İçten yanmalı motorlu otomobillerin sonu geliyor

0

BMW, Ford, Volkswagen, Audi, Porsche ve Mercedes-Daimler gibi otomobil dünyasının devleri elektrikli otomobillerin en büyük problemlerinden biri olan “şarj ağı ve istasyonları” sorununu çözmek için bir araya geliyor.

 

Son yıllarda adı sıkça duyulan elektrikli otomobil kavramı konusunda otomobil üreticileri en önemli problemi çözmek için bir araya geliyor.

Tesla’nın ön ayak olduğu ve sonrasında yavaş yavaş otomobil üreticilerinin ürün yelpazelerinde yer vermeye başladığı elektrikli otomobiller konusunda bazıları Toyota-Subaru-Mazda’da olduğu gibi ortaklığa gitti, bazıları ise bireysel olarak yoluna devam etmeye çalıştı. Fakat ne kadar iyi elektrikli otomobil yapılırsa yapılsın hala ortada şarj ağı ve istasyonları problemi bir türlü çözülmedi.

İçten yanmalı motorlar yerine elektrikli otomobillerin kullanılmasına geçiş sürecinde en önemli problemi ortadan kaldırmak isteyen sektörün devleri bir araya gelerek elektrikli şarj istasyon ağı oluşturma konusunda el sıkıştı. BMW, Ford, Volkswagen, Audi, Porsche ve Mercedes-Daimler gibi sektörün ağır topları Avrupa otoyollarında sunulmak üzere bağımsız şarj noktalarını oluşturmak için bir araya geliyor. Ağ dahilinde AC (Alternatif akım) ve DC (Doğru akım) seçeneklerinin birlikte kullanıldığı CCS (Combined Charging System) sistemi kullanılacağı ifade ediliyor. Altyapının oluşmasıyla birlikte 350 kW’lık şarj değerini sunabileği açıklanan sistemin, günümüzde Tesla’nın kullandığı 120 kW’lık süper sarj değerini neredeyse üçe katlıyor.

Sektörün önemli isimleri ilk elektrikli otomobillerin kullanım tarihi olarak genellikle 2020 – 2021 tarihini gösteriyor. Söz konusu ortaklık sonrası 2017 yılında belirlenecek 400 yerde proje hayata geçirilecek. Bu proje sonrası emisyonsuz hava sahası genişleyecek, içten yanmalı motora sahip otomobillerin üretimi de azalacak gibi gözüküyor.

 

YENİ ŞAFAK  30.11.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here