Hangi inovasyonlar hayatımızı kökten değiştirdi?

0

Teknoloji, iş veya keyif için kullandığımız araç-gereçler… Olmasalardı ne yapardık ya da yoklarken nasıl bir yaşam sürüyorduk? Gelin dünyaca ünlü İngiliz işadamı Richard Branson’un inovasyon listesini inceleyelim.

 

Kimi son 10 yılda hayatımıza ansızın giren inovasyonlar, kimi ise 1900’lerden beri modern yaşamın mihenk taşlarını oluşturmaktalar. Hangi işle uğraşırsak uğraşalım, zamanla sürekli savaş verdiğimiz modern hayat koşuşturması içinde bu inovasyonlar olmadanasıl işimizi bitirirdik hayal etmesi zor. Üstelik yeniliklerin birçoğu halkın erişiminde ve gündelik işlerini kolaylaştıran nitelikte. Peki ya, varlıklı iş adamları yeniliklerden nasıl etkilendi? Aşağıda okuyacağınız 65 maddelik liste çılgın iş adamı Richard Branson’ın hayatını değiştiren yeniliklerden oluşmakta. Listeyi okumanın en keyifli yanı sözü geçen inovasyonların kişinin karakterine ve yaşam tarzına özgü önemli ipuçlarına işaret etmesi. 

Branson’ın bol maddeli listesine sizlerin ekleyecekleri olacağı gibi, onun sıkça kullandığı inovasyonlardan yeni keşfedecekleriniz olabilir. İnovasyonların güzelliği kişinin hayat tarzından önemli ipuçlar vermeleridir. Branson, yenilikleri yakından takip eden maceracı bir kişiliğe sahip. Adrenalin dolu sporlara meraklı, özgür doğasını yazılarında kendini özgünce ifade ederek de açığa çıkarıyor. Yaratıcılığa önem veriyor. Sosyal medya ve yenilenebilir enerji gibi alanlara ilgi duyuyor, geçmiş girişimlerinde başarıyla ileriyi görmüş, bugün de yarınları görecek vizyona sahip. 

Şimdi sıra sizde! Sizin hayatınıza hangi inovasyonlar damgasını vuruyor? Düşünün ve kendi listenizi çıkarın. Sonra da listenizi karakter analizi yapmada kullanın. Keyifli analizler!

 

İŞTE 65 MADDE…

1. BİSİKLET– Küçük bir çocukken annesi Branson’ı etrafı keşfetmesi için dışarı gönderirmiş. Bisiklete binmek ona özgürlük vermiş, bugün girişimci olarak en belirgin özellikleri arasında sayılan maceracı ruhunu ortaya çıkarmış. Halen bir yetişkin olarak da bisiklete binmeye bayılıyor.

2. TELEVİZYON–1960’larda İngiltere’nin Surrey Bölgesi’nde büyüyen Branson, televizyon ile yepyeni bir dünyaya kavuşmuş. Televizyon izlemek yakın çevresinin ötesine, hiç duymadığı haberlere ve bilmediği kültürlere ulaşmasını mümkün hale getirmiş.

3. KALEMLER – Branson’ın ilk şirketi gazetecilik üzerine odaklanmıştı. Branson ‘Eğer yazmayı sevmeseydim, Virgin markası bugün var olmazdı’ diye düşünmekte.

4. NOT DEFTERLERİ – Not defterine aklına fikirler geldikçe not almak Branson’ın en iyi fikirlerini bulma yöntemi.

5. KIRMIZI TELEFON KABİNLERİ – İngiltere’nin en tipik imgelerinden olan kırmızı telefon kabinlerinin Branson’ın iş yaşamında önemli bir yeri var. Öğrenci dergileriyle ilgili işlerini bu telefonları kullanarak gerçekleştirmiş.

6. DİKTAFON – Bir gazetecinin ve dergi editörünün en iyi arkadaşı.

7. SU ISITICISI – Yaklaşık 20 bardak çay içen Branson için, su ısıtıcı buluşu nimetten sayılır.

8. MÜZİK ALBÜMLERİ – Bir müzik prodüksiyon şirketi olarak başlayan Virgin, posta yoluyla düşük fiyatlı müzik albümleri satarak Branson’ın ilk girişimcilik denemesiydi. Oldukça da başarılı oldu, çok yol kaydetti.

9. POSTA SİSTEMİ – Posta sistemi olmadan ilk işini kuramazdı. Bugünkü kurumsal imparatorluğu belki de olmazdı.

10 .PREZERVATİF – Aids ve HIV salgını ile mücadele etmek için MATES prezervatifl eri şirketini kurdu.

