ALTAY için Ukrayna motoru öne çıktı

0

Türkiye ve Ukrayna ALTAY tank motoru için mutabakat zaptı imzaladı.

Türkiye ile Ukrayna arasında ALTAY tankında kullanılacak motor için mutabakat zaptı imzalandığı belirtildi. Haberi savunma sanayii alanında yayın yapan C4Defence internet sitesi yayınladı.

ALTAY tankı için yerli üretim motor projesini üstlenen TÜMOSAN’ın Avusturyalı bir şirket ile görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması ve başka teknoloji verecek şirket bulunamaması üzerine proje iptal edilmişti. ALTAY tankı prototipleri ise Rolls Royce Holding’in sahibi olduğu Alman motor şirketi MTU motorlarıyla geliştirildi.

Ukrayna’nın savunma sanayii ihracat koordinatör kuruluşu UkrOboronProm’un Genel Müdürü Roman Romanov’un açıklamasına yer verilen haberde, Romanov’un, 14 Mart tarihinde Ankara’ya gelen Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman ile Başbakan Binali Yıldırım arasında bu konuda bir mutabakat zaptı imzaladığı bilgisini verdiği belirtildi.

Ukrayna’nın halen bazı tanklarda kullanılan 6TD3 motorunu teklif ettiği, Türk tarafından talep edilen motor gücüne ilişkin bilgi beklendiği kaydedildi. Ukrayna üretimi 6TD3 motoru halen bazı tanklarda kullanılıyor. ALTAY tankı ise bu tanklardan daha fazla ağırlıkta tasarlandı. Olası bir anlaşma durumunda ALTAY tankına yönelik bu motorda bazı değişiklikler yapılabileceği belirtiliyor.

Haberde UkrOboronProm’un Genel Müdürü Roman Romanov’un siyasetçilerin anlaşması durumunda projenin önünde hiçbir engel bulunmadığı sözlerine yer verildi ve projeye ayrılacak bütçeye bağlı hızla hareket edilebileceğini vurguladı.

Ukrayna, Sovyet döneminde hem dizel, hem de jet motor üretimi yapılan ülkelerin başında geliyordu. Dizel motorlarda da deniz taşıtlarından, tanka kadar hakları tamamen ülkeye ait geniş bir motor ailesi üretimi yapılıyor.

Seri üretimin önündeki tek engel motor

ALTAY tankının OTOKAR tarafından üstlenilen geliştirilme süreci tamamlandı ve üstlenici seri üretime yönelik dokümanları da SSM’ye teslim etti. Tankın bütün hakları SSM’ye ait bulunuyor. Seri üretimi hangi şirkete yaptıracağına yönelik kararı da SSM verecek. Geliştirme sözleşmesi gereği SSM OTOKAR’dan seri üretime yönelik teklifi ve ikinci iyileştirilmiş teklifi aldı ancak henüz bir karar açıklanmadı.

İlk teslimatlar 2020’de yapılacak

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, yayınlanan 2017-2021 stratejik planında seri üretim ilk teslimatların 2020 yılında yapılmasının planlandığı açıklanmıştı. Planda, ALTAY tankının üretici seçimi 2017 içinde tamamlanacak. İlk tank üretimi için hat kalifikasyon testleri ise 2018’de yüzde 30 oranında ve 2019’da tamamen bitirilecek. 2020 itibariyle ise 15 adet, 2022’de ise 20 adet ALTAY tankı üretilecek.

 

DÜNYA 28.03.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here