Amazon’un Ceo’su Jeff Bezos, Ay’a Paket Gönderiyor

0

Amazon’un kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos, Ay’a paket göndermeyi istediğini açıkladı. Bezos, Dünya’dan Ay’a bir nakliye rotası belirlemek ve Ay’daki kolonileşme sürecini hızlandırmak istediğini söylüyor.

Bildiğiniz üzere SpaceX‘in kurucusu Elon Musk, Ay’da koloni kurma fikrini ortaya atmıştı ve bu konu hala tartışılıyor. Washington Post tarafından ulaşılan ve yayınlanan gizli belgede yer alan, bu fikre sıcak bakan ve hatta destekleyecek çalışmalarda bulunmak isteyen isimlerden birisi de Jeff Bezos. Belgede, Bezos’un NASA’yı zorladığı, bu sayede Ay’daki koloniye malzeme tedarik edebileceğini ve Amazon’un, Dünya’dan Ay’a gidilmesi konusunda önemli bir aşama kaydedebileceğini düşündüğü yer alırken; 10.000 kg kapasiteli bir “Blue Moon” uzay aracından da bahsettiği iddia ediliyor.

Belgede yer alan diğer önemli noktalar arasında ise Bezos’un sahibi olduğu Blue Origin’in, Ay’a sadece insan göndermekle kalmayıp oraya yerleşecek insanların ihtiyaç duyacağı malzemelerin ve donanımın tedarikini sağlamak istediği ve Ay’ın güney kutbu üzerindeki Shackleton Krateri yakınlarında bulunan kullanıma uygun boş araziyi bir üs haline getirmek için hak talebinde bulunduğu yer alıyor. Belgeye göre, Blue Origin’e ait New Shepard roketinin yılda beş defa başarılı bir şekilde fırlatılmasına izin veren bir teknoloji olması nedeniyle Ay’a Dünya’dan malzeme tedariki şirket için oldukça kolay olacak.

Rapor, NASA ve Trump’ın Ay’a nakliye projeleri için Blue Origin ile görüşme halinde olduklarını söylüyor. Bu ortaklıklar sayesinde, Mars lehine olan projeler için de yeniden bir hareketlenme olacağı düşünülüyor. Ay’a gidip gelmek, taşıma sisteminin daha kolay bir hâle getirilmesi ve Ay’a yerleşmek adına ilk adımı atmak hedefler arasında yer alıyor.

NASA, gelecek yıla kadar Space Launch Sistemi’ni en hızlı nasıl tamamlayabileceğini araştırmaya başladığını duyurmuştu ve Elon Musk ise gelecek yıl Ay’a iki turist göndereceğini açıklamıştı; tüm bunlar Bezos’un planını destekler nitelikte görünüyor. Ancak, özel bir şirketin Ay’ın yüzeyinden bir alan talep etmesi, Uluslararası Anlaşmalar için hala tartışılan noktalardan biri ve bu talebe izin verilip verilmeyeceğini eminim siz de merakla bekliyorsunuzdur.

PAZARLAMASYON 14.03.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here