11. YÜZER EV – Branson 20’li yaşlarında bir yüzen evde yaşamış ve bu yaşam tarzına bayılmış.

12. UÇAK – Havayollarıyla seyahat edilmese Virgin nasıl olurdu, hayal etmek dahi güç…

13. SICAK HAVA BALONLARI – Maceralar maceraları kovalamış.

14. PARAŞÜTLER – Tabi bu sıcak balon maceraları her zaman iyi bitmemiş. Paraşütler sağ olsun zayiatlar minimumda kalmış!

15. SÜRAT TEKNELERİ – Maceracı ruhlar için ilham kaynağı.

16. HELİKOPTERLER – Branson’ın birçok kez hayatını kurtaran bir ulaşım aracı olmuş helikopterler.

17. EMNİYET KEMERLERİ – Birkaç araba kazası geçiren Branson, hayatını emniyet kemerine borçlu.

18. MİKROFON – Topluluk karşısında konuşmak Branson’ın en keyif aldığı şeylerden biri olmasa da, mikrofonun varlığına minnettar. Mikrofon sayesinde, dinleyicilerini konuşmaya katıp sohbet ortamı yaratabilmekte.

19. PARMAK ARASI TERLİKLER – Branson için plajlar ve ada hayatı parmak arası terlikler olmadan bu kadar keyif verir miydi söylemesi zor…

20. PALETLER – Dalmayı çok seven Branson için paletler vazgeçilmez bir araç. Paletlerle çok daha hızlı derine dalıyor ve daha fazla alanı keşfetme şansı buluyor.

21. TENİS RAKETİ – Tenis Branson’ın en sevdiği spor. Her gittiği seyahate raketini de beraberinde götürüyor.

22. SATRANÇ – Dünyanın en güzel oyunu. Taktik, planlama ve cesaret öğretiyor… Bir oyundan daha ne isteyebilirsiniz ki…

23. FOTOĞRAF MAKİNESİ – Tüm hayatını fotoğrafl arla kayıt altına almış olan Branson, çocuklarının bebeklikleri başta olmak üzere hayatının unutulmaz anlarının koleksiyonunu elinde tutuyor.

24. FİLM ÇEKMEK – Maceraları ve yaşamının dönüm noktalarını kaydetmenin yanı sıra, oğlunun film çekmeye tutkuyla bağlanmasını, Branson kendi film çekme alışkanlığına bağlamakta.

25. BİLGİSAYARLAR – Bilgisayarlar yokken nasıl iş yaptığını düşündüğünde bir yandan gülmek bir yandan ağlamak istiyor Branson.

26. İNTERNET – Peki ya internetsiz iş yapmak… Virgin gibi küresel operasyonları olan dev şirketler grubu içinde iletişimde büyük yollar kat edildi.

27. EMAIL – Faks makinesinin hiç susmadığı günleri düşünüyor Branson ve tabii tüketilen kağıtları… Email geldi ve elektroniğe dönüldü, her şey daha iyi oldu.

28. CEP TELEFONLARI – Mobil telefonlar sayesinde artık dünyanın her yerinden iş yapılabiliyor.

29. UÇAKLARDA TAM YATAN YATAKLAR – Uçakta konforlu bir yatakta iyice dinlenmek çok seyahat eden biri için olmazsa olmaz.

30. TELESKOP – Yıldızları seyretmek, astronotların ayda yürümesi Virgin Galactic için en büyük ilham olmuş.

31. UZAY GEMİLERİ – Özel uzay gemileri sayesinde, artık uzay herkesin ulaşabileceği bir yer olacak.

32. DENİZALTI – Branson’a göre, dünyanın en derin okyanuslarının dibine gitmek insanoğlunun en büyük zorlukları arasında. En derinlere inildiğinde okyanusların korunması alanında çok büyük adımlar atılmış olacak.

33. HIZLI TREN – Virgin’in ürettiği elektrikli hızlı trenler İngiltere’de tren seyahatini kökünden değiştirdi.

34. WI-FI – İş yapma biçimimizde adeta bir devrim niteliğinde.

35. İPOD – Bu küçük, muhteşem aygıt neredeyse Virgin Records ve İngiltere’deki Virgin dükkanlarını ifl asa götürmüş. O dönemde şansın yardımı ve öngörülü yaklaşımıyla hava seyahatine kaymalarını doğru bir strateji olarak değerlendirmekte Branson.

36. İPAD – Haberleri iPad’inden takip etmekte.

37. UÇAKTA FİLM, MÜZİK, OYUN – Uçakta eğlence olmasa uzun saatler nasıl geçerdi?

38. WEB ÜZERİNDEN ALIŞVERİŞ – Gerçek anlamda bir oyun değiştirici…

39. YOUTUBE – Video yüklemenin yanı sıra, Branson ilham veren konuşmaları dinlemek için youtube kullanıyor.

40. TWİTTER – Hikayelerini paylaşmak ve insanlarla bağlantı kurmak için 2008 yılında twit atmaya başlamış. Halen Twitter’a her gün giriyor.

