İşsizleri ‘devşirme programcı’ yapalım

0

Belli bir eğitimi almış kişileri bilişim sektöründe yetiştirebileceklerini belirten TBD Başkanı Tabak, “Diplomalı işsizlerimizi devşirme programcı yapabiliriz” dedi

Türkiye Bilişim Derneği’nden (TBD) istihdama yönelik farklı bir proje önerisi geldi. TBD Başkanı İlker Tabak diplomalı işsizleri devşirme programcı yapabileceklerini söyledi. Belli bir eğitimi almış kişileri bilişim sektöründe yetiştirebileceklerini dile getiren TBD Başkanı Tabak, “Diplomalı işsizlerimizi devşirme programcı yapabiliriz. Sayısal tabanlı üniversite mezunu işsizler, iş bulmak için programlama (kodlama) öğrenebilirler. Milli Eğitim Bakanlığı, belediyeler, üniversitelerle iş birliği ile bunu yapabiliriz. Mesela yazın okullar boş oluyor. Üç ay gibi kısa bir sürede bu eğitimleri tamamlayabiliriz. Bir mühendislik eğitimi değil tabii ki buradaki bir farkındalık eğitimi. Gerisi yine kişiye kalmış bir şey. ‘Eğitimleri kim verecek?’ derseniz 12 bin üyemiz var ve eğitim gönüllüleri bulmak bizim için o kadar zor olmayacaktır. Sektörde iş arayanlar olduğu kadar çalışacak eleman arayan yerler de var” dedi.


SANAL BAKANLAR KURULU YAPILSIN 
Yeni dönemde bir şansları olduğunu belirten Tabak, “Bilişimi bilen, konuya hakim, derneğimizi tanıyan, açılışlarımıza gelen ve bilişim gündemini yakından takip eden bir Başbakanımız var. ‘Alın teri yerine akıl teri’ diyen, ‘tüketici olmayalım, üretici olalım’ diyen bir Başbakan. Örnek olacak uygulamalarla ‘bürokrasinin de ufkunu açar’ diye düşünüyoruz. Başbakanımızdan ‘Sanal Bakanlar Kurulu’ yapmasını ve Bakanlar Kurulu Kararlarını’ elektronik imza ile imzalamasını bekliyoruz” diye konuştu. Terörden işsizliğe kadar bir çok sorunun çözümünün teknolojide olduğunu anlatan Tabak, “Girişimler ve atılımlar teknoloji ile olursa büyüme oranları daha yüksek olur. Türkiye olarak ilk on büyük ekonomi içerisinde yer almamız için bilişim teknolojisi gelecek dönem stratejimizin ayrılmaz bir parçası olmalı” ifadesini kullandı.

Siber terimler Türkçe olacak 

Dernek olarak tüm dünyada geçerli ‘Bilgisayar Okur Yazar Belgesi’nin Türkiye temsilcisi olduklarını söyleyen Tabak, “Bilgisayarın verimli kullanılmamasından dolayı Avrupa’da yüzde 8 verim kaybı olduğu hesaplandı. Türkiye’de bu rakam belki yüzde 48’e denk gelebilir. Basit Office programlarını bilmemek bile iş gücü kaybına yol açar. Bir saatte bitirilecek işler birkaç saate uzar ve iş arkadaşlarınızın zamanını çalarsınız” dedi. Tabak ayrıca BTK ile yaptıkları çalışma ile siber güvenlik terimleri sözlüğünü yaptıklarını, artık terimlerin Türkçe olacağını söyledi. 

 

TÜRKİYE  20.06.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here