Türk girişimciler ABD’de

0

TÜBİTAK MARTEK tarafından organize edilen ABD’ye iş gezisi, 15 firmadan 18 temsilcinin katılımı ile 4-11 Ocak 2017 tarihlerinde gerçekleştirildi. MARTEK Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek ile geziye katılan firmalardan ISR-İnformation Security Research&TINA – İnternet Security Genel Müdürü Eren Ertem Develi‘nin gezi değerlendirmelerini aktarmak istiyorum.

Türkiye’nin yurt dışındaki ilk kuluçka merkezinin TÜBİ- TAK MARTEK, Gebze OSB , İstanbul Üniversitesi Teknokent ve Namık Kemal Üniversitesi Teknopark arasında imzalanan protokol ile Chicago Türk Ticaret Merkezi (CTTM) bünyesinde kurulduğunu belirten Dr. Orhan Çömlek’in değerlendirmesi şöyle; “Ziyaretimize Chicago’nun ilk inovasyon merkezi ve ortak ürün geliştirme laboratuvarı olan MHub, Illinois Bilim ve Teknoloji Parkı, dünyaca ünlü Argonne Ulusal Laboratuvarı, Microsoft ve Plug&Play Teknoloji Merkezi gibi kilit kuruluşlarda incelemelerle başladık. Caroline World Business Chicago iş birliği ile kurulan Mhub, Chicago’nun fiziksel ürün geliştirme ve üretim odaklı ilk yenilik merkezidir.

Kuluçka merkezi, 10 adet pilot üretim laboratuvarı barındırmakta ve özellikle firmaların ürün ve prototip geliştirmesini hedeflemekte.

Chicago’da bir sonraki ziyaret Illinois Science And Technology Park’a yapıldı. Teknopark; ilaç, kimya, biyoloji, sağlık sektörlerinde faaliyet gösteren firmalara ev sahipliği yapmakta. Kimya, biyoloji laboratuvarı, GMP ve NMR tesisleri Teknopark’ın uluslararası firmalar tarafından da tercih edilerek cazibe merkezi olmasını sağlamakta. Ziyaretin ikinci gününde dünyanın sayılı laboratuvarları arasında bulunan Argonne National Laboratory Advanced Photon Source ziyaret edildi. ABD seyahatinin devam eden günlerinde Las Vegas ziyaretinde ise dünyanın sayılı, Amerika’nın ise en büyük teknoloji ve inovasyon fuarı olan CES 2017’yi gezdik. Fuarda 3 bin 700 stand kurulmuş ve 170 bin üzerinde katılımcı yer almış.

Ar-Ge ve inovasyon firmaları, yazılım firmaları, elektronik ürün üretici ve satıcıları, start-up firmaları yer almıştı. Fuarda Qualcomm ve Intel tarafından üretilen sanal gerçeklikten, farklı markalarda akıllı gözlüklere, 5G internet ve drone’lar kadar bir çok yeni teknoloji tanıtıldı. Firmalarımız, fuar boyunca yeni yılda piyasaya çıkacak ürünleri yakından incelerken, diğer yandan da konuk edildiği International Business Center’da ‘ B to B Meeting’ iş görüşmeleri yaptı. San Francisco’ da dünyanın teknoloji geliştirme bölgesi olarak adlandırılan Silikon Vadisi’ ne de ziyaret gerçekleştirdik. Buradaki Microsoft Teknoloji Merkezi gezilerek Microsoft’un ‘GARAGE’ uygulaması ve tasarlanan ürünler hakkında bilgi alındı.

San Francisco’da yerleşik en eski kuluçka merkezlerinden olan ‘Plug&Play Technology Center’i ziyaret ettik. Merkezde yılda yaklaşık 400 girişimciye yatırımcı buluşma programları ve tanınmış isimlerden oluşan geniş bir mentör havuzu ve uluslararası çözüm ortakları bulunmakta.. TÜ- BİTAK, Silikon Vadisi üzerinden ABD’ ye açılmak isteyen Türk girişimciler için ‘Plug&Play’ ile işbirliği anlaşması yaparak girişimcilere çalışma olanağı sağlamakta.”

Düzenlenen organizasyonun “Bir KOBİ olarak nitelikli Ar-Ge çalışmalarını yürüten şirketimiz için sunulan ofis ve ofis hizmetleri, depo, montaj-üretim, ilişki ağı imkanı ve ekonomik destek, geleceğe yönelik çalışmalarımızı sürdürmemiz için büyük bir moral motivasyonu sağladı” diyen ISR Genel Müdürü Eren Ertem Develi’nin değerlendirmesi ise şöyle; ”Devletimizin bizi önemsediğini, yaptığımız işleri takip ettiğini ve burada da yanımızda olduğunu gördük, üzerimize düşen görevin daha çok çalışarak nitelikli çözümler geliştirmeye devam etmek olduğunu gördük. Bununla birlikte ABD piyasasını yakından görmek, geliştirdiğimiz ürünlerin kalitesinin ve becerisinin yüksek, teknolojisinin ise aranan bir teknoloji olduğunu fark etmemizi sağladı. Hem vizyon, hem iş bağlantılarımızı geliştirdiğinden, bu gezi bizim için bir hızlandırıcı niteliğindeydi; şirketimizin yaklaşık 2-3 yılda erişebileceği bir vizyonu bize sunulan imkan ile hızlıca yakaladık ve potansiyelimizi burada harekete geçireceğimize inandık.

Önümüzdeki haftalarda iş ilişkilerimizi daha da kuvvetlendirmek ve ilk demo çalışmalarımızı yapmak üzere tekrar ABD’de olacağız. İnşallah kısa süre içerisinde düzenli bir ihracat imkanını da yakalayacağız Bize bu fırsatı sunan Dr. Orhan Çömlek başta olmak üzere MARTEK yöneticilerimize, Chicago TTC Koordinatörü Eray Ütücü’ye teşekkür ediyorum.”

Bu geziyi gerçekleştiren MARTEK’in başarılı Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek ile ISR Genel Müdürü Eren Ertem Develi’nin değerlendirmeleri bunlar…

 

DÜNYA Hilmi DEVELİ  19.01.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here