‘Uçak kurtaran’ Türk mühendis

0

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, tarihinde ikinci kez, uzay teknoloji araştırmaları ve yazılımlarının bazılarını dünya kamuoyuyla paylaştı.

İnsansız hava araçlarından sessiz uçaklara kadar yüzlerce son teknoloji ürünü taşıt ya da cihazda kullanılan yazılımlar, bu sayede teknolojik gelişmelerle ilgilenen bilim dünyası ve özel sektöre açılmış oluyor. Dileyenler, bu benzersiz yazılımları herhangi bir bedel ödemeden kullanarak ürün geliştirebiliyor. Ve işte NASA’nın açıkladığı yazılımlardan birisi de Türk Mekanik Mühendisi Yrd. Doç. Yıldıray Yıldız’a ait.

SALINIM CANAVARI PROGRAM
Doktorasını teknoloji ve bilim alanında dünyanın en önde gelen üniversitelerinden Amerika’daki MIT’de (Massachusetts Institute of Technology) yapan Yıldız, daha sonra NASA’da bir süre çalıştı. Doç. Dr. Yıldız, NASA için, Michigan Üniversitesi’nden Prof. İlya V. Kolmanovsky ile uçaklarda pilot kaynaklı salınımları önlemeye yönelik ‘CAPİO’ ismi verilen uçak kontrol sistemini geliştirdi. Sistem, pilotların ani hareketlerinde yaşanan uçak sarsıntılarıyla ortaya çıkan kazaları önleyen bir yazılım içeriyor. Yeni bir ekip tarafından üzerinde çalışılarak “yazılım mükemmelleştirilmesi” yapıldı.Yazılımın, dünyanın en büyük dikey hareket simülatöründe gerçek pilotlarla test edildiğini belirten Yrd. Doç. Yıldız, “Bu dikey simülatörde uzaya giden astronotlar da test uçuşu yapıyor. Buradaki testlerde de başarılı olan yazılımımız, şimdi tüm sistem dinamiği ile tüm dünyaya açılmış oldu” dedi. 

 

HÜRRİYET 10.03.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here