Boeing’den tazminat yerine oğlu adına kütüphane istedi

0

Özgen Berkol Doğan’ın ailesinin üretici Boeing firmasına açtığı dava, 9 yıl sonra uzlaşma yoluyla sonuçlandı

 

Özgen Berkol Doğan, genç bir bilim adamıydı. 28 yıllık ömrüne birçok başarıyı sığdırdı. Çocukluğundan beri hayallerini süsleyen Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ne (CERN) kabul edilen Türk fizikçilerden biri oldu. Doğan’ın diğer ilgi alanı da bilim kurgu romanlarıydı. Hem okuyor hem de ünlü bilim kurgu eserlerini Türkçe’ye çeviriyordu. 30 Kasım 2007’de İstanbul’dan Isparta’ya giden uçakta hayatını kaybeden 57 kişinin arasında Doğan da vardı. Ölümünün üzerinden 9 yıl geçti. Yakınları, Kadıköy Moda’da kurdukları Türkiye’nin ilk bilim kurgu kütüphanesine onun adını verdi. Ailesi, uçak kazasının ardından kusuru olanların ceza alması için hukuk mücadelesine başladı.Aile, ABD’den gelen avukatlar aracılığıyla da uçağın üreticisi olan Boeing firmasına tazminat davası açtı.

 

Resmi olarak 2012’de açılan kütüphanede kısa sürede 9 bin 600 kitap raflarda yerini almış. Kütüphanenin her karışı Özgen Berkol Doğan’ın anılarıyla dolu. Türkiye’de bir ilk olan kütüphane, dünyaca ünlü bilim kurgu eserlerinin yanı sıra birçok duayenin özel kitap koleksiyonlarını da ziyaretçileriyle buluşturuyor.

DAVA SÜRECİ

Özgen Berkol Doğan’ın ailesinin üretici Boeing firmasına açtığı dava, 9 yıl sonra uzlaşma yoluyla sonuçlandı. Boeing firması “Anlaşmak için ne istiyorsunuz?” diye sorduğunda baba Prof. Dr. Nevzat Doğan, oğlu adına kültür merkezi yapılmasını istedi. Mahkemenin tayin ettiği uzlaştırıcı, Amerikan yargısında böyle bir uygulamanın olmadığını söyledi. Uzlaşma sonucunda belli bir miktar tazminat almayı kabul eden Doğan, “Aldığımız para belki küçük bir daire parası eder. Oğlum adına bir kültür merkezi yapmaya yetmez. Parayı halen oğlum adına kurduğumuz bilim kurgu kütüphanesinin hesabına aktardık. İleride kütüphaneyi büyütmek için kullanacağız” dedi. Berkol’un babası Prof. Dr. Doğan, kazadan 9 yıl sonra uçak kazasıyla ilgili acı bir tesadüfü de şöyle anlattı: “Berkol, Robert Koleji’ndeki eğitimini bilim ödülü alarak tamamladı. O ödül de Isparta’da 1976’da düşen THY uçağında ölen Robert Koleji’nin fizik öğretmeni Michael Hamilton’un adına. Oğlum da Isparta’da uçak kazasında hayatını kaybetti.”

 

HABERTÜRK  23.06.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here