Şirketlerde yerli yapay zeka dönemi

0

Etiya Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Aslan Doğan, “Türkiye’nin kurumsal uygulama anlamında ilk yapay zekası Serdoo’yu geçtiğimiz hafta pazara sunduk. Yüzde 100 yerli ürünümüz Serdoo Türkiye’nin önemli iki şirketinde pilot çalışmalarına başladı. Serdoo şirketlerin rutin olarak yapılan, kontrol edilen, takip edilen işlerini yapmak üzere üretildi.” Dedi

Kurumsal yazılım şirketi Etiya’nın iki yıllık Ar-Ge çalışmaları sonucunda ürettiği Türkiye’nin milli yapay zekası “Serdoo” pazara çıktı. Pilot çalışmalara da başlayan yüzde 100 yerli yapay zeka Serdoo ile ilgili AA muhabirine bilgi veren Etiya Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Aslan Doğan Serdoo’nun kendi kategorisinde dünyada da ilkler arasında yer aldığını söyledi.

Doğan, Etiya olarak 550 kişilik mühendis kadrosu ile bütün ürünlerini Türkiye’de üretip dünyaya sattıklarının altını çizerek, 2-3 yıldır bu anlamda yurt dışına ciddi yatırım yaptıklarını, şu an Kanada, İngiltere ve Azerbaycan’da yapılanmaları olduğunu anlattı. Körfez ülkeleri, Kolombiya, Singapur gibi yerlerde takip ettikleri fırsatlar bulunduğunu bildiren Doğan, 2016 yılı sonu itibariyle minimum 15 milyon dolarlık yazılım ihracatı hedeflediklerini aktardı.

Teknolojinin gelişimi ile yerli ürünlerin Türkiye için önemine ve bu anlamda Türkiye’de yapılan çalışmalara işaret eden Aslan, şunları kaydetti:

“Yazılım milli bir değer anlamına geliyor. Hem kalkınma anlamında hem de verilerin korunması, güvenlik, kişisel bilgilerin korunmasından, kurumların bilgilerinin saklanması, itibarının sağlanması, devletin bilgilerinin güvenli şekilde saklanması ve itibarının sağlanması anlamında yazılım çok kritik rol oynuyor. Her şeyin birbiri ile entegre olduğu bir dünyada güvenlik önem teşkil ediyor. Yazılımların millileştirilmesi gerek. Bu konuda çok sayıda çalışan şirketimiz var, ama günün sonunda kamu ya da özel sektör tercihini yabancı şirketlerden yana kullanırsa yanlış olur. 

Bizde şöyle bir sıkıntı var, hükümet ve devlet, Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız bu anlamda yerli ürünlere ciddi teşvikler ve destekler veriyor. Son yıllarda telekomünikasyon ve iletişim sektöründe inanılmaz bir büyüme var, ciddi aşama kaydettik. Üst yapıda yazılımın, katma değerin, millileşmenin önemi konusunda bir bilinç var, teşvikler var. Fakat orta kademede satın almaları yapan, karar verici noktadaki insanlar bu bilinçten uzak.

Bu satın almaları yapan insanlar, farklı nedenlerle yapıyorlar bu satın almaları ve çoğunlukla Türk şirketleri tercih edilmiyor. Tercih edilmemesinin nedenini anlayabilmiş değiliz. Kalitesiz bir hizmet sırf yerli diye tercih edilmesin elbette ama muadil bir ürün varsa orada Türk şirketlerinin desteklenmesi gerek. Karar vericiler tarafından yabancılara sunulan hak ve opsiyonlar yerli üreticilere de sunulmalı.” 

“Serdoo şirketin müşteriye dönüş süresini yüzde 50 kısaltıyor” 

Şirket bünyesinde kurumlara verdikleri hizmetlerden bahseden Aslan, kurumlara müşteri ilişkilerini daha etkin hale getirebilecekleri, ürün ve hizmetlerini müşterilere daha hızlı sunabilecekleri, maliyetleri azaltıp karı yükseltebilecekleri sipariş yönetimi çözümleri sunduklarını söyledi. Hem kurumların hem de kurum müşterilerinin hayatlarını kolaylaştırdıklarından bahseden Aslan Doğan bu çerçevede hayata geçirdikleri yerli yapay zeka uygulaması Serdoo ile ilgili de bilgi verdi.

Doğan, iki önemli kurumda pilot çalışmalara başlayan Serdoo hakkında şunları anlattı:

“Müşteri ilişkilerini uçtan uca ölçülebilir, izlenebilir hale getirip, kurumlar için ciddi tasarruflar sağlıyoruz. Türkiye büyüyecekse yazılım ile teknoloji yatırımları ile büyüyecek. Dünyadaki trendlerden geri kalmamız gerekiyor. Bir ara dünyada cloud konuşuldu, bu bir trenddi. Big Data konuşuldu, o bir trenddi. Şimdi yapay zeka da öyle. Yapay zeka artık her şeyin akıllı hale geldiği, sistemlerin artık kendi kendine öğrendiği, öğrendiği bilgilerle sistemleri mükemmelleştirdiği bir trend. Serdoo bizim 2 yıllık Ar-Ge’sini yaptığımız bir çalışma. İlk yapay zeka ürünümüz Serdoo Silikon Vadisi ofimiz ve İstanbul ofisimizin ortak çalışması. Kurumsal uygulama anlamında ‘Serdoo’ Türkiye’deki ilk uygulama ve lansmanını geçtiğimiz hafta yaptık.

Serdoo şirketlerin rutin olarak yapılan, kontrol edilen, takip edilen işlerini yapmak üzere üretildi. Ürünümüzün Türkçe öğrenen ve algılayan bir yapısı var. Serdoo yazılı kanalları, şirketlere gelen mailleri, SMS’leri ya da sosyal medya içeriklerini otomatik olarak algılayıp neden bahsedildiğini anlayan ve bunu ilgili birime yönlendiren ya da otomatik kendi cevap oluşturan bir ürün. Örneğin müşteriden gelen talepleri anlama ve kavrama kısmını biz otomatik olarak makine üzerine aldık. Serdoo içeriği okuyor, algılıyor, anlıyor. Bir müşteri örneğin mailinde faturasına itiraz etmişse onu ilgili birime yönlendiriyor. Ya da müşteri memnun kalmış ve teşekkür ediyor, Serdoo o müşteriye kendi cevap veriyor.”

Doğan, Serdoo’nun içeriğe bağlı çalıştığının altını çizerek, her çalışmasında bir öncekinden tecrübe kazanıp kendini geliştirebilen ürünün önümüzdeki dönemde bireylere yönelik çalışmasını da yapacaklarını söyledi. Pilot çalışma kapsamında iki kurumdan gelen sonuçların oldukça iyi çıktığına işaret eden Doğan, “Kurumlardan gelen rakamlara göre Serdoo şirketin müşteriye dönüş süresini yüzde 50 kısaltıyor. İkincisi 10 kişi yaptığınız bir işse bu, 6 kişiyle yürütülebilir hale getiriyor, burada da yüzde 40 verimlilik sağlıyor. Yapay zeka kişilerin rutinden çıkıp daha verimli alanlarda çalışmasını sağlayacak.” diye konuştu

HABERTÜRK  06.11.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here