Türkiye 21. Zeka Oyunları Yarışması sonuçlandı

0

Her yıl binlerce kişinin yarıştığı Türkiye Zeka Oyunları Yarışması’na; yaş, cinsiyet ve eğitim gibi sınırlamalar olmadan zekâsına güvenen herkes katılabiliyor. Amaç; insanların düşünme alışkanları ve yeteneklerini geliştirmeye katkıda bulunmak.

 

Türkiye Zeka Vakfı tarafından; İş Bankası sponsorluğunda ODTÜ, TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığı destekleriyle gerçekleştirilen Türkiye 21. Zeka Oyunları Yarışması OYUN 2016’nın final sınavı ve ödül töreni hafta sonu (25 Aralık 2016 Pazar) Ankara ODTÜ’de gerçekleştirildi.

 

14 Yaş Altı kategorinin 1.si Sabri Berkay Başar oldu. Başar, 5000 TL ödülün yanısıra şilt ve kitap hediyelerinin sahibi oldu. Aynı kategoride 2. Kerem Adem, 3. Ayla Tataş oldu.

14-21 Yaş kategorisinde bu yıl yaşanan ilginç sonuçla törende renkli anlar yaşandı. Bu kategorinin beş birincisi vardı; Efe Alan, Hakan Karakuş, Mehmet Durmuş, Muhammed Furkan Meydan, Utku Gündoğan.

21 Yaş Üstü kategoride ise 2 yarışmacı üstün başarı gösterdi ve 1.oldu; Nuri Yılmaz, Salih Alan. Aynı kategorinin 3.sü ise Fatih Kamer Anda oldu.

Ağustos ayında ön eleme sınavı ile başlayan maratonun son ayağı olan final sınavında 554 finalist yarıştı. 100 dakika süren yazılı sınav 3 kategoride değerlendirildi. 1’i yedek, 5’i ortak toplam 11 soruyu, Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı hazırladı.

Aynı gün yapılan değerlendirmeyle belirlenen en iyiler için düzenlenen Ödül Törenine Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı’nın yanısıra Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay, ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gönül Sayan ve İş Bankası Kurumsal İletişim Bölümü Müdür Yardımcısı Müge Nevşehirli Veziroğlu katıldı.

OYUN 2016 kapsamında sınav sonrası renkli etkinlikler de yapıldı; Türkiye’nin İlk Kadın Satranç Ustası olan Nilüfer Çınar’ın gerçekleştirdiği ve 20 kişiye karşı oynadığı simültane satranç gösterisi ile Uluslararası alanda bir vurmalı çalgılar üstadı olan Gerçek Dorman’la Ritmik Zeka atölyesi katılımcıların yoğun ilgisini gördü.

Birçok ilden kayıt alan yarışmaya en çok katılım İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Kocaeli, Bursa, Gaziantep illerinden oldu. Katılım sayılarına göre en yüksek başarı oranını ise Ardahan, Gümüşhane, Edirne, Burdur illeri gösterdi. Sınava ağırlıklı katılım gösteren meslek grupları ise öğrenciler, mühendisler ve öğretmenler oldu. Onları doktorlar ve akademisyenler izledi.

20.126 kişinin kayıt yaptırdığı yarışmanın en genci 6, en yaşlısı ise 71 yaşındaydı. Eleme sınavına ise 4.064 kişi katıldı. Kadınların başarı oranı %33 iken, erkeklerde bu oran %28 idi.

 

 

HERKESE BİLİM TEKNOLOJİ  02.01.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here