1 litre benzin ile 300 kilometre yol almak mümkün mü?

0

Geliştirdiği yakıt tasarruflu araçlarla 2011’den bu yana çalışmalarına devam eden İTÜ Facilis Otomobil Takımımız, Shell Eco-marathon’un Türkiye’deki yarışlarında birincilik elde etti. Takımımızın, aerodinamik modelleme aşamasında görünüşü ve süzülüşüyle “Macaw” kuşunu andırmasından ötürü bu ismi verdiği ve bu kuşun renklerini taşıyan aracıyla, prototip benzinli araçlar kategorisinde, 1 litre benzinle 300 km yol almayı başardı. 

Shell Türkiye, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Otomobil İhracatçıları Birliği (OİB) iş birliğiyle düzenlenen ve dünyanın en önemli öğrenci katılımlı inovasyon yarışmalarından olan Shell Eco-marathon’a, Türkiye’nin farklı lise ve üniversitelerinden 13 takım ve yaklaşık 200 öğrenci katıldı. Yarışmada takımlar, “en az enerjiyle en uzun mesafe” gitmek için yarıştı. “Benzinli araçlar” kategorisinde yarışmayı birinci bitiren takımımız, ödülünü 8-10 Aralık tarihleri arasında, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenecek İnovasyon Haftası etkinliğinde alacak. Facilis Otomobil Takımımız ayrıca, İnovasyon Haftası kapsamında gerçekleşecek fuarda ürettiği araçları sergileyecek.

Yeni hedef: 1 litre benzinle 500 km yol 

Artan dünya nüfusu, hızlanan kentleşme, sanayide büyük çaplı yatırımların sürmesi nedeniyle enerji kaynaklarının hızla tükenmeye başladığı günümüz dünyasında, enerji tasarrufu ve verimliliği her zamankinden daha da önemli hâle geldi. Enerji verimliliğinin etkilediği alanlardan biri de ulaşım olarak öne çıkıyor. Bugün bir yandan alternatif enerji kaynaklarıyla çalışan araçlar geliştirilmeye çalışılırken, diğer yandan ise ulaşımda kullanılan petrol kaynaklı yakıtlarda daha etkili tasarruf önlemleri alınıyor. 

Üniversitemizde kurulan İTÜ Facilis Otomobil Takımımız da bu anlayışın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 2011’deki Shell Eco-marathon yarışmasına katılma hedefiyle kurulan takımımız, o günden bu yana “daha az yakıt, daha çok yol” hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Takımımız sıradaki hedefini ise Shell Eco-marathon 2017’de yine 1 litre benzinle, bu kez 500 km yol alabilmek olarak belirledi. 

İTÜ Facilis Otomobil Takımı hakkında

Adını, Latincede “kolaylaştırmak” anlamına gelen “facilis” sözcüğünden alan takımımız, ülkemizde son yıllarda daha ciddi olarak gündeme gelen yerli otomobil tasarımı ve üretimi fikriyle 2011 yılında öğretim üyemiz Yrd. Doç. Dr. Atakan Altınkaynak danışmanlığında kuruldu. Shell Eco-marathon da dahil olmak üzere çeşitli yarışlara ve projelere katılarak yakıt tüketimini en aza indiren geleceğin otomobillerini üretmeyi amaçlıyor. Mobilite anlayışına farklı bir bakış açısı kazandırmayı amaçlayan İTÜ Facilis Otomobil Takımı, şehir hayatının en büyük sorunlarından olan ulaşıma Teknik Üniversite penceresinden bakıyor. Takım; makine mühendisliği, uçak mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, işletme mühendisliği ve inşaat mühendisliği bölümlerimizde öğrenim gören öğrencilerimizden oluşuyor. 

 

http://www.itu.edu.tr/  26.11.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here