarıyla çok yol aldık. Bu nedenle de daha hızlanmak istiyoruz” dedi. Konuşmasında Türkiye’nin teknoloji ithalat ve ihracat rakamlarına da değinen Altay, şöyle konuştu:


“Yüksek teknoloji ürünlerde ithalatımız, ihracatımızın maalesef 5 buçuk katı. Orta yüksek teknoloji ürünlerinde de ithalatımız, ihracatımızın 2 katı. Türkiye olarak teknolojiyi üretmiyor, maalesef tüketiyoruz. Artık tükettiğimizden daha fazla üretmeliyiz. Türkiye 500 milyar dolar ihracat hedefine ancak ve ancak yüksek teknoloji üretimi ile erişebilir. Unutmamalıyız ki her başarılı Ar-Ge projesi, geleceğimizin bir kilometre taşıdır. Dördüncü sanayi devrimine geldiğimizde, teknolojik yolculuğumuzda bizi bekleyen en önemli konu da ‘insan odaklılık’. Artık hepimizin dilinde olan yapay zeka, robotik, nesnelerin interneti, akıllı araçlar, 3 boyutlu yazıcılar, nano teknoloji ve biyoteknoloji gibi alanlarda yapabileceklerimizin sınırı yok. Çünkü artık teknoloji insanla birleşmek, ona odaklanmak zorunda. İşte bu nedenle konferansımızın teması “İnsan odaklı teknolojiler”. Ben ülkemizde yetenekli, yaratıcı gençlerin olduğunu görüyor ve onların başarılarına yürekten inanıyorum. Bu noktada bizlere düşen, bu başarıyı hayata döndürecek iklimi ülkemizde yaratmak.”
 
‘Milli projeler yurtdışına açılmalı’
 DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın oturum başkanlığını yaptığı “İnsan Odaklı Teknolojiler” panelinde ise Enocta Grup CEO’su Ahmet Hançer, Siemens Satış Direktörü Hakan Mavruk, TABİT Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri Kurucu Ortağı Tülin Akın, InfoDif Kurucu Ortağı Kerem Çalışkan ve Young Guru Academy Proje Danışmanı, YGA Mezunu Duygu Kayaman sektörlerde yaşanan teknolojik gelişmeleri, değişen süreçleri ve iş dünyasına kazandırdıklarını katılımcılarla paylaştı.


Tülin Akın, 2004 yılından bugüne 12 bin köyün ziyaret edilerek hayata geçirilen “Çiftçi Kulübü” projesini anlattı. Tülin Akın Türkiye genelindeki 1,4 milyon çiftçiye cep telefonu üzerinden ulaştıklarına değinerek, “Masaüstü ve mobil ortamda hayata geçirdiğimiz proje sayesinde Türkiye genelindeki çiftçilerimize hal-borsa fiyatı, tarımsal bilgilendirmeler, hibeler gibi bilgileri aktarıyoruz. Akıllı Köy projemizde ise teknolojinin tarımsal ve bilişim teknolojilerini tabana yaymayı istiyoruz. Tarla üzerinde toprak yapısından, gübrelenmeye, sulama sisteminden çiftlikteki ineklerin takibine kadar tüm detaylar teknoloji ile takip edilir hale geldi. Çiftçilerimiz bu yapıya alıştığında projeyi Türkiye genelindeki diğer çiftçilerimize aktarmak için Akıllı Köyümüzde ağırlayacağız” açıklamasını yaptı.


Milli projelerin yurtdışına açılması gerektiğini vurgulayan Kerem Çalışkan da şunları kaydetti: “Bu açılım şirketlerin hem daha rahat yatırım almalarını, hem de farklı projeler geliştirilmesine taban sağlıyor. Biz video analizi yeteneklerimizi video güvenlik üzerine odaklandık. Bugün şirketi ABD’ye taşımaya çalışıyoruz. Sahip olduğumuz Ar-Ge kültürümüzü, yurt dışı açılımımız ile zenginleştireceğiz.”


Ahmet Hançer, E-Nocta’nın 17 yıllık gelişim sürecini aktardığı konuşmasında, “Ülke olarak teknolojiyi iyi kullanıyoruz. Bizim sektörümüzde olduğu gibi teknoloji birçok sektörü çok hızlı geliştirdi. Bunu başka ülkelere sunabilmeliyiz. E-Nocta olarak önemli bir başarıya imza attık. Artık çalışanlar İstanbul trafiğinde, iş öncesi ya da sonrasında bir şeyler öğrenebilmek için bizi tercih ediyor. Sosyal mecraların da hayatımıza katılmasıyla E-Learning süreçleri daha da hızlandı” dedi.


