İlk Yerli Gözlem Uydumuz “RASAT” 5 Yaşında

0

Bundan tam 5 yıl önce, ilk yerli gözlem uydumuz RASAT, Rusya’dan fırlatıldıktan sonra yörüngeye yerleştirilmişti. RASAT, o günden bu yana, Dünya etrafında 26 bin 724 tur atarak 11 milyon kilometrekarelik alanı taradı ve bin 800 şerit görüntüyü yer istasyonuna aktardı.

Kalkınma Bakanlığı desteğiyle, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından Türkiye’de tasarlanıp üretilen RASAT, uydu teknolojisinde ülkemizi uluslararası arenada söz sahibi yaptı. RASAT projesi kapsamında ülkemizdeki uydu montaj, entegrasyon ve test laboratuvarları büyütüldü; uydu tasarım, üretim ve test konularında 100’den fazla uzman yetiştirildi. Bununla birlikte, TÜBİTAK UZAY da, bir uydu projesinin baştan sona gerçekleştirilmesini sağlayabilecek sistem tasarımı ve entegrasyon altyapısı ve kapasitesine sahip olduğunu gösterdi.

RASAT ile elde edilen görüntülere ulaşmak için www.gezgin.gov.tr adresini ziyaret edebilir ya da RASAT Blog sitesini takip edebilirsiniz. RASAT yörünge özelliği sayesinde Dünya’nın her yerinden görüntü alabiliyor, uydudan indirilen görüntüler birtakım düzenlemelerin ardından GEZGİN Portalı’na aktarılıp meraklıların ve profesyonellerin ilgisine sunuluyor.

İlk yerli gözlem uydumuz RASAT ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için tıklayın.

 

BİLİM GENÇ  18.08.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here