2016’nın 10 teknolojik atılımı

0

Günümüzün gelişmekte olan teknolojilerinden hangisi büyük bir sorunu çözme ve yeni fırsatlar yaratma şansına sahip. İşte bizim seçimlerimiz. Bu listedeki 10 atılımın hepsi 2016’da etkileyici bir kilometre taşına sahip. 

 

atılımın hepsi 2016’da etkileyici bir kilometre taşına sahip. 

1- Bağışıklık mühendisliği

 

Genetik olarak tasarlanmış bağışıklık hücreleri kanser hastalarının hayatını kurtarabilecek nitelik barındırıyor. Bu, kanserin yenilmesi için iyi bir başlangıç olabilir. 1-2 yıl içinde kullanılabilir hale gelmesi bekleniyor.

2- Bitkilerde hassas gen düzenlemesi 

 

CRISPR denen teknoloji, hastalık direnci ve kuraklık toleransı gibi özellikleri yaratmak amacıyla genleri değiştirmek için kolay ve kesin bir yol sunuyor. Kullanımı için 5-10 yıla ihtiyaç var.

3- Konuşma arayüzleri

Çin’in önde gelen internet şirketlerinden gelen güçlü konuşma teknolojisi, bir akıllı telefonu kullanmayı çok daha kolay hale getiriyor. Konuşarak telefondaki yazılımlara komut vermek mümkün.

4- Yeniden kullanılabilir roketler

 

Roketler bir kez kullanıldığı zaman fonksiyonlarını yitirir. Fakat şimdi, dik bir iniş yapabilen ve uzay uçuşunda yeni bir döneme sahne olacak başka bir gezi için yakıt ikmali yapabilen roketler var.

5- Birbirlerini eğiten robotlar 

Robotlar zaten hayatımızda. Bizim programladığımız robotlar… Peki ya robotlar kendi başlarına daha fazla şey bulabilir ve bu bilgileri kendi aralarında paylaşabilir hale gelirlerse? Bu 3-5 yıla mümkün olacak.

6- DNA App Store

 

Genleriniz hakkında bilgi edinmek için çevrimiçi bir mağaza nasıl olur? Sağlık riskleri ve yatkınlıklarınız hakkında daha ucuz ve daha kolay bilgi edinmek mesela? Bu yıl gerçekleşecek.

7- SolarCity enerji fabrikası

 

Buffalo’daki 750 milyon dolarlık güneş enerjisi tesisi yılda bir gigawatt yüksek verimli güneş paneli üretecek ve teknolojiyi ev sahiplerine çok daha cazip hale getirecek. Gelecek yıl

 

8- Slack

2013’ten itibaren kullanıcı sayısını hızla artıran yazılım, ofislerde e-postanın yerini aldı. Çünkü e-postaya harcadığınızdan daha az zamanla daha çok iş yapabiliyorsunuz. Bu uygulama devrede.

9- Tesla Otopilot

 

Tesla’nın otopilot yazılımı geleceğin otomobilleri hakkında önemli bir ipucu verdi. Artık belirli bir ücretle sürüşü kolaylaştıracak ve güveni sağlayacak onlarca sensörü satın almanız mümkün. 

10- Havadan Güç

 

Wi-Fi ve diğer telekomünikasyon sinyalleri tarafından desteklenen internet aygıtları, küçük bilgisayarları ve algılayıcıları daha yaygın hale getirecek. 2-3 yıl daha sabır.

 

BİLGİ ÇAĞI 21.12.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here