Bilim adamları giyilebilir böbrek geliştirdi

0

Teknolojik gelişmeler tıbbi araç gereçlerin gelişmesiyle paralel şekilde ilerliyor. Böbrekproblemi yaşayan hastalara umut olacak giyilebilir böbrek, hastaların diyaliz çilesini bitirebilir.

 

Böbrek yetmezliği günümüzde 2 milyon insan tarafından yaşanan ciddi bir sağlık sorunu. Hayatının belirli bir kısmını diyaliz makinesine bağlı olarak geçirmek zorunda olan bu hastalar için giyilebilir böbrek geliştirildi.

 

Shiftdelete.net‘in haberine göre Washington Üniversitesi tarafından geliştirilen ve devlet tarafından kullanılabilir onayı alan giyilebilir yapay böbrek diyaliz hastalarını büyük bir dertten kurtarabilir.

 

Yedi hasta üzerinde denenen makine, hastalar tarafından tam not aldı. Fakat WAK ismi verilen bu alet henüz test aşamasından çıkabilmiş değil.

Yedi hastada da alınan olumlu sonuçların ardından cihazda teknik aksaklıklar meydana geldi.

Problemlerin diyaliz devresinde aşırı derecede karbondioksit baloncukları oluşması, kan uyuşmazlığı ve diyalizat akımından kaynaklandığı belirtildi. Bilimciler bu problemleri çözmek için çalışıyor.

Eğer test süreci biterse ve piyasaya sürülürse ülkemizdeki böbrek hastaları başta olmak üzere tüm dünyadaki böbrek hastaları için oldukça umut verici bir gelişme olacak.

HÜRRİYET  20.06.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here