2017’de öne çıkacak 10 teknolojik trend

0

Cihazlar, ürünler, hizmetler… Sürekli değişiyor, çeşitleniyor.  İnovatif bakış açımızı güncellemek için gelişmeleri takip etmek şart. İşte 2017’nin gündeminde yerini alan 10 teknolojik trend.

 

Geçtiğimiz günlerde uluslararası danışmanlık ve araştırma şirketi Gartner bir liste yayınladı: ‘2017 yılında izlenmesi gereken 10 stratejik teknoloji trendi.’ Teknoloji üreticisi olmasak bile geleceğe ilişkin fikirlerimizi güncellemek, inovatif bir bakış açısı ile ilerlemek için bu trendlere göz atmakta fayda var.

 

Bizi bekleyen trendleri 3 tema altında toplayan Gartner’ın ilk başlığı; Akıl. Burası teknoloji üreticilerinin en az 2020 yılına kadar birincil savaş alanı olarak görülüyor.

image002 

Bu alandaki trendlerin ilki; hayatımızda yerini almaya başlamış olan ‘Yapay zeka ve öğrenen gelişmiş makineler.’ Gartner, bu alanda daha gelişmiş tekniklerin devreye gireceğine dikkat çekiyor.

 

2’ncisi; ‘Akıllı uygulamalar.’ Bu alanda sanal asistanlarla tanıştık, ancak belli oldu ki konu bununla sınırlı kalmayacak. Pazarlamadan güvenliğe tüm yazılımlar yapay zeka ile desteklenecek.

‘Akıllı nesneler 3’üncü trend ve Gartner ‘akıllı şeyler’ dediği bu alanı robotlar, drone’lar ve otonom cihazlar olarak kategorilere ayırıyor. Nesnelerin interneti (IoT) sayesinde evler, ofisler, fabrikalar yapay zeka ile ‘akıllı şeyler’ haline gelecek. Tabii bu akıllı şeylerin evrimi de söz konusu, zamanla birbirleriyle konuşup, birlikte hareket edecekleri modeller gelişecek.

Fiziksel dünyanın giderek daha ayrıntılı bir yansıması haline gelen ‘dijital’ alanda öne çıkan 4’üncü trend; ‘sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) uygulamalar.’ VR ile eğitim senaryoları, AR teknolojisi ile gerçek objelerin grafik olarak görüneceği (örneğin; duvara gizli kablolar) uygulamalar söz konusu. Gartner’a göre şirketler 2020 yılına kadar VR ve AR uygulamalarına bakmalı.

5’inci trend olan ‘dijital ikizler’ daha yeni bir kavram. Gerçek dünyaya ait verileri kullanan dijital ikizler, yakında internet dünyasındaki eylemleri, görevleri üstlenecek.

6’ncı trend; Blockchain. Sanal para Bitcoin’den hatırlayacağınız Blockchain teknolojisini şifreli işlem takibi sağlayan bir veri tabanı gibi düşünebiliriz. Bu teknolojinin sadece finans sektöründe değil, endüstride de yaygınlaşacak.

Gartner’in ‘Ağ’ teması altındaki 7’inci trendi, ‘İletişim Sistemleri’ ve cihazlarla aramızdaki bağın giderek güçleneceğinden söz ediyor. Üstelik bu iletişim, yazı ve ses ile sınırlı kalmayacak görme, dokunma gibi çoklu algıma modelleri ile çeşitlenecek.

8’inci trend, ‘Ağ uygulamaları ve hizmet mimari.’ Bu trend birden fazla kullanıcının, birden fazla cihazı kullanarak, birden çok ağ üzerinden iletişim kurmasını çok kanallı bir teknolojik dönüşümden söz ediyor.

9’uncu trend olan ‘digital teknoloji platformları’ aslında dijital inovasyonun da yapıtaşı. Gartner, şirketlere kendi sektörlerine ait dijital platformları takip etmelerini öneriyor.

10’uncu trend ise; ‘Güvenlik sistemleri adaptasyonu’ -ki bu kadar teknolojiden sonra kaçınılmaz bir sonuç. Güvenlik açığı daha büyük bir sorun olunca haliyle güvenlik geliştiriciler gelecekte daha da önemli olacak.

İşte 2017’nin 10 teknolojik trendi böyle. Teknoloji geliştiriciler bu trendlere, inovatif uygulamacılar da yeni ürün ve hizmetlerle geleceğe yön verecek. Sizin alanınızda da…

Araştırma sonuçlarına buradan da göz atabilirsiniz.

 http://www.gartner.com/smarterwithgartner/gartners-top-10-technology-trends-2017/

INNOVER LIFE Nilgün KARATAŞ  23.11.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here