HMS Dünyayı Uçuruyor

0

Manisa OSB’de faaliyet gösteren HMS Makina, dünyaca ünlü havacılık devleri için üretim yapıyor. Airbus, Boeing ve Bombardier için parça üretmeye başlayan firma, Airbus’ın Türkiye’de TAI’nın ardından ikinci onaylı tedarikçisi oldu.

 

Havacılık devleri için üretim

İzmir’de kurulan ve birkaç yıl önce Manisa OSB’ye taşınan HMS Makina, büyük bir başarıya imza attı. Hassas mekanik parçalar, proses kontrol ekipmanları, uçaklar ve diğer hava araçları için kabin içi ekipman, iniş takımı, hareketli sistem parçası gibi ekipmanlar için parça üretimi, hafif sanayi makineleri parçaları, sistem komple ve aksamları, dayanıklı tüketim malları parçaları, çeşitli oto yedek parça üretimi gibi geniş bir ürün portföyüne sahip olan HMS Makina, artık dünya havacılık devlerine de parça üretiyor. Airbus, Boeing ve Bombardier için parça üretmeye başlayan HMS Makina, Airbus’ın onaylı tedarikçileri arasına girmeyi başardı.

Askeri projelerde de yer alıyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ)’nin casa uçakları için yürüttüğü programa dahil olarak havacılık sektörüne giren HMS Makina, askeri alanda F-35 müşterek taarruz uçağı, Milli Gemi Projesi, Milli Tank Altay Projesi ve yeni nesil roket gibi çok sayıda proje için de parça üretiyor. Boeing’in off-set taahhütleri kapsamında yeni parçaların üretimine başlayan firma, milimetrenin binde biri ölçeğinde üretim yapabiliyor. HMS Makina, bu alanda sağladığı başarıyla sektörün üç büyük kuruluşu olan Airbus, Boeing ve Bombardier için parça üreten firmalar arasına girdi.

Airbus’tan onay

Firma, 4 milyon dolarlık projeyle TAI’nin ardından ikinci kimyasal proses tesisini kurdu. Tesis, kapasite açısından Avrupa’nın 5’inci büyük tesisi olma özelliğini taşıyor. Kurduğu kimyasal proses tesisiyle doğrudan uçağa takılabilecek kritik parçaların üretimine de geçen HMS Makina, Airbus’a başvuruda bulundu. Almanya’dan gelen Airbus heyetinin denetimleri sonrası elde ettiği başarıyla HMS Makina, Airbus’ın Türkiye’de TAI’nın ardından ikinci onaylı tedarikçisi oldu. Airbus projesi kapsamında TAI koordinasyonunda arka kapı ve mutfağın olduğu bölüme ait parçaları üreten HMS Makina, artık bu dilimin hemen arkasındaki kuyruğa doğru olan bölümü de üretmeye başlayacak.

Hedef 7 milyon dolar

HMS Makina Genel Müdürü Aziz Meydan, firmanın üretim kapasitesi ile ilgili bilgi verdi. Sivil havacılık sektörüne 2 binin üzerinde çeşitte parça ürettiklerini anlatan Meydan, yıllık ihracatlarının en az 5 milyon dolar civarında olduğunu söyledi. Meydan, kimyasal prosesin tamamlanmasıyla bunun katlanarak artacağını belirterek, “Daha kritik parçaların üretimi için yeni makine yatırımlarımız devam ediyor. Bu yıl ihracatı 7 milyon dolara çıkaracağız, gelecek yıldan itibaren her yıl en az yüzde 20-30 artırarak devam ettireceğiz. Üretim içindeki katma değerimiz de ikiye katlanacak” dedi.

GKN’nin de onaylı tedarikçisi

Airbus’tan tedarikçi onayı aldıktan hemen sonra Airbus A-400 M nakliye uçaklarının taban plakalarını üretmeye başladıklarını dile getiren Meydan, bu parçaları doğrudan uçağa takılacak şekilde bitmiş olarak teslim edeceklerini kaydetti. Meydan, A-350 yeni nesil uçaklarının tüm parçalarını üretebilecek durumda olduklarını, İngiliz havacılık firması GKN’nin de onaylı tedarikçisi olduklarını söyledi. Meydan, İngiltere için bu yıl için 1 milyon dolarlık üretim yapacaklarını ifade etti.

Çıraklık okulu

İzmir’deki tesislerini Manisa’ya taşıdıklarında 120 çalışanları olduğunu belirten Meydan, bugün bu sayının 245’e çıktığını, yıl sonunda da 280’e ulaşmayı hedeflediklerini anlattı. Genel Müdür Aziz Meydan, “Nitelikli eleman yetiştirmek için Milli Eğitim Bakanlığının izniyle fabrika bünyesinde çıraklık okulu kurduk. Uygulamalı eğitim gören öğrenciler doğrudan işe başlıyor. Hedefimiz 500 çalışana ulaşmak” diye konuştu.

Stratejik ortak

HMS Makina Genel Müdürü Aziz Meydan:

Airbus, Türkiye’yi stratejik ortak ülke ilan etti. Bizim gibi yan sanayi şirketlerini geliştirme politikası uyguluyor. Hatta bunu kendisi finanse ediyor. Bu bizim için bir şans. Türkiye, Avrupa’nın çok yakınında, lojistik avantajı var, nüfusu genç, yatırıma açık, iş yapma kabiliyeti yüksek. Airbus’ın bu kadar önem vermesinin arkasında yeni parçaların üretilmesi planları var. Bu plan kapsamında biz de kendimizi iyi hazırladık. Şimdi meyvelerini toplama aşamasına geldik. Artık talaşlı imalatla uğraşmayacağız, daha çok proseslere ve montaja yönelik işler yapacağız. Bir kamu kuruluşu değiliz, arkamızda bir vakıf, holding veya yabancı ortak yok. Dolayısıyla sindire sindire büyümek durumundayız.

 

SANAYİ GAZETESİ  09.09.201630

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here