Quantum bilgisayarlar nihayet geliyor mu?

0

Bilim insanları ışığın üzerine quantum verilerini işleyerek veriyi başka bir yere aktarmayı başardılar. Peki bu ne anlama geliyor, quantum bilgisayarları nihayet görebilecek miyiz?

Princton Üniversitesi’ndeki bilim insanları, elektronların kendi quantum verisini fotonların üzerine geçirmesini sağlayan bir cihaz geliştirdiler.

Daha önce yarı iletken bilgisayarlarda gerçekleştirilememiş olan bu işlem sayesinde, artık silikon bilgisayarların yerine foton desteğiyle çalışan quantum bilgisayarları yaratmak da mümkün hale gelmiş oldu.

Quantum verisini aktarmak kolay iş değil

Quantum bilgisayarları verileri iletmek için elektrondan elektrona aynı anda hem 1 hem 0 olan quantum verisinin aktarılması mantığıyla çalışıyor.

Ancak veriler elektrondan elektrona aktarılırken bu elektronların yok olmaması gerekiyor ki, bu son derece zor bir işlem.

Ancak verilerin elektronlardan, ışık parçacıklarına aktarılması çok daha sağlıklı ve güvenli bir yöntem. Böylece quantum bilgisayarların gelişimi konusunda çok önemli bir adım atılmış oldu.

Beoing ve General Motors tarafından işletilen bir laboratuvarda gerçekleştirilen çalışmanın sonuç vermesi ise beş yıllık bir çalışma gerektirdi.

SHIFT DELETE 25.12.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here