Siemens Satış Direktörü Hakan Mavruk ise bugün bit ortamında gerçekleşen tasarımların atom ortamında üretime geçtiğini, Türkiye’nin başta Çin olmak üzere dünya ile yarışabilmesi ve Endüstri 4.0’a yer güçlü olarak yer alabilmesi için eğitimle birlikte dönüşmek zorunda olduğuna dikkat çekti. Bugün Apple’da binlerce insanın yaptığı işi robotların yapmaya başladığını, dördüncü evrimde dönüşümde sıkıntı yaşamamak için eğitime önem verilmesi gerektiğini söyledi.


“Hayal Ortağı” projesi ile Türkiye ve yurtdışında birçok ödüle layık görülen Young Guru Academy Proje Danışmanı, YGA Mezunu Duygu Kayaman, proje ile birlikte artık binlerce görme engellinin kitap okuyup, AVM’lerde rahatça dolaşabildiğini hatta metinleme özelliği sayesinde sinema seyredebildiklerini belirtti. Kayaman, teknolojinin de desteği ile hayallerin önündeki engelleri tek tek kaldırdığını söyledi.
 
TÜBİTAK, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı ile Sanayi 4.0 platformu kuruyor
 
KOBİ’lerden büyük ölçekli firmalara kadar, 23 ilden 170 başvuruyla rekora ulaşan, 36 finalistin yarıştığı 12. Teknoloji Ödülleri töreni, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin’in katılımı ile gerçekleşti.


Cansen Başaran-Symes, sanayinin küresel rekabet gücünü artıracak, dijital ve teknolojik dönüşümü sağlayacak yaklaşımları son derece önemsediklerini belirterek Bilim, Sanayi, Teknoloji Bakanlığı ve TÜSİAD işbirliği ile Sanayi 4.0 ile ilgili bir platform oluşturulması için çalışma başlatıldığı bilgisini verdi. TTGV’nin 20 yıl süreyle KOBİ seviyesinde binlerce projeye finansal destek sağladığını belirten Cengiz Ultav da Türkiye’nin teknoloji ihraç edebilmesi için yeni bir çalışmaya başladıklarını, desteklerin bu doğrultuda sürdürüleceğini, Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıllık süreçte sıçrama yapabilmesi için yüksek teknolojiyi içeren ürünleri ihraç edebilmesi gerektiğini anlattı.
 
Türkiye’nin Ar-Ge ve yenilik anlamında ciddi atılımlara imza attığına değinen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin ise Teknoloji Ödülleri’nin sektörde önemli bir marka hamlesi yarattığına işaret ederek, “Verimlilik ekonomisinden vazgeçip, bilgi ekonomisine doğru hareket etmeliyiz. Kilogram başına ekonomilerden bahsetmek yerine, teknoloji-fikir odaklı zihniyete gitmeliyiz. TÜBİTAK olarak biz burada payımıza düşeni yapmaya hazırız. Bu anlamda yeniden yapılandırılma hamlesi başlattık. Halihazırda var olan ancak doygunluğa ulaşan ürün ve ekonomi katkı odaklı desteklerimiz sürecek. Buna ek olarak yaptığımız uluslararası görüşmeler ve beklenen sanayi devrimini de göz önünde bulundurarak yeni destekler sağlayacağız” dedi.
 
Büyük ödülü Ford aldı


Mikro ölçekli firma süreç kategorisi
SBS Bilimsel Çözümler (Propolisin duyusal biyolojik ve kimyasal özelliklerine göre sınıflandırılması)


Mikro ölçekli firma ürün kategorisi
Nanobiomed Eğitim-Bilişim (Prextrolin çalışması)


Küçük ölçekli firma ürün kategorisi
Vaksis Ar-ge (Güneş ışığından elektrik enerjisine çalışması)


Orta ölçekli firma süreç kategorisi
İnfoline Bilgi Teknolojileri (Tarımsal işletmeler birlikler yönetim sisteminin geliştirilmesi çalışması)


Orta ölçekli firma ürün kategorisi
VSY Biyoteknoloji ve İlaç (Multifokal göz içi lensi)


Büyük ölçekli firma süreç kategorisi
Aselsan (Hasar eşiği yüksek optik sistemler)


Büyük ölçekli firma ürün kategorisi
İLKO Ar-ge Merkezi (Kontrollü ve hemen salım sağlayan morfin sülfat film tablet formülasyon geliştirilmesi)


Büyük ölçekli firma ürün kategorisinde jüri özel ödülü
Heksagon Mühendislik ve Karsan (Karsan Jest Yenilikçi Minibüs Platformu çalışması)


Büyük ödül
Ford Otomotiv (Yeni Nesil Ecotorq EU6 Motor Ailesi)

 

DÜNYA 30.05.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here