Türk füze ve güdüm sistemleri uluslararası platformlara çıkıyor

0

Roketsan’ın yeni nesil füze sistemlerine uluslararası ilgi yoğunlaştı. Geliştirilen füze ve güdüm sistemleri, uluslararası platformlara da uygulanacak.

 

Roketsan’ın geliştirdiği füze ve güdüm sistemleri, uluslararası platformlara uygulanacak. Daha önce açıklanan SOM seyir füzesinin F-35 uçaklarına uyarlanmasına yönelik ikinci faz başladı. Bunun yanı sıra uzun menzilli tanksavar füzesi UMTAS, kısa menzilli havadan yere Cirit ve klasik bombaları güdümlü hale getiren güdüm kiti TEBER’in yurt dışından gördüğü ilgi somuta dönüşüyor. Roketsan, 11-17 Temmuz günleri arasında İngiltere’nin Hampshire kentinde yapılan Farnborough Airshow’da bu yönde üç ayrı mutabakat zaptının imzalanacağını duyurdu.

Roketsan, yeni nesil füze sistemlerinde seri üretime başlamasının ardından, bunlara uluslararası ilgi yoğunlaştı. Bunlar içinde en prestijli olanlarından biri, Türkiye’nin de dahil olduğu F-35 programına SOM seyir füzesinin uyarlanması oldu. Böylece dünyanın en gelişmiş hava platformu durumundaki JSF F-35 uçaklarının ana silahlarından biri Türk yapımı SOM olacak. SOM-J adı verilen SOM versiyonu, Roketsan ve Boeing ortaklığında F-35 uçakları için değiştirildi. SOM-J havadan deniz hedeflerine yönelik olarak düzenlendi. SOM, F-35 uçaklarının bütün silahlarını gövde içinde taşıması nedeniyle, bu yapıya özel olarak yeniden dizayn edildi. Bu süreçte ikinci faz başlayacak. Bu fazda, füzenin yapılan değişiklikleri ve tasarımları geliştirilecek. TÜBİTAK SAGE ve Roketsan tarafından geliştirilen SOM, güdüm sistemi ve amaçlarına göre hali hazırda aileye dönüşmüş durumda. 

 

Airbus, önce Cirit’i sonra TEBER’i istedi 

Roketsan’ın helikopter için geliştirdiği, havadan karaya anti personel ve hafif zırhlı füze Cirit de uluslararası kabul gördü. ATAK helikopterinin ana silahlarından olan Cirit, son dönemde artan hafif saldırı savunma helikopterleri için düşünülmeye başlandı. Bu kapsamda ilk istek yapan yabancı kuruluş da Avrupa’nın havacılık devi Airbus’ın savunma şirketi Airbus Defence and Space oldu. Airbus’ın Cirit ile başlayan ROKETSAN teknolojisi alımına bu kez TEBER de eklendi. TEBER, klasik bombaları güdümlü hale getiren bir sistem. 

Yeni dönemde, Türkiye’nin HÜRKUŞ platformunun da katılması beklenen ve yakın koruma hava desteği alanında kullanılacak hafif silahlı uçaklara yönelik ürünlerden biri olan SuperTucano uçağı da Cirit füzesini seçti. Bu uçak için sahipleri Türk olan ve TRJET milli yolcu uçağı projesini yürüten ABD merkezli SNC şirketi ile Roketsan SuperTucano uçakları için Cirit füzesinin uyarlanmasını yapacak.

 

DÜNYA 11.07.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here