Hacettepe Üniversitesinin Yerli Elektrikli Arabası EVT S1’e devrimin sonu

0

 Hacettepe Üniversitesi’nin 3.5 yıl süren bir çalışmanın ardından yüzde 100 Türk tasarımıyla ürettiği elektrikli spor otomobil EVT S1, seri üretime geçemeden macerasını sonlandırdı. EVT Motor’un internet sitesinden paylaşılan mesajda “EVT S1’in akıbeti Devrim arabaları gibi olmuştur” denildi.

 

Türkiye’nin ilk yerli ve yüzde 100 elektrikli aracı olduğu belirtilen EVT S1’in macerası kısa sürdü. Hacettepe Üniversitesi Teknokent ve Otomotiv Mühendisliği Bölümü’nden öğretim elemanları işbirliği ile aracın prototip üretimini yapan EVT Motor, internetsitesinde ve sosyal medya hesabında paylaştığı mesajla, ‘destek gelmediği için faaliyetlerine son vermek zorunda kaldığını’ açıkladı. EVT Motor’un, son dönemde maddi sıkıntılar nedeniyle kapanma noktasına geldiği öğrenildi. Ekipte yer alan mühendislerin de maaşlarını alamadıkları için ayrılarak başka yerlere geçtiği belirtildi. Olayın Hacettepe Üniversitesi’ndeki rektör değişikliğinin ardından yaşanması da dikkat çekti. 

 

İLK MODEL EVT S1’Dİ

EVT Motor, Hacettepe Üniversitesi Teknokent ve Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları işbirliği ile 2012 yılında elektrikli otomobil teknolojileri alanında Ar-Ge ve üretim çalışmaları için kurulmuştu. 12 kişilik bir ekip, aynı yılın haziran ayında çalışmalarına başladıkları ilk model EVT S1’i üniversite kampüsünde ve üniversitenin olanaklarıyla geliştirmiş, 3.5 yıllık çalışmayla tamamen özgün tasarımla aracın prototipini üretmişti.

 

SERİ ÜRETİME GEÇECEKTİ

Aracın üretildiği dönemde Hacettepe Üniversitesi Rektörü olan Murat Tuncer,Ankara Hürriyet’e ilk 500 araç için gerekli izinlerin alındığını belirterek seri üretime geçeceklerini açıklamıştı. Eski Rektör Tuncer, EVT S1’in ‘ulusal’ otomobil olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullanmıştı:
“Değişik renklerde üreteceğiz. Fiyatı da 150 bin TL olacak. Büyük çaplı bir seri üretim için yatırımcı lazım. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a arabanın kataloğunu sunduk, şimdi kendisinden randevu bekliyoruz. Arabayı kendisinin de kullanmasını isteriz.”

 

1 MİLYON TL TEKLİF

EVT S1’in Türkiye ve Avrupa’yı turlayacağını da belirten eski Rektör Tuncer, “Önce Ardahan’a ardından Edirne’ye götüreceğiz. Daha sonra da Paris’e kadar Avrupa turu yaptıracağız” demişti. Aracın prototipi için ismini açıklamadığı bir koleksiyonerin 1 milyon TL teklif ettiğini kaydeden Tuncer, “Ama biz satmayacağız. Bunu üniversitemizin önemli bir yerinde camekanlı bir yerde saklayıp sergileyeceğiz. Türkiye tarihi için de çok önemli bir proje” diye konuşmuştu.

MANEVİ DESTEĞE TEŞEKKÜR

EVT S1’in internet sitesi ve Facebook sayfasındaki mesajda, elektrikli otomobilin akıbetinin ‘Devrim Arabaları’ gibi olduğu belirtildi. Mesajda şu ifadeler yer aldı:
“EVT Motor destek gelmediği için faaliyetlerine son vermek zorunda kalmıştır. EVT S1’in akıbeti Devrim arabaları gibi olmuştur. Bize manevi destek veren halkımıza teşekkür ederiz.”

 

TAM DOLUMDA 300 KM YOL

Hacettepe Üniversitesi Teknokent’te üniversite bünyesindeki mühendisler ve öğretim üyeleri tarafından yapılan EVT S1’in şasisi yüksek dayanımlı alüminyum malzemeden imal edildi. Aracın kaporta kısmı ise hafifliğinden ötürü fiber ve polimer malzemeden üretildi. 100 kilometrede yaklaşık 4 liralık elektrik tüketimi yapan araç, seri üretime geçseydi Ankara-İstanbul seyahatini 18 liraya gerçekleştirebilecekti. 0’dan 100’e 7.5 saniyede ulaşabilen EVT S1, 141 beygir motor gücüne ve 180 kilometrelik maksimum sürat değerine sahip. Hızlı dolumda 30 dakikada, normal dolumda ise 10 saatte bataryasının tamamını doldurabilen araç 35 kWh batarya kapasitesiyle yaklaşık 300 kilometre yol alabiliyor.

image006 

Hacettepe Üniversitesinin Yerli Elektrikli Arabası

 

Proje lideri Doç. Dr. Engin TANIK’ın EVT S1 projesi ile ilgili açıklamaları

 

http://www.evtmotor.com.tr/

HÜRRİYET  13.03.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here