Ali Koç açıkladı: Altay’ın prototipi hazır

0

Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç,  Altay muharebe tankı projesi için konuştu: “Türkiye Cumhuriyeti hükumeti ve Milli Savunma Bakanlığı tank ihtiyacını yerel tedarik etme vizyonu çerçevesinde 7 senelik prototip tankı tamamladık. İlk seri üretim için Otokar teklifini sunmuştur. Hükümetimizin, bakanlığımızın, TSK’nın talimatlarını bekler konumdayız.”

 

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Ali KoçAltay muharebe tankının prototipinin tamamlandığını 250 tanklık ilk seri üretim için son teklifin de yapıldığını belirterek, “Altay’ın seri üretimi için gerekli bütün altyapıyı planlama ve programlamayı yaptık. Düğmeye basıldığı andan itibaren seri üretim için 18-22 ay arasında Otokar olarak seri üretime geçebileceğiz” diye konuştu.

 

OTOKAR YÖNETİCİLERİYLE BASIN TOPLANTISI

Ali Koç, Yeşilköy’deki CNR Fuar Merkezi’nde MÜSİAD tarafından 3’üncü kez gerçekleştirilen High Tech Port by MÜSİAD’ta prototipi tamamlanan Altay muharebe tankıyla kara araçlarının bulunduğu Otokar standını ziyaret etti. Burada Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç’ün de aralarında bulunduğu Otokar yöneticileriyle basın toplantısı düzenleyen Ali Koç, Altay muhabere tankının geliştirilmesi ve ihale sürecine yönelik açıklamalarda bulundu.
Ali Koç, Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK), Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın hedefleri doğrultusunda,TSK’nın kara araçlarında en büyük tedarikçisi olduklarını söyledi. Otokar şirketiyle kara araçlarında mükemmellik merkezi olmak için yıllardır çalıştıklarını belirten Koç, “Son dönemde Altay tank projesiyle kabiliyetlerimiz, kapasitemiz, becerilerimiz, teknolojimiz, ar-ge’miz ciddi anlamda ilerledi” diye konuştu.

 

“250 TANKLIK BİR ALIM YAPILACAK”

Koç, “Türkiye Cumhuriyeti hükumeti ve Milli Savunma Bakanlığı tank ihtiyacını yerel tedarik etme vizyonu çerçevesinde 7 senelik prototip tankı tamamladık. Testlerde başarılı sonuçlar alıyoruz. Tasarım, dizayn ve prototip üretimden sonra ikinci döneme yani seri üretime geçilecek. Seri üretime geçilmesinde 250 tanklık bir alım yapılacak. Şartname, sözleşme gereği seri üretim için ilk teklif prototipi yapan bir firmadan alınıyor. İlk seri üretim için Otokar, teklifini sunmuştur. Teklifler birkaç kez revize edilmiş ve son haline gelmiştir. Yani Otokar olarak son teklifimizi yaptık. Hükümetimizin, bakanlığımızın, TSK’nın talimatlarını bekler konumdayız” dedi.

 

REKABETÇİ TANK YARATILDI

Başta Batılı ülkeler olmak üzere dünyanın her yerinde tank projelerinin bulunduğunu anımsatan Ali Koç, geliştirilen Altay tankının muadilleri ile karşılaştırıldığında hem gelişimi hem de fiyatlandırma açısından son derece rekabetçi bir tank yarattıklarını dile getirdi.

 

30 ÜLKEYE İHRACATIMIZ OLDU
Ali Koç, “Bugüne kadar 30 ülkeye ihracatımız oldu, 50 ayrı kurumla çalışmaktayız. Dünyada bizim gibi ülkelerin muadillerine bakıldığında önemli olan ilk önce yerel ihtiyaçları karşılamaktır. Onu yaptıkça belli bir seviyeye gelip global piyasada da oyuncu olabilmek. Bu bağlamda bakıldığında Otokar, kara araçlarında tank öncesinde dünyada özellikle tank sonrası bilinen şirketler konumuna gelmiştir” diye konuştu.

 

BASIN MENSUPLARININ SORULARINI YANITLADI

Ali Koç, toplantıda basın mensuplarının da sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Altay Tankı ihalesinin Otokar’a verilip verilmeyeceğiyle ilgili bir sorusu üzerine Koç, dünyada bu tür projelerde işlerin genellikle prototipi üreten firmanın seri imalatı da yaptığı şeklinde olduğunu hatırlattı.

“BAŞKA BİR FİRMA TARAFINDAN YAPILMASI PROJEYİ 3 İLA 5 YIL ERTELEYECEKTİR”

Koç,”Çok büyük bir sıkıntı, problem olmadığı takdirde, bizim bütün testlerimiz başarılıdır, beklentilerimizin üzerinden performeye sahip. Bizde hiçbir sıkıntı yok. Bunu ben söylemiyorum silahlı kuvvetlerimiz söylüyor. Böyle bakıldığında bunun başka bir firma tarafından yapılması projeyi en az 3 ila 5 sene erteleyecektir. Bizim görüşümüz ülkemizin çıkarı için hem maliyet açısından hem hız hem de performans açısından bunu Otokar’ın üretmesi herkesin hayrınadır diye düşünüyorum” dedi.”

 

18-22 AY ARASINDA SERİ ÜRETİME GEÇEBİLECEĞİZ”

Bir gazetecinin, “Sürecin olumlu gitmesi halinde Altay Tankı’nın ne zaman sahada görürüz” şeklindeki bir sorusuna Ali Koç, şöyle yanıt verdi: 


“Altay için yapmamız gereken yatırımlar var. Bir de hazırda olan tesislerimiz var. Biz, Altay’ın seri üretimi için gerekli bütün altyapıyı planlama ve programlamayı yaptık. Düğmeye basıldığı andan itibaren seri üretim için arkadaşlar 22 ay diyorlar ancak 18-22 ay arası bir süreye ihtiyaç duyuluyor. Az önce söylediğim gibi bizim teklifimiz kabul edilmezse yeni bir ihaleye çıkılması gerekiyor. İhale nereden baksanız teklif vermek 6 aydır. Sonra 6 ay da değerlendirmedir. Bu, işi çok ciddi anlamda uzatacaktır. Bizim düşüncemiz, başla düğmesine basıldığı andan itibaren 18-22 ay arasında Otokar olarak seri üretime geçebileceğiz.”

 

ALTAY TANKI YURTDIŞINA İHRAÇ EDİLECEK Mİ?

Ali Koç, fuara Bursa’dan katılan bir ziyaretçinin de sorusunu yanıtladı. Altay Tankı’nın yurtdışına ihracatıyla ilgili düşüncesinin sorulması üzerine Koç, “Bulunduğumuz bölge itibariyle bizim ordumuzun ihtiyacı olan araçlar bunlar. Buradaki başarılı performans, Türkiye dışına da satılmasını mümkün kılacaktır. Bu aracın sahibi Türkiye Cumhuriyeti’dir. Onların izni dahilinde ihracat gerçekleşecektir. Ancak biz bu aracı daha kendi ülkemizde üretmeden Ortadoğu’dan iki ayrı ülke ile ki biri çok somut teklifler verdi. Biriyle de konuşma aşamasındayız” ifadelerini kullandı.

 

HÜRRİYET 09.10.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here