SONOBOY – Düşmana denizleri dar edecek

0

Türk mühendisler tarafından geliştirilen Sonoboy denizaltı savunma harbinde aktif rol oynayacak. Düşmana denizleri dar edecek aygıtın ilk prototiplerinin 2017 yılı başında hazır olması bekleniyor.

Ülkemizde savunma sanayi başta olmak üzere öncelikler göz önünde bulundurularak uluslararası standartlarda bilimsel ve teknolojik araştırmalar yapılıyor. Bunun neticesinde de özgün ve stratejik teknolojiler geliştirilerek ülke savunmasına büyük katkı sağlanıyor. yenisafak.com olarak biz de sizler için her hafta yerli ve milli bir projeyi tanıtmaya devam ediyoruz. Bu hafta yüzer platform konum tespit aracı olan Sonoboy’u ele alacağız.

Denizaltı savunma harbinin önemli unsurlarından biri olan Sonoboy, bu alanda yurt dışı ürünlerle rekabete giren Aselsan tarafından geliştirildi.

2017’de hazır

2015’te öz kaynaklar ile başlatılan Sonoboy Geliştirme Projesi’nin ilk prototiplerinin 2017 yılı başında hazır olması planlanıyor. Prototiplerin tesliminin ardından ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçlarını karşılamak adına ilk seri üretim siparişleri alınacak ve Savunma Sanayi Müsteşarlığına (SSM) teslim edilecek.

En son kendi kendini batırıyor

Sonoboy hedeflerin yaydıkları su altı seslerini elektriksel sinyale dönüştürmek için akustik sensörler kullanıyor. Akustik sensörden alınan bu sinyaller RF verici ile üzerinde sonoboy alıcısı bulunan uçak ya da gemilere gönderiliyor.

Yüzer platformların konumlarının tespit edilmesi amacıyla kullanılan aygıt, çalışma süresi, derinlik ve kanal seçimi yapıldıktan sonra gemi, uçak veya helikopterden bırakılıyor. Programlanan çalışma süresi sonuna gelindiğinde ise Sonoboy kendi kendini batırıyor.

Paris’te tanıtıldı

Öte yandan Aselsan, geçtiğimiz ay deniz sistemleri alanındaki en saygın uluslararası fuarlardan biri olan ve 400’ün üzerinde firmanın katıldığı Paris’teki EURONAVAL 2016 Fuarı’na ilk kez katıldı.

Fuar süresince birçok ülkenin Savunma Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri temsilcileri Aselsan standını ziyaret etti ve deniz sistemleri konusundaki ürün ve kabiliyetlere ilişkin bilgi aldı. Fuarda öz kaynaklar ile geliştirilip üretilen Sonoboy katılımcıların yoğun ilgisini çekti.

Denizaltı savunma harbinin önemli unsurlarından biri olan Sonoboy Paris’teki EURONAVAL 2016 Fuarı’nda büyük ilgi gördü.

Denizaltı savunma harbinin önemli unsurlarından biri olan Sonoboy Paris’teki EURONAVAL 2016 Fuarı’nda büyük ilgi gördü.

YENİ ŞAFAK 25.11.2016

SONOBOY – Yüzer Platform Konum Tespit Aracı

YÜZER PLATFORM KONUM TESPİT ARACI

Denizaltı savunma harbinin önemli unsurlarından biri olan sonoboylar yüzer platformların konumlarının tespit edilmesi amacıyla kullanılan aygıtlardır. Çalışma süresi, derinlik ve kanal seçimi yapıldıktan sonra aygıt, gemi, uçak veya helikopterden bırakılır.

Sonoboylar hedeflerin yaydıkları su altı seslerini elektriksel sinyale dönüştürmek için akustik sensörler kullanır. Akustik sensörden alınan bu sinyaller RF verici ile üzerinde sonoboy alıcısı bulunan uçak yada gemilere gönderilir.

ÖZELLİKLER

· Tip: Pasif ve yönlü (DIFAR)
· Frekans aralığı: 5-2.400 Hz
· Çalışma derinliği: 30-100 m
· Çalışma süresi: 1, 2, 4 ve 8 saat
· Atılma Yüksekliği: 30.000 ft (en fazla)
·
KULLANICI ARAYÜZÜ

· 2 tuşlu kullanım, 7-segment ve LED göstergeler
·
ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLER

· Değiştirilebilir bataryalar
· Deniz bataryası (Mg-CuI)
· Denetim bataryası (Li)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here