ASELSAN sistemleriyle raylarda 15 milyar avroluk ithalatı bitirecek

0

ASELSAN savunma sanayisine kazandığı “proje yönetimi-mahsul geliştirme-imal-deneme-kalite denetim-entegre lojistik destek” yetenekleriyle kritik önemdeki teknolojilerin geliştirilmesi ve üretilmesi için çaba gösteriyor. Şirketin bu yetenekleri savunma alanı dışındaki teknolojiler için de kullanılabilecek olgunlukta bulunuyor.

 

Şirket, 1 Eylül 2014 ’te Ulaşım, Emniyet, Enerji ve Otomasyon Sistemleri Sektör Başkanlığını (UGES) kurarak laf konusu alanlarda teknolojik çözümler geliştirmeye odaklandı.

ASELSAN, askeri sahada kendini kanıt eden “komuta kontrol”, “şiddet elektroniği”, “motor denetleme” ve “tayin bilgisayarı” sistemlerinden edindiği data birikimi ve deneyimi, ulaşım teknolojileri alanında değerlendirmeye başladı.

Bu kapsamda öncelikli olarak raylı ulaşım araçları, elektrikli araçlar, sinyalizasyon ve yoklama sistemlerine bu deneyimi uymak için projeler hayata geçiriliyor.

Raylı araçlar sistemleri için yürütülen yüksek katma değerli projeler aralarında Çekiş (cer) Yoklama Sistemi, Tren Denetleme Yönetim Sistemi, Enerji Depolama Sistemi, Demiryolu Enerji Bölüştürme ve İdare Sistemi, Belli Başlı Hat Sinyalizasyon Çözümleri, Büyük Kasaba içi Sinyalizasyon Çözümleri, Ray ve Raylı Araç Deneme/Ölçüm Sistemleri bulunuyor.

ASELSAN, Almanya’nın Berlin kentinde düzenlenen InnoTrans 2016 Milletlerarası Ulaşım Teknoloji Fuarı’na ilk olarak katılarak, Çekiş (CER) Sistemleri, Tren Teftiş ve Yönetim Sistemi, Tren Teftiş ve İdare Bilgisayarı, MIDAS – Fazla Amaçlı Akıllı Dağıtık Akustik Sensor, Profesyonel Haberleşme Sistemleri, Optik Sistemleri gibi çözüm ve ürünleri milletlerarası alanda görücüye çıkardı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi/EGO envanterinde bulunan metro araçlarını yerli ve ulusal elektronik ürün ve sistemleri ile modernize eden, bu sayede araçların 20 yıl daha kullanımını sağlayan ASELSAN, keza Durmazlar firması göre üretilen ilk yerli tramvay aracı İpekböceği ’nin çekiş sistemlerini yerlileştiriyor. Bu sayede, araçlardaki yerli katkı oranı yüzde 85 ’in üzerine çıkartılarak ulusal ve yerli metro, yöresel tren, yüksek hızlı tren ve lokomotifler için kullanılacak kritik sistemlerde yurt dışına tiryakilik sona erecek.

ASELSAN’ın imkan ve kabiliyetleri zarfında yer alan elektronik ürün ve sistemler, bir demiryolu aracının nakdi olarak toplamda yüzde 60 ’ını oluşturuyor.

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için alt ve üstteki yapıya önemli bir yatırım yapılması öngörülüyor.

Konvansiyonel hatlar ve YHT hatları, üzerlerindeki raylı sistem araçlarıyla birlikte iyileştirilip uzunlukları artırılacak.

Bu kapsamda, TCDD ’nin alt ve üst inşa modernizasyonu için 2023 yılına dek 15 milyar avroluk bütçeye ihtiyaç duyacağı öngörülüyor.

ASELSAN’ın raylı sistemler alanında ortaya koyduğu ve zamanla geliştireceği ürün ve çözümler, ithalata harcanacak kaynağın kayda değer bir kısmının ülkede kalmasını sağlayacak.

 

 

AKŞAM  08.10.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here