Yerli İHA motoru 2019’da hizmete girecek

0

TUSAŞ Motor Sanayi (TEI) tarafından geliştirilen PD170 serisi yerli İnsansız Hava Aracı (İHA) motoru, 30 bin feet (yaklaşık 10 bin metre) irtifada 120 beygir güç sağlayabilecek.

 

İHA’ların en kritik parçalarından biri de motor. Türkiye’de tasarlanan tüm İHA’lar motorlarını yurtdışından alıyor. Örneğin Bayraktar, Rotax serisi motor kullanıyor. ANKA’da ise Thielert Centurion serisi motor var.

 

Silahlı platform veya gelişmiş keşif sistemleri devreye girince, motor imalatçıları bu tür projelere desteklerini çekmeye başlıyor. Çünkü İHA, stratejik bir görev almaya başlıyor. Bu tür durumlarda da yerli motor giderek ön plana çıkıyor.

 

TEI İMALATI YIL SONUNDA TAMAMLAYACAK

Eskişehir merkezli TEI, uzun süredir pervaneli bir motor konusunda çalışmalarını sürdürüyor. PD170 adı verilen motor, imalat aşamasında. Yıl sonuna kadar tamamlanacak imalattan sonra 2017’de ilk çalıştırma gerçekleştirilecek. Bunu önce uçak üzerinde ardından da İHA platformları üzerinde uçuş testleri izleyecek. Seri imalata 2018’de başlanması, teslimatların ise 2019’da gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

 

Halen ANKA üzerinde modifiye edilmiş Thielert Centurion motoru bulunuyor. Toplam 155 beygir güç üretebilen motor, dört silindirli. Dizel yakıtla çalışıyor. ANKA için geliştirilen PD170 motoru, mevcut Thielert Centurion’dan daha kuvvetli olacak. Yüksek irtifalarda daha fazla güç sağlayacak yerli motor, böylelikle ANKA’nın taşıyacağı yükü artırırken yüksek irtifada daha uzun süre kalmasına imkan sunacak.

 

PD170, 20 bin feet (yaklaşık 6 bin 600 metre) irtifada 170 beygir güç üretecek. Yüksek irtifada ise pervaneli motorların güç kaybı meydana geliyor. 30 bin feet yani 10 bin metrede planlanan güç üretimi ise 120 beygir.

 

GÜÇ 210 BEYGİRE ÇIKARTILABİLECEK

TEI mühendisleri, motorun küçük modifikasyonlarla gücünü 210 beygire kadar yükseltebilecek. Bu da gelecek nesil ANKA tasarımlarında daha fazla yük anlamına geliyor. Çift turbocharger sistemine sahip motor için yeni bir üretim ailesi oluşturulması gündemde.

 

 

KOKPİT AERO  14.09.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here