41. FACEBOOK – Facebook insanlarla temas halinde olmasını ve kolaylıkla geri bildirim almasını kolaylaştırıyor.

42. LİNKEDIN – Linkedin’e girmeyi ve LinkedIn’deki profesyonellerle iş yaşamı üzerine tüyolar paylaşmayı çok seviyor.

43. SKYPE – Eşiyle beraber çocuklarıyla Skype üzerinden konuşmayı ve torunlarını görmeye bayılıyor.

44. GOOGLE HANGOUT – Branson’un davet edildiği her yere gitme gibi bir şansı yok. Hangout bu duruma uzaktan da olsa etkili bir çözüm getiriyor.

45. UÇAKTA WİFİ – Uçakta internete bağlanabilmek büyük bir lüks özellikle de uzun uçuşlar sırasında dünyayla bağını koparmak kimi krizlere yol açabilmekte. Oysa bugün Branson uçuş sırasında internete bağlı olduğundan işlerine aralıksız devam edebiliyor ve kendisine her zaman ulaşılabiliyor.

46. RADYO – Haberler ve müzik aynı çatı altında.

47. KİTEBOARD – Kiteboard kullanmak en zevkli aktivitelerinden biri. Harika bir egzersiz, eğlence, rahatlama aracı, tam anlamıyla bir stres giderici. Branson’ın kafasını dağıtmak için birebir.

48. GÜNEŞ ENERJİSİ – Güneş teknolojisi sayesinde geleceğe enerji kaynakları açısından daha umutlu bakabiliyor. Enerji daha uygun fiyatlara ve yaygın bir şekilde ulaşılabilir olacak.

49. RÜZGAR TÜRBİNLERİ – Temiz enerji inovasyonları Branson’ın favori inovasyonlarından.

50. BİYOYAKITLAR – Biyoyakıtların gelişimi çevresel ayak izlerimizi azaltmaya ve iklimsel değişimle savaşmamıza imkan verecek.

51. ELEKTRİKLİ ARABALAR – Branson’a göre, çevreci girişimler yeni trend. Formula E yarışlarında Virgin takımıyla yarışlara katılmaya bayılıyor.

52. KARBON SALIMINI KONTROL EDEN VEYA YOK EDEN TEKNOLOJİLER – Bu alanda önemli çalışmalar yapılmakta. Yakında iklimsel değişim bir tehdit olmaktan çıkacak.

53. LİMİTSİZ YILLIK İZİN – İnovasyonu teknoloji alanıyla kısıtlamak doğru olmaz. Virgin Londra merkez ofisinin hayata geçirdiği limitsiz yıllık izin IK politikası son derece başarılı olmuş. Ne zaman çalışanları mutlu, patron Branson da mutlu!

54. PAYLAŞILAN ANNELİK-BABALIK İZNİ – Virgin’daki aile kültürü izinlere de yansıtılmakta. Sadece anneler değil, babalar da yeni doğan bebeklerine bakmak için izin kullanabilmekte.

55. İŞİTME CİHAZLARI – Branson işitme cihazlarına kendi kişisel kullanımı için gerek duymamakla beraber, işitme engellilere yardımcı olmak için Starkey Hearing Foundation ile beraber çalışarak bu küçük cihazların yapılmasına katkı sağlamışlar.

56. UYGULAMALAR– Uygulamalar sayesinde, birçok hizmet cep telefonumuza, parmağımızın ucuna kadar gelmekte.

57. PAYLAŞIMCI EKONOMİ – Dünyayı daha iyi günlere götürecek insani unsurların öne çıktığı, akıllı bir sosyo-ekonomik ekosistem.

58. GOPRO – Maceralar üzerinden zaman geçtikten sonra daha da güzelleşir. GoPro maceraları bizzat içindeymiş gibi kaydediyor.

59. DRONLAR – Dronlar bulunduğumuz çevreyi farklı açılardan görmemizi sağlar. Branson’a ayrıca kiteboard tekniklerini geliştirmesi konusunda büyük yardımı olmuş.

60. SANAL GERÇEKLİK – Geleceğe hoş geldiniz.

61. KAPI ZİLİ – Kapı zilinden gerekli bir buluş daha var mı? Zil sesi sayesinde, kapınıza gelen hiçbir ziyaretçiyi kaçırmıyorsunuz.

62. CREATIVE LIVE – Branson creative live’da uzmanların ilginç sunumlarını dinleyerek yeni yetenekler kazanmayı çok seviyor.

63. CROWDFUNDING – Branson crowdfunding’e gıpta ile bakıyor. Keşke ben iş hayatına atılırken böyle bir fon bulma yöntemi olsaydı diyor. Bugün yatırım yapmaya değecek müthiş inovasyonlardan haberdar olması ve yatırımcı arayan yeni girişimlere destek olması için önemli bir araç oluşturuyor.

64. CHANGE.ORG – Sosyal değişimi başlatmanın pratik ve etkin bir yolu online imzalar toplamak.

65. UYDULAR – Hızlı internet ve telefon hizmetlerini milyarlarca insanın ayağına serer uydular. Virgin tarafından dünyanın en büyük uydusu OneWeb konusunda büyük heyecan duyuyor Branson.

 

DÜNYA  19.07.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here