Airbus, Otomobil ve Drone’un bir karışımı Araç Üretiyor

0

Son dönemde fütüristik konsept araçları sıklıkla görüyoruz. Ancak Airbus’ın duyurduğu yeni araç, bugüne kadar gördüklerimizden çok farklı ve oldukça ilginç. Şirketin Pop.Up adındaki yeni aracı, otomobil ve drone’un bir karışımı. Bugüne kadar üzerinde drone barındıran araç konseptlerini görmüştük, ancak burada araç aynı zamanda yolcu taşıyabilen bir drone. Airbus, şimdiye kadar gördüklerimizden çok daha yenilikçi bir araç ortaya çıkarmış.

Pop.Up, birden çok ulaşım şekillerinden kullanılabilen küçük, akıllı ve araba boyutunda bir yolcu kapsülü barındırıyor. Karbon fiberden üretilen bu kapsül; 2,6 metre uzunluğa, 1,5 metre genişliğe ve 1,4 metre yükseliğe sahip. Airbus’ın yeni aracı Pop.Up’ta fütüristik bir araçta olması gereken neredeyse her şey bulunuyor. Karada ve havada gidebilme, dikey iniş ve kalkış, sıfır emisyonlu elektrikli motorlar, yapay zeka ve artırılmış gerçeklik…

Konsept araç Pop.Up’ın tanıtımı için hazırlanan ve yukarıda paylaşmış olduğumuz videoda bir kadının Pop.Up adlı aracı evine çağırdığını ve bir yapay zeka tarafından yönetilen aracın kendi kendine kadının evinin önüne geldiğini görüyoruz. Daha önceden kadın tarafından belirlenen rotaya doğru hareketlenen araç, belli bir yere kadar geldikten sonra yolun devamını havadan gitmek için dev bir drone yolcu kapsülüne kenetleniyor ve yolcuyu varış noktasına kadar götürüyor. Bununla birlikte videoda, artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanılarak aracın ön camına yansıtılan görüntüler de yer alıyor.

Airbus, bu aracın tasarımı için İtalyan tasarım firması Italdesign ile iş birliği yaptı. Italdesign, orijinal Volkswagen Golf’ü tasarlayan ve BMW için düzinelerce konsept araç tasarımı yapan bir firma. Ayrıca Alfa Romeo ve başka birçok otomotiv firması için de araç tasarımları yapıyorlar.

Airbus’ın bütün bu konsept araçları, teorik olarak bir yapay zeka tarafından yönetiliyor ve Airbus, bu yapay zekanın trafik sıkışıklığının önüne geçerek kusursuz bir seyahat deneyimi sağlayacağını söylüyor. Ancak  Airbus, bu projesinin ne aşamada olduğuyla ya da ne zaman hayata geçeceğiyle ilgili herhangi bir bilgi vermedi.

Böyle bir projenin hayata geçmesi için uzun yıllar üzerinde çalışılması ve sistemin ciddi testlerden geçmesi gerekiyor. Tam anlamıyla otonom özelliğe sahip olan araçların bile önümüzdeki birkaç sene daha yollara çıkmayacağını düşünürsek, Airbus’ın bu konsept araçlarının yakın gelecekte hayata geçmeyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

PAZARLAMASYON 09.03.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here