Bu projeyle araçlar otonomlaşacak

0

SAÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi Çuhadaroğlu ve ekibi, geliştirdikleri projeyle araçları otonomlaştırmayı hedefliyor.

Sakarya Üniversitesindeki (SAÜ) genç yetenekler, geliştirdikleri “kullanım asistanı” cihazıyla binek ve ağır vasıta araçlar ile motosikletleri otonomlaştıracak.

SAÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi M. Talha Çuhadaroğlu ve iki arkadaşı, bir sohbet sırasında “otonom araçlardan” bahsedilmesi üzerine fikir geliştirerek bu alanda çalışmaya başladı.

Yaklaşık 3 yıldır yaptıkları çalışmalar ve araştırmalardan sonra “robotik teknoloji”, “insansız hava araçları” ve “otonom araç sektöründe” hizmet vermek amacıyla “Connect-ION” adlı projeyi başlatan ve Sakarya TEKNOKENT Girişim Atölyesine kabul edilen girişimciler, çalışmanın ilk ayağında “kullanım asistanı” adını verdikleri cihazı uygun maliyetlerle araçlara entegre ederek binek ve ağır taşıtlar ile motosikletleri “otonom araçlar”a çevirmeyi hedefliyor.

Araca monte edilecek “kullanım asistanı”yla sürücülere daha güvenli, “akıllı” ve bilinçli bir sürüş imkanı sağlanacak.

“Otonom araç pazarında olmak istiyoruz”

M. Talha Çuhadaroğlu, yaptığı açıklamada, projeye, bir sohbet sırasında otonom araçlarla ilgili bahsedildiğini, bunun üstünde kafa yormaya başladıklarını, araştırma yaptıklarını ve eğitim seviyelerinin de buna el verdiği için çalışmalara başladıklarını kaydetti.

Üzerinde çalıştıkları projenin otonom araç sektörüne hitap ettiğini belirten Çuhadaroğlu, “Otonom araç sektörü dünyada potansiyele sahip bir iş modeli. Şu anda çok büyük otomotiv firmaları bu ürün üzerinde çalışıyor. Teoride öğrendiğimiz birikimi otonom araç dünyasına sensörlerden veri olarak gerçekleştirme kararı aldık. Bu şekilde sensörlerden aldığımız verileri ilk etapta araç içerisine kuracağımız platforma entegre etmek istiyoruz.” diye konuştu.

“Kullanım asistanı” adlı ürünün araç içerisine yerleştirilecek bir sensör”

Çuhadaroğlu, sürücüsüz otomobillerin çeşitli yasal süreçlerden dolayı tamamen otonomlaştırılmış vaziyette olmadığını dile getirerek, hala kaza yapma risklerinin bulunduğunu kaydetti.

Otonom araç sektörüne, “kullanım asistanı” adını verdikleri ve prototipini ürettikleri ürünleriyle girmek istediklerini dile getiren Çuhadaroğlu, “Şu an dünyada otonomlaştırılmayı bekleyen 1 milyar araç bulunmakta ve bu sayı her geçen gün artmakta. Dünyada bir-iki üreticinin dışında direkt otonom araç üreten firma bulunmamakta ve 2020’den önce diğer firmaların otonom araçlarını piyasaya sürmesi şu anda öngörülmüyor.” dedi.

Çuhadaroğlu, “kullanım asistanı” adlı ürünün araç içerisine yerleştirilecek bir sensör, devre kiti olduğunu dile getirerek, “Kullanım asistanıyla kullanıcılar eski araçlarına yaptıkları yatırımları herhangi bir şekilde çöpe atmadan daha uygun maliyetlerde takılacak sensör kitiyle araçlarını daha akıllı, güvenli ve bilinçli bir şekilde kullanabilecekler.” ifadelerini kullandı.

TRT HABER  14.11.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here