Türk rektörün yazısı The Chronicle’da

0

ABD yükseköğretiminin en prestijli yayını The Chronicle of Higher Education, Türkiye’den bir vakıf üniversitesinin rektörünün, ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamak istediği seyahat yasağı kararının dünyadaki akademik, bilimsel ve teknolojik araştırmalara etkisi hakkındaki görüşünü yayımladı.

Türk rektörün yazısı, ABD yükseköğretiminin en prestijli yayını Thre Chronicle of Higher Education’da yayımlandı. MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin’in ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamak istediği seyahat yasağı kararının uzun dönemde dünyadaki akademik, bilimsel ve teknolojik araştırmalara etkisi hakkındaki görüşü, The Chronicle of Higher Education’da çıktı. 1966’da kurulan, her hafta düzenli olarak dünya üniversitelerinin nabzını tutan ve aylık olarak 2.3 milyon kişiye ulaşan The Chronicle of Higher Education’da çıkan “Amerika’nın Araştırmadaki Rolü Risk Altında” başlıklı yazıda Şahin; güvenlik gerekçesiyle 6 Müslüman ülke vatandaşlarının ABD’ye girişine izin verilmemesi kararıyla ilgili birçok akademisyenin, öğrencinin etkilendiğine dikkat çekti. Yayın organı, Prof. Dr. Şahin’in görüşlerine üst yorum olarak “Bir Türk Üniversitesi Rektörü Amerika’nın bazı Müslüman ülkelere uyguladığı seyahat yasağının tüm dünyada bilim insanlarının kalbinde ve akıllarında olumsuz yönde yankılanacağı yönünde uyarıda bulundu” şeklinde yazdı.

OĞLUMU ÜNİVERSİTE İÇİN ABD’YE GÖNDERMEKTE ŞÜPHELİYİM

Prof. Şahin’in yayımlanan yazısında şu cümleler yer aldı:

“Bu karar sadece 6 Müslüman ülke vatandaşını değil, diğer Müslüman ülke vatandaşlarını ve hatta Müslüman olmayan vatandaşları da gelecek açısından tedirgin etmiştir. Bazı insanlar, bu yasaklamanın ileride başka din mensuplarını ve etnik grupları da kapsayıp kapsamayacağını merak etmektedirler. ABD, tüm dünyada akademisyenlerin araştırma yapmak; öğrencilerin ise eğitim görmek istediği, köklü demokrasi ve hukuki değerlere sahip özgür bir ülkedir. Yüzyıllardır ABD topraklarında var olan üniversitelerin çatıları altında yapılan araştırmalar dünyanın geleceğini yönlendirmiştir. Dünyanın birçok yerinden ABD’ye gelen akademisyen ve öğrenciler, ABD’nin olanaklarından faydalanarak bugüne kadar sadece ABD’ye değil tüm dünyaya katkı vermiştir, vermeye de devam etmektedir. Amerika’nın bu misyonunun devam etmesi sadece Amerika için değil tüm dünyanın geleceği için son derece önemlidir. Amerika’da yapılan bilim ve teknolojik gelişmeler tüm dünyanın geleceği için yapılıyor, bunun bir an bile durması dünyanın geleceğini tehdit edecektir. Öğrencilerime artık ABD’nin ileride hayallerini gerçekleştirmek için eğitim görecekleri bir ülke önerisinde bulunmakta tedirginlik duymaya başladım. Lisede okuyan oğlumu üniversite eğitimi için ABD’ye gönderme konusunda şüphelerim şimdiden başladı. Eminim bu sadece benim değil dünyada birçok insanın görüşüdür.”  

KONUŞMASIYLA REKTÖRLERDEN ALKIŞ ALDI

Öte yandan Prof. Dr. Şahin, 11-14 Mart 2017 tarihlerinde Amerikan Eğitim Konseyi’nin (ACE) bu yıl Washington, DC’de 99’uncusunu düzenlediği ve özellikle ABD’nin 2000’e yakın rektör ve üst yöneticilerinin katıldığı kongresine Türkiye’den katılan tek üniversite olarak büyük ilgi uyandırdı. ACE’de sadece rektörler için düzenlenen özel bir panelde söz alan Prof. Dr. Şahin, Chronicle’da yayınlanan Donald Trump’ın dünya yükseköğretimine dokunan uygulamaları hakkındaki fikirlerini burada da dile getirdi. Salondan büyük alkış aldı. Prof. Dr. Şahin, ACE Kongresi ardından Turkish Coalition of America  Başkanı Lincoln McCurdy ile görüştü. McCurdy, Prof. Şahin’i ACE’de yankı uyandıran görüşlerinin ABD Senatosu’na ulaşmasını arzu ettiğini ifade ederek Eğitimden Sorumlu Demokrat Kongre Üyesi Jared Polis ile ve Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Virginia Foxx’un baş danışmanları Emily Slack ve Carson Middleton ile ayrı ayrı görüştürdü. Prof. Şahin, görüşlerini ABD’nin önemli düşünce kuruluşlarından Albright Stonebridge Group ve Atlantic Council yöneticileriyle de paylaştı. Ayrıca Prof. Dr. Şahin, Bilim-Teknolojide Türkiye ve Dünya başlıklı sunumunu Dünya Bankası Türk çalışanlarına yaptı.

 

HÜRRİYET 07.04.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here