Yeni motor, yeni dünya

0

Otomotiv sektörü yenilik peşinde. Ancak bu kez tasarım değil motorları değiştirmek istiyorlar. Hedef, daha ekonomik, güçlü, ucuz ve çevreci bir motor üretmek. İsrailli bir firma bu hedefe çok yakın

15 parçadan oluşuyor… Yalnızca bir parçası hareketli; o da piston. Alışılagelmiş motorlardan çok farklı… Çok küçük ve hafif. Maliyeti 100 doların altında.

Yeni nesil motor, Almanya’da girdiği testlerden büyük başarıyla çıktı. Sonuçlar bu motorun mevcutlara göre iki kat verimli olduğunu ortaya koydu. Küçük olmasına rağmen ürettiği güç de oldukça yeterli. Üstelik hesaplamalara göre, bu motoru kullanacak bir aracın bir depo yakıt ile kat edeceği mesafe 1600 km.

Üreticileri motorun verimliliği ve kullanılacağı alanlar konusunda çok iddialı. Onlara göre 150 yıllık motor teknolojisi artık çağ dışı olacak ve yeni motorlar her yerde eskilerin yerini alacak. Elektrikli ve hybrid araçlarda bu motorun kullanılmasının verimliliği arttıracağını söylüyorlar.

Elektrikli otomobil pazarı günden güne büyürken, pazardan daha büyük pay elde etmek isteyen firmalar tüketiciye daha yüksek menzil vaad etmek peşinde. Avrupalı otomotiv şirketleri işte tam da bu yüzden motorun gelişimine katkıda bulunuyorlar.

Üreticilerin gözlerine kestirdikleri bir başka kullanım alanı ise elektrik üretimi.  Motorun mucitlerine göre ağır ve çok yer tutan, 45 kilowatt güç üreten bir jeneratör bu motor sayesinde bir klimanın dış ünitesi boyutuna küçülecek. Bu da enerjiye ulaşmayı ve mobilize etmeyi kolaylaştıracak. 

 

ALJAZEERA  28.10.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here