İpek Yolu bir günde aşılacak

0

M anyetik tren teknolojisi Hyperloop ile hayata geçiyor. S üratli ulaşım konusunda bir devrim gerçekleştiren buluş ile İpek Yolu’nun süresi bir güne inecek

ABD’nin Las Vegas kentinin kuzeyindeki Nevada Çölü’nde, Hyperloop için test sürüşü yapıldı. Şu an dünyanın çoğu bundan habersiz olsa da, Hyperloop süratli ulaşım konusunda devrim gerçekleştirecek bir buluş. Hayatımızı kökten değiştirecek manyetik tren teknolojisinin ulaştığı son nokta. 

Yıllardır haberlerini okuduğumuz manyetik tren teknolojisi nihayet Hyperloop ile  hayata geçiriliyor. Araştırmacılar uzun yıllardır, yerden havalanmadan çok büyük hızlara ulaşmayı sağlayan bu teknoloji üzerinde çalışıyor.

ÇÖLDE TESTLERE DEVAM

Hyperloop One kurucularından  Brogan Bam Brogan, çölde gerçekleştir dikleri bu testleri n birebir ölçekteki testlerden önceki son basamak olduğunu belirtiyor. BamBrogan, bu testlerle çalıştıkları ve ileride çalışacakları potansiyel ortaklarına bu teknolojinin ne kadar ilerlediğini gösterme yi de amaçladıklarını söylüyor. Birebir ölçekteki testler de yine bu yıl içinde yapılacak.

Proje tamamlandığında  manyetik taşıt içindeki hava kısmen boşaltılmış bir tüpün içinde gidecek. Kapsül tüpün içinde ilerlerken öndeki hava bir kompresör yardımıyla alınacak ve hava direnci azaltılacak. 

YOĞUN TALEP VAR

Taşıt, bir yolcu ve kargo bölümü ile enerjiyi sağlayan piller ve kapsülün raylara temas etmesini engelleyen, onu havada tutan bir sistemden oluşacak.

Bu yıl içinde küçük ölçekte denemeleri yapılan teknolojiye o kadar fazla talep var ki, Hollanda, İsviçre, İngiltere, Finlandiya ve İsveç ’te fizibilite çalışmaları na başlandı bile. Dubai ve Los Angeles da Hyperloop için fizibilite yapan ilk iki şehir. 

16 MİLYON KİŞİ MOSKOVA’YA BAĞLANACAK

Hyperloop için bir haber de Rusya’dan geldi. Çin ve Avrupa birbirine yüzlerce yıldır ticaret yolları ile bağlı. İpek yolunda yolculuk etmek aylar süren, çeşitli tehlikeler ihtiva eden bir işti. Hyperloop One ve Rus şirketi The Summa Group ortaklığı ise İpek Yolu’nun süresini bir güne indirmeyi hedefliyor. Moskova’da kurulacak olan Hyperloop sisteminin ileride şehrin ve ülkenin sınırlarını aşacağı konuşuluyor. The Summa Group yetkilisi Pishevar, projenin Moskova’nın civarındaki 16 milyon insanı şehre bağlama amacını taşıdığını ancak asıl amaçlarının çok daha büyük olduğunu belirterek Çin-Avrupa arasını bir güne indirmek istediklerini açıklıyor.

STOCKHOLM-HELSINKI SADECE 28 DAKİKA

Her şey planlandığı gibi giderse Stockholm ve Helsinki arasında yarım saatten az sürecek yolculuk pilotu olmayan kapsüllerde gerçekleşecek. Kapsüller için itici güç olarak kullanılan elektrik aynı zamanda raylarla teması da engelleyip aracın havada gitmesini sağlayacak. Bu iki şehir arasındaki yolculuğu uçakla yapmak bir saat sürerken, Hyperloop One ve FS Links ortaklığı ile gerçekleştirilecek proje ile 28 dakikaya inecek. Yıllık 43 milyon yolcu hedeflenirken işleten firmanın kârı ise 800 milyon Euro olacak.500 kilometrelik projenin 19 milyar Euro’ya mal olması bekleniyor. Kilometre başına 38 milyon Euro.

Rakamlar gözünüze çok büyük görünmesin. Bu hızlı tren teknolojisinden çok daha düşük bir maliyet. Örneğin Londra-Birmingham arası hızlı tren kilometre başına 100 milyon Euro’ya mal olmuştu.

 

İTOHABER  18.07.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here