Google sürücüsüz aracının markasını tanıttı

0

Google sürücüsüz araç teknolojisiyle üretim yapacağı Waymo markasını tanıttı.

10 yıldır geliştirdiği teknolojiyi böylelikle ticari dünyaya da tanıtmış olan Google’ın yeni markası, ana şirket grubu Alphabet’in bünyesinde yer alacak.

Waymo’nun marka lansmanında şirket, sürücüsüz araç prototipiyle bir test sürüşü gerçekleştiren görme engelli kişinin hikayesini paylaştı. Sürüş 2015 yılında gerçekleşmişti ve bu duyuru aracılığıyla kamuoyuyla ilk kez paylaşılmış oldu.

Waymo’nun yeni yöneticisi John Krafcik, yazılı açıklamasında görme engelli Steve Mahan’ın, Austin şehrinin banliyölerinde yaptığı gezintiden bahsetti.

Krafcik yazısında, aracın sensörleri ve yazılımlarının, görme engelli Mahan için sürüşü gerçekleştirdiğini açıkladı. Krafcik’e göre bu teknoloji dünya üzerinde seyahat eden milyonlarca araç için daha güvenli, etkili ve ulaşılabilir bir alternatif olabilir.

Şirket sürücüsüz otomobil teknolojisinin başka amaçlar için de kullanılacağını açıkladı. Bu durumda şirketin henüz sadece test sürüşlerinde kullandığı teknolojiyi ticari kullanıma açması gerekiyor.

Elektrikli taşıt üreticisi Tesla ve Apple gibi farklı şirketler de sürücüsüz otomobil projelerine sahipler ve araçlarını gerçek yollarda kullanıma açmayı deniyorlar. Google ise bu konuda daha temkinli görünüyor.

Waymo açıklamasıyla Google’ın yüzde yüz sürücüsüz çalışan otomobil fikrinden saparak yeni teknolojilere yönelebileceği düşünülüyor. Krafcik, teknolojilerinin kişisel araçlarda, lojistikte ve toplu taşımacılıkta yaşanan sorunları çözmekte yararlı olabileceği yorumunda bulundu.

Fakat şirketten yapılan açıklamalarda kendi araçlarını üretme fikrinden vazgeçilip başka otomobil üreticileriyle ortak çalışılacağı belirtilmedi.

Alphabet’in üretim maliyetlerini düşürebilecek bu ortaklıkların, yenilikçi fakat ticari olarak verimsiz projelerin finansmanını sağlayabileceği düşünülüyor.

    

DÜNYA  14.12.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here