Sürücüsüz araçlar yollarda!

0

İsviçre’nin Sion kentinde sürücüsüz servis araçları deneme seferlerine başladı.

Sürücüye ihtiyaç duymayan araç fikri sıradan insanlar için hâlâ çok yeni. Ancak bizler daha fikre alışmadan bu teknoloji hayata geçecek gibi görünüyor. Çok kısa bir süre sonra İstanbul caddelerinde sürücüsüz araçları görmeye hazır olmalıyız. Bir otomobil sürücüsüz nasıl gider? Buna nasıl güvenilir? Sokakları, ışıkları, önüne çıkan engelleri tanır mı? Bir yaya karşıya geçerken yaklaşan sürücüsüz bir aracı görürseniz yüreğiniz hop etmez mi? İnsanı türlü türlü kaygılara yönlendirse de sokaklarda görmeye başladığımızda kısa süre sonra alışacağımız hatta sürücülü araçlardan daha fazla güveneceğimiz, sonra da “eskiden neydi öyle, arabaları kendimiz sürüyorduk!” gibi yorumlara sıra gelecek.

TOPLU TAŞIMA

İsviçre’nin Sion kentinde sürücüsüz servis araçları deneme seferlerine başladı. İki yıllık bir deneme süresi düşünülen seferleri Post Bus adlı şirket yürütüyor. Böylece sürücüsüz toplu taşıma denemelerini başlatan ülkelere İsviçre de katılmış oldu. Araçlar Sion şehrinin sokaklarını Best Mile isimli şirket tarafından geliştirilen program ile tanıyor. Klimalı ve ayrıca tekerlekli sandalye için rampası ve düzeneği olan araçlar 11 yolcu taşıyabiliyor. Saatte 20 km hızın üstüne çıkmalarına şimdilik izin verilmemiş. Deneme seferleri olduğundan, görevli bir kişi ne olur ne olmaz diye aracın içinde oluyor. Best Mile şirketinin ürettiği sürücüsüz seyahat programı da merkezden sürekli kontrol altında tutulmasına imkân veriyor.

YA KAZA YAPARSA?

Trafikte sürücülü ve sürücüsüz araçların aynı anda olduğu uzun bir dönem olacağa benziyor. Peki, bir trafik kazası olduğunda ne olacak? Şoförlü araçlarda, bildiğimiz gibi. Peki sürücüsüz araçlarda? Aracın sahibi mi sorumlu olacak, yoksa aracı üreten şirket mi? İki insan kazanın iki tarafı olduğunda kimde ne kadar suç olduğuna bakılır. Suçlu olana bedel ödetilir. Peki işin içine program güncellemeleri veya uydu arızaları da girerse?
Her ne kadar sürücüsüz araçların kazaları minimum seviyeye indireceği düşünülüyorsa da sigorta şirketleri bu yeni duruma adapte olmak zorunda. İngiltere’de bulunan Adrian Flux isimli sigorta şirketi bu alanı ilk sürücüsüz araç sigorta poliçesini devreye sokarak açtı.

image002

SİGORTA POLİÇELERİ

Sürücüsüz araçların dünyasında sigorta işleri nasıl olacak? Bir örnek verelim… Otomobilin programının güncellemesi çıktığında yeni versiyonu indirmek için kullanıcıya 24 saat tanıyan poliçe, günün sonunda sorumluluğu kullanıcıya yüklüyor. Eğer uyduda bir arıza olursa veya bir bilgisayar korsanının saldırısı söz konusuysa poliçe bunları karşılıyor. Tüm sürücüsüz araçlarda bir manuel sürüş modu oluyor. Sigorta poliçesinde buna da yer verilmiş. Sürücüsüz araç kullanıcıları kaza anında manuel moda geçip kazaya mani olmamaktan sorumlu tutulmuyor. Elbette bu poliçe teknolojiye bağlı olarak değişmek durumunda.

YOLCULARLA KONUŞUYORLAR

EZ10 isimli araç Kaliforniya ve Singapur’da, Navya isimli araç Singapur’da ve IBM destekli Olli isimli otobüs Washington’da artık trafikte. Üstelik Olli yolcularla konuşabiliyor da. Tüm bunlar sadece otomobiller için değil, toplu taşımada da sürücüsüz teknolojinin gelişinin habercileri… Dünya hızla sürücüsüz araçları kabul edeceğe benziyor.

 

İTOHABER  11.07.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here